16.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕκδήλωση για τη Λέρο: Ένα ανοιχτό μουσείο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Εκδήλωση για τη Λέρο: Ένα ανοιχτό μουσείο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Το «Αρχείο Πολέμου» διοργανώνει εκδήλωση για τη νήσο Λέρο κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με φωτογραφίες του νησιού, ενώ παράλληλα ο Νικόλαος Καφεντζής θα μιλήσει διεξοδικά για τη σημασία που διαδραμάτισε η Λέρος την εποχή που ο Μουσολίνι ανέλαβε την εξουσία στην Ιταλία.
Παράλληλα, ο Μουσιλίνι επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Λέρο, την οποία θεωρούσε ως νησί – κλειδί για τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς τους στο Αιγαίο. Η γεωγραφική θέση του νησιού στην καρδιά του Αιγαίου, όπου εξασφάλιζε τον έλεγχο της διέλευσης από τα Δαρδανέλια έως την Μέση Ανατολή, αλλά και το γεγονός πως διέθετε το δεύτερο μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι μεγάλου βάθους στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την Μάλτα, το Λακκί, είχαν ως αποτέλεσμα να μετατραπεί ολόκληρο το νησί σε μια τεράστια, υπερσύγχρονη ναυτική βάση.
Στις δεκαετίες που ακολουθούν, φτάνοντας στις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Λέρος έχει μετατραπεί σε μεγάλη αεροναυτική βάση, με υπόγειες και επίγειες εγκαταστάσεις, ο οποίες περιλαμβάνουν διοικητικά κτήρια, στρατώνες, τούνελ για αποθήκευση πυρομαχικών, δεξαμενές καυσίμων, τεχνικές εγκαταστάσεις, υπόστεγα για υδροπλάνα και υποβρύχια, ναυπηγείο καθώς και ένα ευρύ δίκτυο πυροβολαρχιών διάσπαρτες σε όλη την επικράτεια του νησιού με πάνω από 100 πυροβόλα ναυτικής και αντιαεροπορικής άμυνας, τα οποία ενέπνευσαν τους δημιουργούς της ταινίας «Τα κανόνια του Ναβαρόνε».


Παράλληλα, οι Ιταλοί υλοποίησαν και ένα ευρύ σχέδιο κάλυψης των στεγαστικών, διοικητικών, εκπαιδευτικών, νοσηλευτικών αλλά και τουριστικών αναγκών, µε κατασκευές εντυπωσιακών υποδομών, µε αποκορύφωμα την νέα πόλη του Portolago (σημερινό Λακκί), κατασκευασμένη στο χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό στυλ του ιταλικού ρασιοναλισμού.
Δυστυχώς, το μεγαλύτερο μέρος της κληρονομιάς που άφησαν πίσω τους οι Ιταλοί, και κυρίως αυτή που έχει σχέση µε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχει λεηλατηθεί και αφεθεί στην τύχη της. Από την άλλη, τα τελευταία χρόνια ο ιστορικός τουρισμός προσελκύει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των τουριστών σε όλη την Ευρώπη. Η Λέρος είναι μια από της περιοχές της Ελλάδας που μπορεί να εξελιχθεί σε ένα ανοιχτό ιστορικό – θεματικό πάρκο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Προς αυτήν την κατεύθυνση οφείλουν να δραστηριοποιηθούν τόσο ο Δήμος Λέρου όσο και ο νεοσύστατος Πολιτιστικός Σύλλογος «Portolago», το οποίον και εκπροσωπεί ο εισηγητής, κ. Νικόλαος Καφεντζής.
Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 19:30.
Πληροφορίες: www.wararchivegr.org.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ