19.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗΕρευνητές εκτιμούν ότι θα πέθαιναν 40 εκατ. άνθρωποι χωρίς κανένα μέτρο προστασίας

Ερευνητές εκτιμούν ότι θα πέθαιναν 40 εκατ. άνθρωποι χωρίς κανένα μέτρο προστασίας

Εφιαλτική εκτίμηση επιστημόνων του Imperial College, καθώς υποστηρίζουν -σε σχετική μελέτη τους- πως αν δεν λαμβανόταν κανένα μέτρο προστασίας από τον κορονοϊό (COVID-2019), τότε θα πέθαιναν 40 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο.
Η εξάπλωση του κορονοϊού (COVID-19) συνεχίζεται σε όλο τον πλανήτη και έχει φτάσει σε τουλάχιστον 175 χώρες, σύμφωνα με τα δεδομένα του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.
Μάλιστα, πολλές κυβερνήσεις -μεταξύ των οποίων και η ελληνική- έχουν λάβει αυστηρά μέτρα περιορισμού του πληθυσμού με στόχο την καταπολέμηση της διασποράς του ιού.
Ερευνητές του Imperial College, σε σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του πανεπιστημιακού ιδρύματος, εκτιμούν ότι αν δεν λαμβανόταν κανένα μέτρο προστασίας, τότε οι θάνατοι θα ανέρχονταν ακόμα και σε 40 εκατομμύρια ανά τον κόσμο κατά τη φετινή χρονιά μιας και οι μολύνσεις θα έφταναν τις επτά δισεκατομμύρια.
Επίσης, υποστηρίζουν ότι αν τα μέτρα προστασίας ληφθούν έγκαιρα, δηλαδή όταν οι θάνατοι θα είναι 0,2 ανά 100.000 κατοίκους/εβδομάδα, τότε θα μπορούσαν να σωθούν έως και 38,7 εκατομμύρια ζωές.
Αν, όμως, τα μέτρα προστασίας ληφθούν, όταν ο αριθμός των νεκρών είναι υψηλότερος, δηλαδή στους 1,6 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους/εβδομάδα, τότε οι ζωές που θα μπορούσαν να σωθούν, θα ήταν 30,7 εκατομμύρια.
Οι επιστήμονες αναφέρουν, μεταξύ άλλων, στη μελέτη τους το εξής:
«Οι στρατηγικές μετριασμού που εστιάζουν στην προστασία των ηλικιωμένων (μείωση κατά 60% στις κοινωνικές επαφές) και στην επιβράδυνση αλλά όχι τη διακοπή της μετάδοσης (μείωση 40% των κοινωνικών επαφών για τον ευρύτερο πληθυσμό) θα μπορούσαν να μειώσουν το βάρος κατά το ήμισυ, σώζοντας 20 εκατομμύρια ζωές».
Σε προηγούμενη μελέτη του, που κοινοποιήθηκε τα μέσα Μαρτίου, το Imperial College εκτιμούσε ότι η πανδημία θα μπορούσε να στοιχίσει τη ζωή σε 510.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο και να πλήξει το 81% του πληθυσμού του, χωρίς τη λήψη μέτρων προστασίας.
Πηγή sputniknews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ