14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΔιχασμένη ξανά η Ευρώπη για το ομόλογο

Διχασμένη ξανά η Ευρώπη για το ομόλογο

Η Σύνοδος Κορυφής μοιράστηκε σε βόρειους και νότιους με την Αγκελα Μέρκελ να λέει «όχι» στην έκδοση «κορονο-ομολόγου» και την Ιταλία που μαστίζεται από τον κορονοϊό να απειλεί ότι δεν θα υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν αν δεν αποφασιστούν ισχυρά μέτρα.
Σε μπρα ντε φερ Βορρά και Νότου εξελίχθηκε η Σύνοδος Κορυφής των «27» της ΕΕ για τον κορονοϊό που «θερίζει» την Ευρώπη, με τις πιο βαριά πληττόμενες χώρες Ιταλία και Ισπανία να πιέζουν για ισχυρά μέτρα καθώς βλέπουν την απειλή της ύφεσης των οικονομιών τους να πλησιάζει.
Οι πιέσεις Ιταλίας και Ισπανίας δεν οδήγησαν σε αποφάσεις, ενώ το ισχυρό «όχι» της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, που στήριξε και η Ολλανδία έβαλε φρένο στα περί έκδοσης «κορονο-ομολόγου».
Η απόφαση της Συνόδου παραπέμπει ουσιαστικά στο άμεσο μέλλον, καθώς σε 15 ημέρες θα εξεταστούν πιο σθεναρά μέτρα στήριξης των οικονομικών που πλήττονται από τον κορονοϊό.
«Αναγνωρίζουμε πλήρως τη σοβαρότητα των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της κρίσης της covid-19 και θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση με πνεύμα αλληλεγγύης», τόνισαν στην κοινή τους ανακοίνωση.
Πλέον το Eurogroup καλείται να «παρουσιάσει τις προτάσεις του σε διάστημα δύο εβδομάδων», ώστε να «ενισχυθεί η απάντηση με νέες δράσεις δεδομένων των εξελίξεων», να δοθεί «κοινή απάντηση».
Οι απειλές Ιταλίας και Ισπανίας
Την ανάγκη για υποβολή νέων προτάσεων επέβαλαν Ιταλία και Ισπανία που αξίωσαν μια «ισχυρή και επαρκή» οικονομική αντίδραση από τις 27 χώρες – μέλη της ΕΕ.
Μάλιστα, κατά τη συνεδρίαση η Ρώμη απείλησε να μην υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν, αν οι υπόλοιπες χώρες δεν λάμβαναν υπόψη τους το αίτημά της.
«Στόχος είναι να αντιδράσουμε με ριζοσπαστικά και πραγματικά επαρκή οικονομικά μέσα σ’ έναν πόλεμο τον οποίο πρέπει να διεξαγάγουμε από κοινού προκειμένου να κερδίσουμε το συντομότερο δυνατόν» υπογράμμισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε.
Συνολικά εννέα Ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσά τους ο Κόντε και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ζήτησαν «να εργαστούμε για την εξεύρεση ενός εργαλείου» ώστε να δημιουργηθεί κοινό ομόλογο για όλη την Ευρωζώνη, βλέποντας σε αυτό το θεμέλιο μιας πιο αλληλέγγυας ευρωπαϊκής οικονομίας.
Η στάση της Μέρκελ
Απευθυνόμενος στη Σύνοδο ο Ιταλός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, ζήτησε επίσης να ληφθούν «έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης».
Ωστόσο, για άλλη μία φορά η ιδέα της αμοιβαιότητας σε ό,τι αφορά τα χρέη των χωρών της Ευρωζώνης, που θα διευκόλυνε τον δανεισμό των χωρών του νότου που δανείζονται πιο ακριβά από αυτές του βορρά, βρήκε σθεναρή αντίσταση στη Γερμανία και την Ολλανδία.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, εξέφρασε απερίφραστα την αντίθεσή της στην έκδοση ευρωομολόγων, των λεγόμενων «corona bοnds».
«Πιστεύω ότι με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας έχουμε ένα εργαλείο κατάλληλο για τις κρίσεις, το οποίο μας ανοίγει πολλές δυνατότητες, οι οποίες δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση τις θεμελιώδεις αρχές μας», δήλωσε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μέσω του διαδικτύου μετά τη Σύνοδο Κορυφής.
Στο πλευρό της και ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε: «Τασσόμαστε κατά και δεν θέλω να σκεφθώ ποιες συνθήκες θα μας άλλαζαν τη γνώμη».
Οικονομικές προβλέψεις
Την ώρα που η πανδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 10.000 ανθρώπων στην ΕΕ, κυρίως στην Ιταλία και την Ισπανία, οι αυστηροί περιορισμοί στις μετακινήσεις των πολιτών έχουν καταστροφικό αντίκτυπο στην οικονομία. Η καραντίνα σημαίνει αναστολή λειτουργίας χιλιάδων επιχειρήσεων, πτώση των χρηματιστηρίων και οδηγεί σε δραματικές οικονομικές προβλέψεις.
Οι χώρες της ΕΕ, ήδη από την αρχή της κρίσης, προχώρησαν στη λήψη οικονομικών μέτρων, κυρίως στην αύξηση δαπανών, χωρίς όμως να συντονιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης κορυφής οι ηγέτες της ΕΕ επικύρωσαν την αναστολή των ευρωπαϊκών μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας, κάτι που θα τους επιτρέψει να ξοδέψουν όσα χρήματα χρειάζεται για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της επιδημίας covid-19.
Πηγή: Sputniknews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ