12.9 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔΝΤ: Πρέπει να βγαίνουν τα νούμερα του ελληνικού προγράμματος

ΔΝΤ: Πρέπει να βγαίνουν τα νούμερα του ελληνικού προγράμματος

ECON MASTER

Διγλωσσία εμφάνισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του Ταμείου αναφορικά με την συμμετοχή του

Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδος, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ουίλιαμ Μάρει, μιλώντας στην προγραμματισμένη ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους. Ωστόσο ο ίδιος επανέλαβε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως ανακοίνωσε άλλωστε και μετά τη συνάντηση που είχε η γενική του διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκάνγκ Σόιμπλε στο Νταβός, συμμετέχει πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ο ίδιος πάντως απέφυγε να προσδιορίσει τον χρόνο κατά τον οποίο το ΔΝΤ θα λάβει την οριστική του απόφαση για τη χρηματοδοτική του συμμετοχή ή μη, στο ελληνικό πρόγραμμα. Αρκέστηκε να εκφράσει την ελπίδα ότι τούτο θα γίνει το συντομότερο δυνατό. Μάλιστα αποσυνέδεσε την απόφαση αυτή από τις επερχόμενες εκλογές σε συγκεκριμένες χώρες της Ε.Ε.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι η Εκθεση Βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους, καθώς και τα συμπεράσματα από την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο του αρθρ.4, θα παρουσιαστούν στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Φεβρουαρίου.
Επανέλαβε ότι στο ΔΣ του Ταμείου, το οποίο είναι αρμόδιο για να αποφασίσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, θα πρέπει να «να βγαίνουν τα νούμερα του προγράμματος». Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε ότι θέση του Ταμείου παραμένει ότι με τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο υφιστάμενο πρόγραμμα το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018, όπως εκτιμά το Ταμείο, θα διαμορφωθεί στο 1,5%. Υποστήριξε για ακόμη μία φορά ότι το ΔΝΤ δεν επιθυμεί πρόσθετη λιτότητα για την Ελλάδα, ωστόσο εκτιμά ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5%.
Τέλος ο κ. Μάρει απέφυγε να σχολιάσει την πρόσφατη απόφαση του Αμερικανού Πρόεδρου Ντόναλντ Τράμπ να αποχωρήσει από τη Συμφωνία Εμπορίου των χωρών του Ειρηνικού, τονίζοντας ωστόσο ότι το ΔΝΤ εκτιμά ότι το διεθνές εμπόριο αποτελεί "ατμομηχανή" για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.
Στην Ελλάδα «πετά το μπαλάκι» ο Σόιμπλε
Πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες υπήρξε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στις Βρυξέλλες. Στη συνάντηση μετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης συναντήθηκαν νωρίτερα με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον επικεφαλής του EuroworkingGroup, Τόμας Βίζερ.
Στη συνέχεια, οι δύο Ελληνες υπουργοί συναντήθηκαν με ανώτερους εκπροσώπους των θεσμών. Στη συνάντηση συμμετείχαν από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο γενικός διευθυντής της οικονομικής διεύθυνσης της Επιτροπής, Μάρκο Μπούτι και ο Ντέκλαν Κοστέλο. Από πλευράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), συμμετείχαν ο Μπενουά Κερέ και ο Φραντσέσκο Ντρούντι. Στη συνάντηση ήταν "παρών" επίσης ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ το ΔΝΤ εκπροσώπησαν ο Πολ Τόμσεν και Ντέλια Βελκουλέσκου. Στη συνάντηση έδωσε το "παρών"" και ο Tόμας Βίζερ.
Γ. Ντάισελμπλουμ: «Γνωρίζετε τα δύσκολα ζητήματα»
Η συνέχιση της διαπραγμάτευσης με την Αθήνα και η άμεση επανεκκίνηση της διαδικασίας αξιολόγησης είναι "κοινό συμφέρον", δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης σήμερα στις Βρυξέλλες.
Ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι συζήτησε με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο για την τρέχουσα κατάσταση του ελληνικού προγράμματος. «Γνωρίζετε τα δύσκολα ζητήματα», είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι το Eurogroup αναμένει να ακούσει από τον Ελληνα υπουργό και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς πώς θα προχωρήσει η όλη διαδικασία. Υπάρχει κοινό συμφέρον για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας να προχωρήσουμε γι’ αυτό είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε τα επόμενα βήματα, ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Σχετικά με τον ρόλο του ΔΝΤ, ο Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι μίλησε με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία τον διαβεβαίωσε για την πρόθεση του Ταμείου να συμμετάσχει πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως οι όροι που θέτει το ΔΝΤ είναι πολύ σαφείς: αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, αξιόπιστη δημοσιονομική πορεία και αξιόπιστη βιωσιμότητα του χρέους.
Καταλήγοντας, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι δεν έχουν επιστρέψει ακόμα οι θεσμοί για συζητήσεις στην Αθήνα και ότι η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.
Β. Σόιμπλε: Θέμα της Ελλάδας η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης
«Σήμερα δεν θα ασχοληθούμε πολύ εντατικά με την Ελλάδα. Δεν υπάρχουν νέες καταστάσεις που έχουμε προς συζήτηση. Θα πρέπει να περιμένουμε. Θα πρέπει, και αυτό είναι θέμα της Ελλάδας, να ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Εχει καθυστερήσει λίγο η ιστορία, αλλά μόλις τελειώσουν τα θέματα δεν θα υπάρχουν προβλήματα,. Δεν πρέπει όμως να προτρέξουμε» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogroup.
«Δεν ξέρω τις σκέψεις της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν έχει κάνει μέχρι τώρα όλα όσα έχει δεσμευθεί. Εχει φτάσει όμως ο χρόνος να το κάνει αυτό. Ο χρόνος γίνεται όλο και πιο πιεστικός, αλλά από την πλευρά των θεσμών δεν υπάρχουν κανενός είδους προβλήματα», προσέθεσε ο Γερμανός υπουργός, εκτίμησε ότι το ΔΝΤ θα τηρήσει αυτά τα οποία έχουν αποφασιστεί στο παρελθόν. «Εχουν αποφασιστεί ορισμένα πράγματα και θα πρέπει αυτά να υλοποιηθούν. Η υλοποίηση είναι πολλές φορές και το πρόβλημα. Έχουμε κάποιες συμφωνίες. Η δυσκολία είναι πολλές φορές στην υλοποίησή τους, αλλά νομίζω ότι θα προκύψουν θετικά στοιχεία. Είμαι αισιόδοξος και δεν νομίζω ότι σήμερα θα φτάσουμε σε τίποτα σοκαριστικές αποφάσεις», τόνισε και κατέληξε:
«Δεν έχω την πρόθεση να κάνω την εργασία των θεσμών. Αυτοί κάνουν τις συμφωνίες με την ελληνική κυβέρνηση. Εχουν συμφωνηθεί πράγματα με την Ελλάδα. Η Ελλάδα τα έχει αποδεχτεί και οι θεσμοί τα έχουν αποδεχτεί. Θα πρέπει αυτά να υλοποιηθούν. Θα πρέπει να τα περιμένουμε».
Π. Μοσκοβισί: Στόχος του σημερινού Eurogroup η επίτευξη περαιτέρω προόδου
Την ελπίδα ότι στο σημερινό Eurogroup θα επιτευχθεί «περαιτέρω πρόοδος» σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Συμβούλιο.
Μ. Σαπέν: Εργαζόμαστε για να εφαρμοστούν στην Ελλάδα μεταρρυθμίσεις που θα είναι πολιτικά εφικτές
Την πρόθεση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών να εργαστούν σήμερα, αλλά και τις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου να προχωρήσει η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στο Eurogroup.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Attached Files:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ