14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΔιευκρινίσεις για τα μειωμένα μισθώματα λόγω covid-19

Διευκρινίσεις για τα μειωμένα μισθώματα λόγω covid-19

Διευκρινίσεις με αφορμή την αναφορά του υπουργού Οικονομικών περί προσωρινής μείωσης ενοικίου σε ορισμένες κατηγορίες μισθωμάτων έδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) με ανακοίνωσή της.
Σημειώνεται πως κατά την ανακοίνωση οικονομικών μέτρων, στη σκιά της πανδημίας κορονοϊού, ο Χρήστος Σταϊκουρας ανέφερε πως για τις επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του COVID-19, θα προβλεφθεί νομοθετικά ότι θα καταβάλλουν το 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου, σε περίπτωση που το νοικιάζουν, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.
Το ίδιο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ισχύει και για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διασποράς του κορονοϊού και αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας τους, εάν πρόκειται για την πρώτη κατοικία τους.
Η ΠΟΜΙΔΑ διευκρινίζει ότι με το παραπάνω μέτρο δεν θεσπίζεται κανενός είδους γενικευμένη μείωση των μισθωμάτων.
Oπως τονίζει, το μέτρο είναι ειδικό ως προς τους δικαιούχους με δίμηνη διάρκεια και αφορά αποκλειστικά:
* Τα ενοίκια των επαγγελματικών εγκαταστάσεων – καταστημάτων και γραφείων – των επιχειρήσεων που διακόπτουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους και όχι όσων κλείνουν με δική τους επιχειρηματική απόφαση.
* Τα ενοίκια της κύριας κατοικίας των εργαζομένων στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, των οποίων εργαζομένων έχει ρητά ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους λόγω των παραπάνω μέτρων.
Σημειώνεται ότι το μέτρο θα εξειδικευθεί με ΠΝΠ και με ΚΥΑ, ωστόσο κατά την ΠΟΜΙΔΑ είναι απολύτως σαφές πως η μείωση κατά 40% των μισθωμάτων για δύο μήνες δεν αφορά τους πάντες.
Σε ό,τι αφορά τα μισθώματα κατοικιών, η ΠΟΜΙΔΑ παρατηρεί πως είναι σαφές ότι δεν αφορά τους υπόλοιπους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, τους επιχειρηματίες, τους εμπόρους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα γενικά, τους συνταξιούχους, τους εισοδηματίες και κάθε άλλη κατηγορία ενοικιαστών κύριας κατοικίας. Παράλληλα, οι ανακοινώσεις δεν αφορούν μισθώματα δευτερεύουσας κατοικίας.
Πηγή: Sputniknews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ