22.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIAΕπέστρεψε η αισιοδοξία των Ελλήνων επιχειρηματιών το δεύτερο εξάμηνο του 2019

Επέστρεψε η αισιοδοξία των Ελλήνων επιχειρηματιών το δεύτερο εξάμηνο του 2019

Ισχυρή «ανάσα» αισιοδοξίας φαίνεται να παίρνουν οι Έλληνες επιχειρηματίες στο δεύτερο εξάμηνο του 2019.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας IBR της Grant Thornton, η αισιοδοξία των Ελλήνων επιχειρηματιών για την προοπτική της οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκε κατά 24% και ανήλθε στο 68%, γεγονός που αντικατοπτρίζει την αναπτυξιακή δυναμική που αποκτά η χώρα με αργό αλλά σταθερό ρυθμό.
Στον αντίποδα, η αισιοδοξία των επιχειρηματιών στην Ευρώπη μειώθηκε κατά 5% και ανήλθε στο 45% στο δεύτερο εξάμηνο του 2019, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην αβεβαιότητα που δημιουργεί το ζήτημα του Brexit. Παράλληλα, σε παγκόσμιο επίπεδο παρουσιάζεται μικρή άνοδος στην αισιοδοξία από το 56% στο 59%.
Αισιόδοξο μήνυμα για την Ελλάδα αποτελεί και το γεγονός ότι η οικονομική αβεβαιότητα άγγιξε το 39%, μειωμένη κατά 8%. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο έχει βρεθεί ο δείκτης για την Ελλάδα από το 2013. Η άρση των αβεβαιοτήτων αποτελεί επιτακτική ανάγκη έτσι ώστε η ανάκαμψη να υλοποιηθεί και στην πράξη. Ταυτόχρονα, διαφαίνεται μια διαφοροποίηση από την τάση οικονομικής αβεβαιότητας που επικρατεί στην Ευρώπη.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Grant Thornton στην Ελλάδα, Βασίλης Καζάς, ανέφερε: «Στον απόηχο της βαθιάς και πολυσχιδούς κρίσης, η Ελλάδα δείχνει τα πρώτα σημάδια απομάκρυνσης από το νέφος της οικονομικής αβεβαιότητας, της στασιμότητας και της απο-επένδυσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας IBR για το δεύτερο εξάμηνο του 2019, οι ελληνικές επιχειρήσεις αναμένεται να στηρίξουν έμπρακτα την άνθηση των παραγωγικών ευκαιριών που υπάρχουν στην αγορά τους επόμενους 12 μήνες. Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει πρωτίστως να ενισχυθεί η πορεία των μεταρρυθμίσεων και να στηριχθεί η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη της αγοράς. Ο στόχος για πραγματική επιστροφή στην ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μόνο με σκληρή δουλειά και πνεύμα αισιοδοξίας».
Παρά το θετικό κλίμα και την αισιοδοξία που διαμορφώνεται στο οικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας, οι επιχειρηματίες θεωρούν ότι τόσο τα έσοδα όσο και η κερδοφορία της επιχείρησής τους θα παραμένουν στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο εξάμηνο. Συγκεκριμένα, οι προσδοκίες για τα έσοδα παραμένουν αμετάβλητες στο 64%, ενώ οι προσδοκίες για την κερδοφορία κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 2% και ανήλθαν στο 59%.
Σε ό,τι αφορά στις εξαγωγές, οι Έλληνες επιχειρηματίες δηλώνουν περισσότερο απαισιόδοξοι, καθώς οι προσδοκίες τους μειώθηκαν από το 52% στο 49%. Παρ’ όλα αυτά, οι προσδοκίες των Ελλήνων επιχειρηματιών για τις εξαγωγές τους επόμενους 12 μήνες είναι αισθητά βελτιωμένες σε σχέση με τις προσδοκίες σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό επιβεβαιώνει τη δέσμευση του ελληνικού επιχειρείν για περισσότερη εξωστρέφεια.
Παρά το γεγονός ότι η γραφειοκρατία κατέγραψε μείωση της τάξης του 8%, σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο και φαίνεται πως αρχίζει να εξισορροπείται σε σχέση με τα ευρωπαϊκά και παγκόσμια δεδομένα, το 47% των επιχειρηματιών συνεχίζει να τη θεωρεί ως ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην βελτίωση της αισιοδοξίας.
Επιπλέον, αν και παρατηρείται μια μικρή άνοδος της τάξης του 3% στην πρόθεση των εργοδοτών να αυξήσουν τους μισθούς των εργαζομένων, τα ποσοστά παραμένουν πολύ χαμηλά σε σχέση με τα ευρωπαϊκά και παγκόσμια επίπεδα. Ειδικότερα, οι προσδοκίες για αύξηση των μισθών των εργαζομένων τους επόμενους 12 μήνες διαμορφώθηκαν στο 24% στο δεύτερο εξάμηνο, σε σχέση με το 21% που σημειώθηκε στο προηγούμενο εξάμηνο του έτους.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ