14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕμπόριο και... ευαισθησία στην 1η αγορά κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Κυψέλη

Εμπόριο και… ευαισθησία στην 1η αγορά κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Κυψέλη

 

Με ένα μπουκέτο λουλούδια βοηθάς ένα άτομο με αναπηρία ή αγοράζοντας έναν φρεσκοστυμμένο χυμό σε κερνάνε άλλον έναν για ένα παιδί που βρίσκεται στο δρόμο ή τέλος χαρίζοντας τον παλιό, χαλασμένο σου υπολογιστή βοηθάς εκτός από το περιβάλλον και τους μαθητές ενός σχολείου στην Κυψέλη.
Πού γίνονται όλα αυτά; Στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης, την πρώτη αγορά κοινωνικής επιχειρηματικότητας που εγκαινιάζεται στις 4 Οκτωβρίου στις 8 το βράδυ, θα εφαρμοστεί ένα νέο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα μοντέλο συνεργασίας του Δήμου Αθηναίων με διαχειριστή το Impact Hub Athens.
Οπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ελενα Λάμπρου, υπεύθυνη διαχειρίστρια του εγχειρήματος «κύρια επιδίωξή μας είναι όλοι να ζήσουν την θετική εμπειρία της καθημερινής λειτουργίας της Αγοράς. Οι κάτοικοι της Κυψέλης, οι πολίτες της Αθήνας και οι επισκέπτες της πόλης μας θα γνωρίσουν την Αγορά και θα έρθουν σε επαφή με τα νέα καταστήματα και τους διαχειριστές της. Θα ανακαλύψουν νέα προϊόντα, ωραίες ιδέες για δώρα, λουλούδια, παιχνίδια, ρούχα, εκλεκτά τρόφιμα, όπου κάθε αγορά έχει παράλληλα θετικό κοινωνικό αντίκτυπο και περιβαλλοντική συνείδηση. Οι τιμές είναι προσιτές, καθώς όλες οι κοινωνικές επιχειρήσεις προσπαθούν μέσα από αυτό που κάνουν να είναι μεν βιώσιμες αλλά δεν έχουν στόχο το υπερκέρδος. Κατά το 80% το οποιοδήποτε κέρδος δημιουργεί ουσιαστικά νέες θέσεις εργασίας για ευάλωτες κοινωνικά ομάδες».
Εξάλλου, όπως εξηγεί η φιλοσοφία της Αγοράς είναι οι πιο έτοιμες κοινωνικές επιχειρήσεις να αλληλεπιδράσουν με τον τελικό καταναλωτή. «Ουσιαστικά τα πρώτα χρόνια πειραματίστηκαν στο Impact Hub και διαπίστωσαν αν όντως το προϊόν τους απαντά σε κάποιες ανάγκες στην αγορά».
Οσον αφορά τα κριτήρια της επιλογής των πρώτων 8 καταστημάτων -από τα 35 που κατέθεσαν προτάσεις- ήταν η βιωσιμότητα, ο κοινωνικός αντίκτυπος και η σχέση που φαίνεται να έχει η ομάδα εργασίας με την γειτονιά της Κυψέλης.
«Παράλληλα με τα καταστήματα θα λειτουργεί ένα κέντρο εκπαίδευσης, εκμάθησης όπου θα γίνονται διάφορα μαθήματα δωρεάν είτε με μικρό κόστος μουσικής, φωτογραφίας, γλωσσών ελληνικής και αγγλικής γλώσσας, αλλά και σεμινάρια. Υπάρχει ένα εργαστήρι τεχνολογίας όπου δίνονται μαθήματα πληροφορικής και υπολογιστών για εφήβους και βασικές αρχές χρήσης υπολογιστών σε ενηλίκους, ενώ θα λειτουργούν νομικές υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν – κυρίως σε μετανάστες», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Λάμπρου.
Το ωράριο των καταστημάτων και οι υπηρεσίες θα είναι μέχρι τις 5 το απόγευμα, ενώ τα μαθήματα από τις 3 το μεσημέρι μέχρι αργά το απόγευμα.
Σύμφωνα με τα όσα είπε η κ. Λάμπρου: «Η μέχρι τώρα ανταπόκριση του κόσμου είναι θετική, καθώς η βασική ανάγκη της γειτονιάς είναι να επαναλειτουργήσει ο χώρος. Η μόνη έννοια γειτόνων, περαστικών, επαγγελματιών της περιοχής είναι να αρχίσει να ζωντανεύει η γειτονιά. Πιστεύουμε ότι για την Αθήνα είναι μια εναλλακτική πρόταση κι ελπίζουμε να είναι αποτελέσει πρότυπο, ώστε να μπορέσει ο κλάδος της κοινωνικής οικονομίας να βρίσκεται σε κάθε γειτονιά και να μπορέσουμε να αλλάξουμε τον τρόπο που καταναλώνουμε, τον τρόπο που παράγουμε και να γίνουμε περισσότεροι συνειδητούς καταναλωτές».
Τα νέα καταστήματα και οι κοινωνικοί φορείς της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης
Οι πρώτες εμπορικές δραστηριότητες οι οποίες θα συστεγαστούν στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, όπου θα αρχίσει επίσημα την λειτουργία της παρουσία του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, είναι:
WISE GREECE
Η γωνιά των μικρών παραγωγών, με τρόφιμα από όλη την Ελλάδα. Το κέρδος από την πώληση των προϊόντων, μετατρέπεται και πάλι σε τρόφιμα για τους συνανθρώπους μας που ζουν στα όρια της φτώχειας.
FLOWER POWER
Το πρώτο κοινωνικό ανθοπωλείο. Μέσα από την καλλιέργεια και την εμπορία εποχιακών λουλουδιών παρέχει ευκαιρίες, επαγγελματικές δεξιότητες και εργασία σε άτομα με αναπηρία ή από ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.
ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΙΣ
Κοινωνική ανακύκλωση ηλεκτρονικών και φορητών υπολογιστών. Πρόσβαση στην εκπαίδευση της πληροφορικής για μαθητές και σπουδαστές.
BIOHIVE
Χυμοποιείο με φρεσκοστυμμένους χυμούς και φαγητό για πακέτο ή στο χέρι με λαχανικά και φρούτα απευθείας από παραγωγούς βιολογικής καλλιέργειας. Οπως αναφέρει η Νία Ζώη, υπεύθυνη του καταστήματος, «οι εργαζόμενοί μας είναι άτομα από ευπαθείς ομάδες, όπως μετανάστες, μονογονεϊκές οικογένειες κ.α. Επιδιώκουμε να δώσουμε μαθήματα φθηνής υγιεινής διατροφής, φυσικά δεν θα χρησιμοποιούμε καθόλου πλαστικά, ενώ με έναν χυμό θα δίνουμε δώρο άλλον έναν για ένα παιδί που βρίσκεται στο δρόμο της περιοχής ή γενικά έχει ανάγκη».
SECOND HAND SHOP ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ
Κοινωνική αγορά ειδών από δεύτερο χέρι, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα. «Επιδιώκουμε οι πελάτες μας να είναι και προμηθευτές και αγοραστές. Εκτός δηλαδή από το γεγονός ότι μπορούν στο μαγαζί μας να βρούνε κάτι και να αγοράσουν σε πολύ χαμηλή τιμή μπορούν και να προσφέρουν ρούχα, βιβλία, παπούτσια, αντικείμενα σπιτιού, διακόσμησης που δεν θέλουν και δεν χρειάζονται» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ευγενία Γιαννοπούλου, υπεύθυνη τομέα εμπορίας ειδών second hand του κοινωνικού συνεταιρισμού Αρχιπέλαγος.
Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ CHEF – ΚΑΝΤΙΝΑ
Μια Pop Up κουζίνα για την ανάδειξη νέων δημιουργών και δημιουργικών γεύσεων.
CREATORS OF COSMOS
Σχεδιασμός, οργάνωση και εκτέλεση Παιχνιδιών Ρόλων Φυσικής Κλίμακας. Ανακαλύπτοντας τη ζωή μέσα από το παιχνίδι.
13 μ2 ΓΚΑΛΕΡΙ
Εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε δημόσιο κτίριο και είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ
Γκαλερί και εργαστήρια μεταξοτυπίας από τους συνεργάτες και μαθητές του Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα».
ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΕΛΛΑΚ
Μαθήματα ρομποτικής, προγραμματισμού και ψηφιακών δεξιοτήτων μέσα από το πρόγραμμα Code and Create, για νέους, παιδιά και όποιον άλλο θα ήθελε να μάθει και να πειραματιστεί με σύγχρονες τεχνολογίες.
THE DANISH REFUGEE COUNCIL
Προσφέρει ένα σύνολο υπηρεσιών – κοινωνικών & νομικών, καθώς και πολυπολιτισμικές δράσεις και εκπαιδευτικά εργαστήρια σε ευπαθής και όχι μόνο ομάδες, με σκοπό την ένταξη και την αλληλοκατανόηση της διαφορετικότητας.
CARITAS HELLAS
Από μαθήματα ελληνικών, σε συμβουλευτική εργασίας, η Caritas προσφέρει συμβουλευτικές, κοινωνικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες.
EL SISTEMA GREECE
Μαθήματα χορωδίας και κλασικών μουσικών οργάνων σε ομάδες με σκοπό την αλληλεγγύη, την αλληλοκατανόηση, την ανάπτυξη κοινότητας και ομαδικών δεξιοτήτων για παιδιά 5-17 χρόνων από κάθε θρησκεία, εθνικότητα, υπόβαθρο.
ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΚΑΙ ΠΡΟΤΥΠΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΓΟΡΑΣ
Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης ανακαινίστηκε από τον Δήμο Αθηναίων με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Στην συνέχεια, σχεδιάζοντας μέσω του συν Αθηνά μια ανοιχτή διαδικασία για την ενεργό εμπλοκή των πολιτών στην διαχείριση του κτιρίου, ο Δήμος Αθηναίων πραγματοποίησε τον Μάιο του 2015 ανοιχτή διαβούλευση, ώστε να εκφραστεί το όραμα για την Αγορά από τους ίδιους τους κατοίκους.
Με βάση τα αποτελέσματα, ο Δήμος προσκάλεσε φορείς της κοινωνίας πολιτών να σχεδιάσουν προτάσεις για την λειτουργία της Αγοράς – με την προϋπόθεση να είναι οικονομικά βιώσιμο όσο και κοινωνικά επωφελές. Το Impact Hub Athens, που τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει διεθνή εμπειρία στον τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, προκρίθηκε ως ο φορέας που αναλαμβάνει τη διαχείριση της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης.
Η νέα μορφή λειτουργίας της Αγοράς αποτελεί ένα καινοτόμο και πρότυπο μοντέλο με βασικούς άξονες τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την κοινωνική καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Η ανακαίνιση του κτιρίου της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης του Δήμου Αθηναίων υλοποιήθηκε αξιοποιώντας πόρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και συγκεκριμένα του Περιφερειακού Προγράμματος Αττικής στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013.
Κάτια Παπαδοπούλου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ