18.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕντατικοί έλεγχοι και μέτρα τοπικής εμβέλειας όπου υπάρχουν απαράδεκτες καταστάσεις

Εντατικοί έλεγχοι και μέτρα τοπικής εμβέλειας όπου υπάρχουν απαράδεκτες καταστάσεις

Την εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλη τη χώρα, που αφορούν στην take away λειτουργία καφε-μπάρ και στη διάθεση ποτών, καθώς και στον συγχρωτισμό που παρατηρήθηκε με την έναρξη της δεύτερης φάσης της προσπάθειας, της φάσης αποκλιμάκωσης των μέτρων, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. Όπως είπε, σε ελέγχους της αστυνομίας σε όλη τη χώρα χθες το βράδυ, βεβαιώθηκαν παραβάσεις, έγιναν συλλήψεις και ασκήθηκαν οι προβλεπόμενες διώξεις σε έξι περιπτώσεις.
Κλείνει η πλατεία της Αγίας Παρασκευής
Αναφερόμενος στα όσα διαδραματίστηκαν τις δύο προηγούμενες ημέρες στην Αγία Παρασκευή, είπε ότι ” δεν παραπέμπουν σε εικόνες πολιτών που έχουν ανάγκη να χαλαρώσουν και να εκτονωθούν από την ψυχολογική πίεση των προηγούμενων εβδομάδων, αλλά σε κάποιους που δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης, αγνοούν τους επιστήμονες υγείας και τις συμβουλές τους, περιφρονούν τις οδηγίες και τις προειδοποιήσεις του κράτους για τους κινδύνους του συγχρωτισμού, ιδιαίτερα όταν δεν λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης και προστασίας και κυρίως αδιαφορούν για τις ευθύνες τους απέναντι τις ευπαθείς ομάδες και για τις συνέπειες των άσκοπων, μαζικών και χωρίς μέτρα συγκεντρώσεων”. Σημείωσε ότι την Δευτέρα αγνόησαν τις συστάσεις και τις παραινέσεις των αστυνομικών και χθες “επιδόθηκαν σε ακρότητες και πετροπόλεμο απέναντι στα στελέχη του κρατικού μηχανισμού”, κάτι που επιβάλλει την λήψη μέτρων τοπικού χαρακτήρα. Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας βρίσκονται στον χώρο και σε συνεννόηση με τη δημοτική αρχή της Αγίας Παρασκευής, η πλατεία Αγίου Ιωάννου, θα παραμένει καθημερινά κλειστή από τις 21:00 έως τις 6:00 και μέχρι νεωτέρας. “Ο ιός είναι ακόμα εδώ, ο κίνδυνος τεράστιος, η βούλησή μας για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου ξεκάθαρη. Για αυτό τον λόγο και δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε σε μέτρα τοπικής εμβέλειας και ισχύος, όπου και εφόσον συνεχιστούν τέτοιου είδους απαράδεκτες καταστάσεις”.
Κάλεσμα για τήρηση των οδηγιών
Κάλεσε τους ιδιοκτήτες να συμμορφωθούν με τα μέτρα και τις οδηγίες και τόνισε ότι “συμπεριφορές που θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσία υγεία και ταυτόχρονα προβάλλουν και προκαλούν τόσο το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας που αυτά τα πρώτα 24ωρα επιδεικνύει μοναδική πειθαρχία, εφαρμόζοντας τα μέτρα ατομικής προστασίας και υγιεινής, κρατώντας αποστάσεις και αποφεύγοντας τον άσκοπο συγχρωτισμό, όσο και τους συναδέλφους τους στον κλάδο εστίασης που καθολικά και υπεύθυνα ακολουθούν τις οδηγίες και παρά την τεράστια οικονομική και όχι μόνο πίεση, αντιλαμβάνονται την ανάγκη, τη στρατηγική και περιμένουν την άρση της απαγόρευσης, ώστε να μη θέσουν σε κίνδυνο την όλη προσπάθεια”.
Ο υφυπουργός τόνισε ότι η διαδικασία της σταδιακής άρσης των μέτρων αποτελεί συλλογική προσπάθεια, μας αφορά όλους, ακριβώς όπως και η εξίσου επώδυνη, δύσκολη πρώτη φάση. Τα επιμέρους στοιχεία, μπορεί να έχουν αλλάξει “δεν έχει διαφοροποιηθεί όμως η ουσία, δεν έχει αλλάξει το καθημερινό μας στοίχημα. Και αυτό δεν είναι άλλο από την ανάγκη αυστηρής τήρησης όλων των κανόνων ατομικής προστασίας και υγιεινής”, σημείωσε.
Επανέλαβε ότι η έκβαση αυτής της φάσης κρίνεται στις λεπτομέρειες και βασικά στο πόσο σωστά θα εφαρμόσουμε όλοι μας και ο καθένας ξεχωριστά τις οδηγίες των ειδικών. “Κάθε φορά που παρακάμπτουμε τις οδηγίες, τα επόμενα στάδια άρσης των μέτρων απομακρύνονται, γιατί όπως επαναλαμβάνουμε διαρκώς τα δεδομένα μπορούν να διαφοροποιηθούν ανά πάσα στιγμή και το θετικό αποτέλεσμα που έχουμε πετύχει μέχρι στιγμής μπορεί εύκολα να ανατραπεί”.
Κάλεσε για άλλη μια φορά του πολίτες σε όλη την Επικράτεια, να συνειδητοποιήσουν ότι η ανάγκη σωματικής άσκησης, εκτόνωσης, μετακίνησης, ακόμα και συνάντησης με οικείους και φίλους επιβάλλεται για λόγους δημόσιας υγείας να γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες και τις οδηγίες που έχουν ανακοινωθεί και βασίζονται στις εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμοξιολόγων. Συστήνεται επίσης, η αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων, συγκεντρώσεων και συγχρωτισμού.
“Τις επόμενες ημέρες και τις επόμενες εβδομάδες, παραμένουμε υπεύθυνοι, οικοδομούμε τη νέα μας καθημερινότητα και σε αυτό το στάδιο της προσπάθειάς μας, κάθε επιλογή μας είναι σημαντική, κάθε απόφασή μας επηρεάζει τις εξελίξεις, είτε απομακρύνοντας είτε φέρνοντας πιο κοντά τις επόμενες φάσεις αποκλιμάκωσης των μέτρων. Το ποια θα είναι η συνέχεια της προσπάθειάς μας εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς”.
Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι “στο χέρι μας είναι να αφήσουμε οριστικά πίσω μας, με τις επιλογές μας, τις 42 ημέρες της πρώτης φάσης” και να “συνεχίσουμε να είμαστε νικητές, όταν ο πόλεμος τελειώσει. Για αυτό και βγαίνουμε με σύνεση, βγαίνουμε με υπευθυνότητα, τηρούμε τα μέτρα, παραμένουμε ασφαλείς”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ