20.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Διαχείριση απορριμμάτων, ΑΠΕ, logistics, νέες τεχνολογίες, αγροτοδιατροφή και θεματικός τουρισμός είναι τομείς...

«Διαχείριση απορριμμάτων, ΑΠΕ, logistics, νέες τεχνολογίες, αγροτοδιατροφή και θεματικός τουρισμός είναι τομείς Ελληνοσουηδικής συνεργασίας», δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας

ECON 16

Να διευρύνουν τα σχέδια οι Σουηδοί επενδυτές, λαμβάνοντας υπόψη τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η χώρα μας, πρότεινε ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, σε πρόγευμα εργασίας που παρέθεσε προς τιμήν του η πρέσβειρα της Σουηδίας στην Ελλάδα, Σαρλότ Ράνγκμπεργκ, με προσκεκλημένους αντιπροσώπους σουηδικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Λόης Λαμπριανίδης.
Ο κ. Παπαδημητρίου, στο πλαίσιο της στρατηγικής προσέγγισης ξένων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας με βάση τα θετικά στοιχεία που παρουσιάζει ήδη η ελληνική οικονομία. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί την προηγούμενη εβδομάδα με μέλη της αυστριακής επιχειρηματικής κοινότητας στην Ελλάδα.
Ο κ. Παπαδημητρίου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πίστη που έχουν δείξει εμπράκτως με την επιχειρηματική τους δραστηριότητα στη χώρα μας όλο αυτό το κρίσιμο διάστημα και τους προέτρεψε να διευρύνουν τα επενδυτικά τους σχέδια, λαμβάνοντας υπόψη τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η χώρα. Αντίστοιχα, επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει τις επενδύσεις που αναβαθμίζουν την παραγωγική βάση της χώρας με εποικοδομητικό και βιώσιμο τρόπο, καθώς και τη στρατηγική συνεργασία σε τομείς οι οποίοι ενδιαφέρουν και τα δύο μέρη, όπως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στη διαχείριση απορριμμάτων, στα logistics, στις νέες τεχνολογίες, στην αγροτοδιατροφή και στον θεματικό τουρισμό.
Ο κ. Λαμπριανίδης αναφέρθηκε εκτενώς στα νέα νομοθετικά εργαλεία που έχουν αρχίσει ήδη να λειτουργούν αποτελεσματικά, όπως ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος στο πλαίσιο του οποίου έχουν μέχρι στιγμής υποβληθεί 821 αιτήσεις επενδυτικών σχεδίων συνολικού ύψους 2,2 δισ. ευρώ, ο νέος νόμος για τις στρατηγικές επενδύσεις με τον οποίο αναμένεται να απλοποιηθεί η διαδικασία αδειοδότησης, καθώς και ο νόμος για τις ενδοομιλικές υπηρεσίες (Business Centers / IntragroupService Centers).
Συνάντηση Δ. Παπαδημητρίου με Δήμαρχο Σύρου
Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργου Μαραγκού, πραγματοποιήθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2017, προγραμματισμένη συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου.
Η ατζέντα της συνάντησης περιελάμβανε σημαντικά αναπτυξιακά έργα των οποίων η υλοποίηση προγραμματίζεται άμεσα ή σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα όπως:
– Η άμεση δημοπράτηση του έργου αναβάθμισης του αεροδρομίου της Σύρου (επέκταση διαδρόμου και υποβιβασμός λόφου στη νότια πλευρά), Π/Υ 2,2 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο έργο παρουσιάζει απόλυτη ωριμότητα, δεδομένου ότι διαθέτει εγκεκριμένες τεχνικές μελέτες και τεύχη δημοπράτησης, μελέτη σκοπιμότητας και κτηματολογικούς πίνακες για τις προβλεπόμενες απαλλοτριώσεις, ενώ έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020.
– Η υποβολή προς έγκριση από την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή του Υπουργείου Ναυτιλίας (ΕΣΑΛ) του Master Plan του λιμένα Ερμούπολης, στο οποίο προσδιορίζονται με ακρίβεια οι τουριστικές και λοιπές χρήσεις και οι αναγκαίες υποδομές (εμπορικοί και επιβατηγοί λιμένες, μαρίνα, κρουαζιέρα κλπ), η οποία εκτιμάται να εξασφαλιστεί εντός του 2017.
– Οι προγραμματισμένες ενέργειες, εκ μέρους του Δήμου και του ΥΠΕΘΑ, για την αξιοποίηση του Στρατοπέδου Λχγού Αποστόλου Ζαφείρη και του Πεδίου Βολής Βάρης.
– Η χρηματοδότηση της πράξης «Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Στέρεων Αποβλήτων (ΜΕΑ) και νέου κυττάρου ΧΥΤΥ στη θέση «Κοράκι» (Β’ φάση)», Π/Υ 6,5 εκατ. ευρώ, η οποία περιλαμβάνεται στο Τοπικό Σχέδιο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης ΑΣΑ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και το νέο ΠΕΣΔΑ Νοτίου Αιγαίου και προτάθηκε στην πρόσκληση με κωδικό 14.6i.26-27.1. Η σχεδιαζόμενη Μονάδα, καθώς και το νέο κύτταρο του ΧΥΤΥ, πρόκειται να κατασκευαστούν εντός της ήδη περιβαλλοντικά αδειοδοτημένης έκτασης του υφιστάμενου ΧΥΤΑ. Το γεγονός αυτό θα επισπεύσει την υλοποίηση του έργου, καθότι απαιτείται τροποποίηση των υφιστάμενων περιβαλλοντικών ορών και όχι αναζήτηση χώρου και περιβαλλοντική αδειοδοτήση από την αρχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ