18.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗΕνα μεγάλο βήμα πιο κοντά στην δημιουργία πολύπλοκης συνθετικής ζωής

Ενα μεγάλο βήμα πιο κοντά στην δημιουργία πολύπλοκης συνθετικής ζωής

Οι επιστήμονες έκαναν ένα (γιγάντιο) βήμα για τη δημιουργία ενός συνθετικού πολύπλοκου οργανισμού, που θα έχει πλήρως σχεδιασθεί εκ του μηδενός με τη βοήθεια υπολογιστή και θα έχει στη συνέχεια δημιουργηθεί στο εργαστήριο.
Οι ερευνητές που πριν από τρία χρόνια είχαν δημιουργήσει το πρώτο συνθετικό χρωμόσωμα ενός μύκητα, τώρα ανακοίνωσαν ότι πρoσέθεσαν πέντε ακόμη συνθετικά χρωμοσώματα. Ετσι, έχουν πλέον συνθέσει περίπου το ένα τρίτο του γονιδιώματος ενός ζαχαρομύκητα (Saccharomyces cerevisiae), που χρησιμοποιείται και ως μαγιά στην αρτοποιία, στην παραγωγή αλκοόλ κ.α.
Θεωρείται πλέον θέμα χρόνου -πιθανώς έως το τέλος του 2017 ή το 2018- να έχει επιτευχθεί η σύνθεση ολόκληρου του γονιδιώματός του. Εκτός από τη σύνθεση και των 16 χρωμοσωμάτων του, ο τελικός συνθετικός μύκητας θα περιέχει και ένα 17ο συνθετικό χρωμόσωμα που δεν υπάρχει στη φύση.
Θα ανοίξει έτσι ο δρόμος για τη δημιουργία μιας σειράς νέων οργανισμών (μικροβίων αρχικά και αργότερα φυτών και ζώων), που δεν θα υπάρχουν στη φύση, αλλά θα έχουν προκύψει από τις ενέργειες του ανθρώπου, μέσα από όχι μόνο επιλεκτικές τροποποιήσεις γονιδίων, αλλά από το «ξαναγράψιμο» ολόκληρων γονιδιωμάτων εξ αρχής. Η μέθοδος αυτή της ολοκληρωτικής σύνθεσης ενός γονιδιώματος αναμένεται μελλοντικά να συμβαδίσει με -και όχι να αντικαταστήσει- τις τεχνικές στοχευμένης γονιδιακής επεξεργασίας όπως η CRISPR.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ