13.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΔώρο Χριστουγέννων 2019: Πότε μπαίνει, ποιοι το δικαιούνται - πως υπολογίζεται

Δώρο Χριστουγέννων 2019: Πότε μπαίνει, ποιοι το δικαιούνται – πως υπολογίζεται

Το Δώρο Χριστουγέννων 2019 προσδοκούν οι εργαζόμενοι που το δικαιούνται ενόψει των γιορτών. Δείτε όσα προβλέπονται για την ημερομηνία καταβολής και τον υπολογισμό του ποσού.
Οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι προ των πυλών και πολλοί εργαζόμενοι αναμένουν να δουν το Δώρο Χριστουγέννων να πιστώνεται στους λογαριασμούς τους – τουλάχιστον όσοι γνωρίζουν ότι το δικαιούνται.
Το Δώρο Χριστουγέννων είναι ένας επιπλέον, 13ος μισθός για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Πρέπει να έχει καταβληθεί μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου κάθε έτους. Φυσικά, ο εργοδότης έχει δικαίωμα να το καταβάλλει και νωρίτερα και πρέπει να είναι πάντα σε χρήση κι όχι σε είδος.
Σημειώνεται ότι το Δώρο Χριστουγέννων υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ και Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών.
Ποιοι δικαιούνται Δώρο Χριστουγέννων
Δώρο Χριστουγέννων δικαιούνται οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη.
Η χρονική περίοδος που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του Δώρου είναι από 1 Μαΐου μέχρι 31 Δεκεμβρίου.
Πώς υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων
Ο υπολογισμός για το Δώρο Χριστουγέννων εξαρτάται εάν ο εργαζόμενος αμείβεται με μισθό ή με ημερομίσθιο.
Εργαζόμενοι που είχαν σχέση εργασίας, χωρίς διακοπή, από 1 Μαΐου μέχρι 31 Δεκεμβρίου, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο Χριστουγέννων που σημαίνει έναν μηνιαίο μισθό για τους μισθωτούς ή 25 ημερομίσθια για όσους αμείβονται με τον ανάλογο τρόπο.
Οι μισθωτοί που είτε αποχώρησαν οικειοθελώς είτε απολύθηκαν, λαμβάνουν τμήμα του Δώρου Χριστουγέννων ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης.
Αυτό υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια, ανάλογα με το πώς αμείβονται, για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες της εργασιακής σχέσης.
Για να υπολογιστεί το ποσό, βάση αποτελούν οι αποδοχές του μισθωτού στις 10 Δεκεμβρίου.
Σημειώνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι εργαζόμενοι μπορούν να υπολογίσουν το Δώρο Χριστουγέννων με μέσα από την εφαρμογή του ΚΕΠΕΑ.
Δώρο Χριστουγέννων 2019 από ΟΑΕΔ
Δώρο Χριστουγέννων σε επιδοτούμενους ανέργους καταβάλλει και ο ΟΑΕΔ και μάλιστα το 2019 η πληρωμή θα γίνεται νωρίτερα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο οργανισμός.
Συγκεκριμένα:
Τη Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η καταβολή του δώρου Χριστουγέννων για το 2019 στους επιδοτούμενους ανέργους και σε όσους δικαιούνται την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας.
Την ίδια ημέρα, Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η καταβολή και των επιδομάτων ανεργίας, μακροχρόνιας ανεργίας καθώς και των βοηθημάτων ανεργίας των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων.
Σημειώνεται ότι οι πιστώσεις στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα ολοκληρωθούν μέχρι τις 6 Ιανουαρίου.
Πηγή Sputniknews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ