18.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΕκδήλωση μνήμης για το Ολοκαύτωμα στο γερμανικό κοινοβούλιο

Εκδήλωση μνήμης για το Ολοκαύτωμα στο γερμανικό κοινοβούλιο

Σταϊνμάιερ: Δεν ξεχνάμε τι συνέβη

«Δεν ξεχνάμε τι συνέβη. Δεν ξεχνάμε τι μπορεί να συμβεί», δήλωσε πριν από λίγο ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, κατά την διάρκεια εκδήλωσης μνήμης για τα θύματα του εθνικοσοσιαλισμού στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, ενώπιον, μεταξύ άλλων, επιζώντων του Ολοκαυτώματος και του Προέδρου του Ισραήλ Ρεουβεν Ρίβλιν.
«Η μεγάλη πλειοψηφία στη χώρα μας πιστεύει στην δημοκρατία. Και θέλουμε να δείξουμε στο Ισραήλ και στον κόσμο ότι αξίζουμε τη νέα εμπιστοσύνη που απολαμβάνουμε. Θα ήθελα σήμερα, πρώτα από όλα απέναντι στον προσκεκλημένο μας από το Ισραήλ, να πω με πεποίθηση: Εμείς οι Γερμανοί έχουμε καταλάβει. Αλλά πώς μπορώ να το πω, όταν το μίσος και η υποδαύλισή του εξαπλώνονται, όταν το δηλητήριο του εθνικισμού τρυπώνει πάλι στην συζήτηση – ακόμη και εδώ», συνέχισε ο κ. Σταϊνμάιερ, για να τονίσει χαρακτηριστικά: «Η ανησυχία μου δεν είναι ότι εμείς οι Γερμανοί αρνούμαστε το παρελθόν. Η ανησυχία μου είναι ότι στο μεταξύ καταλαβαίνουμε καλύτερα το παρελθόν από ό,τι το παρόν».
Ισραήλ και Γερμανία βαδίζουν μαζί-με την υποχρέωση να μην ξεχάσουν, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ισραήλ
Με μια εβραϊκή προσευχή, η οποία, όπως είπε, γράφτηκε πριν από 1000 χρόνια στην Γερμανία, ξεκίνησε την ομιλία του ενώπιον του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ρέουβεν Ρίβλιν, ο οποίος έγινε σήμερα ο δεύτερος, μετά τον Σίμον Πέρες το 2010, ισραηλινός Πρόεδρος που απευθύνεται στην Bundestag.
Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του εθνικοσοσιαλισμού, ο κ. Ρίβλιν – μιλώντας εβραϊκά – εξέφρασε κατ’ επανάληψη την εκτίμηση και τον σεβασμό του για την πολιτική της Καγκελαρίου ‘Αγγελα Μέρκελ, στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοκρατίας και περιβάλλοντος. «Δικαιολογημένα θεωρείστε σήμερα η εκπρόσωπος του ελεύθερου κόσμου. Είστε πάρα πολύ προσηλωμένη στην εκπαίδευση των επόμενων γενεών», δήλωσε απευθυνόμενος στην κυρία Μέρκελ και παραδέχθηκε ότι ούτε ο ίδιος διαθέτει κάποια μαγική συνταγή κατά του αντισημιτισμού ή του ρατσισμού. «Η Ευρώπη κατατρέχεται σήμερα σε πολλά σημεία της από τα φαντάσματα του παρελθόντος: ρατσισμό, εθνικισμό, ξενοφοβία, αντισημιτισμό», σημείωσε ο κ. Ρίβλιν και πρόσθεσε: «Σήμερα στέκομαι εδώ μαζί σας. Η διαρκής αντιπαράθεση με το Ολοκαύτωμα καθιστά δυνατό να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μας. Η Γερμανία και το Ισραήλ βαδίζουν σήμερα από κοινού μεταξύ παρελθόντος και μέλλοντος – με την υποχρέωση να μην ξεχάσουν. Έχουμε κοινή υποχρέωση για το μέλλον: ρατσισμός, εθνικισμός και πόλεμος δεν επιτρέπεται να επαναληφθούν».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ