23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕκθέσεις για την ελληνική ιστορία στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Εκθέσεις για την ελληνική ιστορία στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Με μια αύξηση της τάξης του 27,71% στον αριθμό των επισκεπτών του κατά την πενταετία 2015-2019, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Αλλά και με όραμα, που βασίζεται στην εξωστρέφεια των δράσεών του και, κυρίως, στη μοναδικότητα της εμπειρίας που προσφέρουν οι πλούσιες συλλογές του.
«Εχοντας ως μέτρο όσα κατακτήθηκαν την προηγούμενη πενταετία, συνεχίζουμε έναν νέο κύκλο δημιουργίας με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του στίγματος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ειδικότερα, ως προς τη σχέση του με την κοινωνία, το πρώτο μουσείο της χώρας οφείλει να αφουγκράζεται, να παρακολουθεί και να συμμετέχει ενεργά στη συλλογική μας πορεία. Λαμπρή ευκαιρία προς αυτή την κατεύθυνση αποτελούν οι ιστορικές επέτειοι της επόμενης διετίας», δήλωσε από την Αίθουσα του Βωμού, η διευθύντρια του Μουσείου, Μαρία Λαγογιάννη, παρουσιάζοντας το έργο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κατά το 2019, αλλά και τον προγραμματισμό για το 2020. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία μίλησε για το Μουσείο και το έργο σύνδεσής του με το Ακροπόλ και της συλλειτουργίας του με το ΕΜΠ που προχωρά.
Οπως επισημάνθηκε στην παρουσίαση, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σχεδιάζει να τιμήσει την επέτειο των 2.500 χρόνων από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, καθώς και την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, με ένα σπονδυλωτό εκθεσιακό πρόγραμμα. «Στο πλαίσιο αυτό, η έννοια της Νίκης θα λειτουργήσει ως συνεκτικός σύνδεσμος ανάμεσα στις διαφορετικές εκθεσιακές αφηγήσεις. Η γυναικεία φτερωτή θεότητα των Ελλήνων θα γεφυρώσει τις επετειακές εκθέσεις, προσφέροντας διαχρονικές αναφορές συμβολισμών σε όσα κινούν και εμπνέουν τον άνθρωπο», σημείωσε η κ. Λαγογιάννη. Πιο συγκεκριμένα, με γοργούς ρυθμούς ετοιμάζεται η πρώτη έκθεση «Δι’ αυτά πολεμήσαμεν… Αρχαιότητες και Ελληνική Επανάσταση» (ο τίτλος δανείζεται το γνωστό απόφθεγμα του στρατηγού Μακρυγιάννη), που εστιάζει στον ρόλο τον οποίον έπαιξαν οι ελληνικές αρχαιότητες στην ιδεολογική ενίσχυση της μεγάλης εθνεγερσίας. Στην έκθεση θα συνδυαστούν αρχαιότητες από τις πρώτες συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με νεότερα έργα, προσωρινά δάνεια από άλλους φορείς. Μετά το πέρας της, θα παρουσιασθεί ως ψηφιακή ή εικονική έκθεση στην ιστοσελίδα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, έτσι ώστε να είναι προσιτή σε όλη τη διάρκεια του 2021 σε ένα ευρύτερο κοινό.
Η δεύτερη θεματική έκθεση σχεδιάζεται με αφορμή την επέτειο των 2.500 ετών από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Αρχαία τεκμήρια που αναδεικνύουν πτυχές του νικηφόρου αγώνα των Ελλήνων κατά των Περσών θα συνοδεύονται από νεότερα έργα και ερμηνευτικό υλικό, με σκοπό να φωτίσουν τον αντίκτυπο που είχαν οι σημαντικές αυτές νίκες στην ιδεολογική προετοιμασία του 1821, αλλά και στη νεότερη εποχή.
Η έκθεση προγραμματίζεται να εγκαινιαστεί την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020, ημέρα που σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές ολοκληρώθηκε η ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ