14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣMΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΕλπίδες για ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας της Τουρκίας

Ελπίδες για ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας της Τουρκίας

Ελπίδες για την ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας της εκφράζει η Τουρκία μετά την πτώση κατά 30% στις αφίξεις ξένων επισκεπτών και στα έσοδα την περσινή χρονιά, λόγω του φόβου για την ασφάλεια.
«Βλέπουμε κάποιες πολύ θετικές ενδείξεις. Αυτό μας δίνει ελπίδα» είπε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Νάμπι Αβτζί, μιλώντας στην ITB του Βερολίνου, τη μεγαλύτερη τουριστική έκθεση παγκοσμίως.
Ο αριθμός των ξένων επισκεπτών στην Τουρκία έπεσε στα 25,4 εκατομμύρια το 2016 και ήταν ο χαμηλότερος τα τελευταία 9 χρόνια, μετά τις αλλεπάλληλες βομβιστικές επιθέσεις και την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου που φαίνεται ότι αποθάρρυναν τους τουρίστες. Οι κρατήσεις από τη Γερμανία -τη χώρα απ’ όπου προέρχεται το 15% των τουριστών- πάσχουν επίσης καθώς στις ανησυχίες για την ασφάλεια προστέθηκε η γερμανοτουρκική διπλωματική κρίση με αφορμή την ακύρωση πολιτικών συγκεντρώσεων Τούρκων υπουργών στη Γερμανία, αλλά και η προφυλάκιση ενός Τουρκογερμανού δημοσιογράφου στην Κωνσταντινούπολη.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επισκέφθηκε απρογραμμάτιστα την ITB την περασμένη Τετάρτη και κάλεσε τους Γερμανούς τουρίστες να επιστρέψουν στη χώρα του. «Δεν υπάρχει κανένας λόγο να φοβούνται οι Γερμανοί φίλοι μας να έρθουν στην Τουρκία. Η Τουρκία είναι εξίσου ασφαλής με τη Γερμανία» υποστήριξε.
Κατά την περσινή χρονιά τα ξενοδοχεία στην Τουρκία είχαν πληρότητα μόνο 53% και πολλά προχώρησαν σε μείωση τιμών.
Το Palm World Resort & Spa, ένα ξενοδοχείο 620 κλινών κοντά στη Σίδη, προσφέρει τα δωμάτια με έκπτωση 35-40%, ενώ πέρσι είχε μειώσει την τιμή ακόμη και στο μισό, όπως είπε ο ιδιοκτήτης του, ο Μεχμέτ Σουρουτσούογλου, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Μέχρι στιγμής, έχουν γίνει κρατήσεις μόνο για το 25% των δωματίων του για τη θερινή περίοδο. «Είναι προτιμότερο να έχουμε πελάτες με χαμηλότερες τιμές από το να έχουμε ένα άδειο ξενοδοχείο», εξήγησε ο ξενοδόχος. Το 90% των πελατών του Palm World είναι Γερμανοί.
Ο υπουργός Τουρισμού εξήγησε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να ενισχύσει τον τομέα, ο οποίος συμβάλλει στην τουρκική οικονομία με 30 δισ. δολάρια κάθε χρόνο, επεκτείνοντας τις επιδοτήσεις καυσίμων για τις αεροπορικές εταιρείες και βοηθώντας τα ξενοδοχεία να πάρουν δάνεια. Οι επιδοτήσεις καυσίμων, ύψους 6.000 δολαρίων για κάθε πτήση που μεταφέρει τουλάχιστον 200 επιβάτες, είναι πλέον διαθέσιμες τόσο για τις προγραμματισμένες πτήσεις όσο και για τις τσάρτερ, εξήγησε.
Ο Καγιχάν Σουέρ, διευθυντής πωλήσεων της Peninsula Tours, είπε ότι η εταιρεία του κατάφερε να διατηρήσει την πληρότητα στο 80% σε οκτώ από τα 12 ξενοδοχεία της φέρνοντας πελάτες από πολλές διαφορετικές χώρες, για να μην εξαρτάται πλέον από μία μόνο αγορά. «Είμαστε στη δουλειά αυτή εδώ και 35 χρόνια, κάναμε λάθη και πήραμε το μάθημά μας. Τώρα έχουμε πάνω από 20 διαφορετικές εθνικότητες στα ξενοδοχεία μας» είπε, προσθέτοντας ότι εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον από τουριστικούς πράκτορες στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.
Ο Μουράτ Σακ, διευθυντής του ξενοδοχείου Venosa κοντά στην Αλικαρνασσό (Μπόντρουμ), είπε ότι έχει αυξηθεί πλέον και η αναλογία των Τούρκων πελατών και φτάνει στο 40%, γεγονός που αποδίδεται στη μείωση των τιμών και στις έγκαιρες κρατήσεις.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ