13.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΔιαφωνία Τραμπ - Fed για τη νομισματική πολιτική

Διαφωνία Τραμπ – Fed για τη νομισματική πολιτική

Την περασμένη Τετάρτη, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα των ΗΠΑ στη μάχη εναντίον της Κίνας είναι η Federal Reserve και όχι το Πεκίνο.
Νέα πυρά προς τη Federal Reserve εξαπέλυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατηγόρησε την ομοσπονδιακή τράπεζα ότι διατηρεί το δολάριο σε υψηλά επίπεδα, υπονομεύοντας τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών εταιρειών.
Εν μέσω του εμπορικού και νομισματικού πολέμου με την Κίνα, ο πρόεδρος Τραμπ υποστήριξε ότι οι αμερικανικές εταιρείες, οι οποίες είναι οι καλύτερες στον κόσμο, «θα μπορούσαν να ξεπεράσουν κάθε άλλη».
Ωστόσο, όπως έσπευσε να προσθέσει, «αυτό δεν καθίσταται δυνατό», λόγω της «απουσίας ουσιαστικής μείωσης των επιτοκίων και ποσοτικής χαλάρωσης».
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Τετάρτη, η Federal Reserve μείωσε κατά 25 μονάδες βάσης το εύρος των επιτοκίων, με τον Τραμπ να επιζητάει «ακόμη μεγαλύτερη» και «ακόμη ταχύτερη» μείωση των επιτοκίων.
Ο Λευκός Οίκος θεωρεί ότι οι μεγάλες μειώσεις στα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας θα συνεπάγονται την τόνωση του δανεισμού και του επενδυτικού αισθήματος, με αποτέλεσμα την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας.
Παράλληλα, θεωρεί ότι τα τρέχοντα επιτόκια (σ.σ. 2% – 2,25%) είναι υπεύθυνα για το «ισχυρό δολάριο», το οποίο στερεί την ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών εταιρειών έναντι των εταιρειών άλλων κρατών, τα οποία διαθέτουν χαμηλότερα επιτόκια.
Οι πολέμιοι του Τραμπ, από την πλευρά τους, τάσσονται εναντίον των πολύ χαμηλών επιτοκίων, επικαλούμενοι τον κίνδυνο του πληθωρισμού και της μείωσης της πραγματικής αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, όπως και της πιθανής συγκέντρωσης πλούτου σε μη-παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας.
Πηγή Sputniknews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ