20.7 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΔιαδικτυακό παραμύθι για έναν ιό με κορώνα!

Διαδικτυακό παραμύθι για έναν ιό με κορώνα!

Παραμύθι για έναν ιό με …κορώνα και με αισιόδοξο τέλος ότι «ζήσαμε εμείς καλά και ο κορονοϊός χειρότερα» έγραψε βρεφονηπιοκόμος στην Αθήνα, σε μια προσπάθεια να ενημερώσει και να καθησυχάσει παιδιά προσχολικής ηλικίας αλλά και δημοτικού.
Το παραμύθι της Χαράς Πάτρα «Ενας ιός με κορώνα» με δική της εικονογράφηση, κυκλοφορεί ελεύθερο διαδικτυακά από τις εκδόσεις «Φιλύρα» εδώ και τρεις μέρες και ήδη αποτελεί «εργαλείο» για πολλούς γονείς που θέλουν να εξηγήσουν στα παιδιά τους την κατάσταση.
«Η ιδέα μού ήρθε όταν προσπάθησα να εξηγήσω στα δικά μου παιδιά τι συμβαίνει με τον κορονοϊό. Καθίσαμε λοιπόν στο τραπέζι της κουζίνας, τους μιλούσα και ζωγράφιζα και έτσι, σιγά σιγά, γεννήθηκε το παραμύθι», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Πάτρα.
Στην ιστορία της, ο πρωταγωνιστής έχει τρία τριγωνάκια στην κορώνα του, όσα είναι και τα «κόλπα» του, για να αρρωσταίνει τα παιδιά: «Πρώτο τρίγωνο, το στόμα! Εχετε δει ποτέ παιδί να μη βάζει τα χέρια του στο στόμα; Κι αν μάλιστα δεν είναι καθαρά… πάρτυ θα κάνω! Δεύτερο τρίγωνο, η μύτη. Πόσες φορές σκαλίζουν την μύτη τους χωρίς χαρτομάντηλο; Εύκολα μπορώ να κρυφτώ στα δαχτυλάκια τους! Και τρίτο τρίγωνο της κορώνας μου και το πιο πονηρό… κάθε φορά που θα τρίβουν τα μάτια τους με άπλυτα χέρια, τζουπππ! Απλώώώνω το Βασίλειό μου! Οσο έχω αυτή την κορώνα, θα είμαι ανίκητος. Πόσο έξυπνος είμαι, απορώ!».
Οταν όμως στο παραμύθι, τα παιδιά, άκουσαν τις συμβουλές για την καθαριότητα που έπρεπε να τηρήσουν, «τα τριγωνάκια άρχισαν να λιώνουν και ο κορονοϊός έμεινε χωρίς κορώνα», ενώ «όλες οι ιώσεις του γύρισαν την πλάτη γιατί καμία δεν μπορούσε να του συγχωρήσει τη μανία του, την έπαρση και τον εγωισμό του».
Η συγγραφή του παραμυθιού ήταν για την κ. Πάτρα, όπως λέει, «ένα λιθαράκι που ήθελα να βάλω ώστε τα παιδιά να κατανοήσουν την κατάσταση, χωρίς να φοβηθούν».
«Τα σχολεία έκλεισαν, όλοι είμαστε σπίτι με τα παιδιά μας, στα οποία πρέπει να εξηγήσουμε τι συμβαίνει με τον κορονοϊό και χαίρομαι που το παραμύθι μου μπορεί να συμβάλει σε αυτό», αναφέρει η συγγραφέας. Παρά, μάλιστα, το γεγονός ότι το παραμύθι διακινείται διαδικτυακά μόλις τρεις μέρες, έχει ήδη εκατοντάδες «shares» και γονείς επικοινωνούν μαζί της για να της εκφράσουν τον θετικό αντίκτυπο που έχει στα παιδιά.
«Αυτή, άλλωστε, είναι και η ανταμοιβή μου, η ανταπόκριση του κόσμου αλλά και η κατανόηση αυτού που λέω στο παραμύθι, ότι ο κορονοϊός είναι εγωιστής και μόνο όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να τον καταπολεμήσουμε και να του πάρουμε την… κορώνα», καταλήγει η κ. Πάτρα.
Νατάσα Καραθάνου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ