21.1 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΔασικοί χάρτες: Πολίτης που δικαιώνεται μπορεί αμέσως να αξιοποιήσει το ακίνητό του

Δασικοί χάρτες: Πολίτης που δικαιώνεται μπορεί αμέσως να αξιοποιήσει το ακίνητό του

Τρεις βασικές παρεμβάσεις, προκειμένου να μπει τάξη στο ζήτημα των δασικών χαρτών με ταυτόχρονη προστασία του δάσους, της ιδιοκτησίας των πολιτών, αλλά και των διεκδικήσεων του Δημοσίου σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, από τη Βουλή απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση.
Οπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, προβλέπεται αύξηση των Επιτροπών Αντιρρήσεων, αλλά και ο καθορισμός της αμοιβής τους, προκειμένου αυτή να συνδέεται με τον αριθμό αντιρρήσεων που θα εξετάζουν.
Στόχος είναι να προχωρήσει πρακτικά και με ταχύτητα η όλη διαδικασία εξέτασης των αντιρρήσεων, παρέχοντας κίνητρο επιτάχυνσης των διαδικασιών στις επιτροπές.
Η δεύτερη παρέμβαση προβλέπει ότι, όταν εξετάζεται η αντίρρηση κάποιου πολίτη και δικαιώνεται από την Επιτροπή Αντιρρήσεων, τότε αυτομάτως θα μπορεί να αξιοποιήσει το ακίνητό του σύμφωνα με τη νομοθεσία, χωρίς να είναι αναγκασμένος να περιμένει να εξεταστεί το σύνολο των αντιρρήσεων για όλη την Περιφέρεια, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.
Χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε: «Δεν θα περιμένει ο πολίτης να τελειώσει η εξέταση των αντιρρήσεων για όλη την Περιφέρεια, προκειμένου να μπορεί να κάνει ό,τι θέλει το χωράφι του ή όποιο ακίνητο έχει. Αυτός είναι ένας παραλογισμός, ο οποίος θα τελειώσει. Δεν μπορούμε να απαλλοτριώνουμε με αυτό τον τρόπο την περιουσία των συμπολιτών μας».
Η τρίτη παρέμβαση, αφορά την έκδοση Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα προβλέπει το εύρος του πεδίου των δασικών χαρτών, βάζοντας έτσι τάξη στο ζήτημα των διεκδικήσεων του Δημοσίου.
«Σήμερα υπάρχουν καταφανείς περιπτώσεις όπου δεν έχουμε να κάνουμε με δασικές εκτάσεις και παρά ταύτα οι νόμοι για λόγους ενός «δασολογικού φονταμενταλισμού», θεωρούν ότι μιλάμε για δάση. Μιλάμε για περιοχές που έχει γίνει αναδασμός και το Δημόσιο έχει βάλει την υπογραφή του ότι είναι χωράφια, ότι είναι αγροτικές εκτάσεις. Πρέπει λοιπόν να αποφασίσουμε: έχει το Δημόσιο πολιτική σχιζοφρένεια; Πιστεύει το Δημόσιο ταυτοχρόνως ότι είναι και χωράφια αλλά και δάσος;».


Οπως εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης «αν έχεις δώσει στους αγρότες επί χρόνια μια περιοχή με αναδασμό και την καλλιεργούν, δεν μπορείς να θυμάσαι μετά από 30-50 ή 80 χρόνια ότι είναι δάσος, όταν οι άνθρωποι παίρνουν επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση τόσο χρόνια. Δεν είναι σοβαρή αντιμετώπιση».
Οπως έκανε γνωστό ο ΥΠΕΝ, οι δύο πρώτες παρεμβάσεις, θα υλοποιηθούν με νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο τον Φεβρουάριο και αφού γίνει διαβούλευση, θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί -σύμφωνα με τον σχεδιασμό- στη Βουλή τον Μάρτιο, ενώ η τρίτη παρέμβαση θα υλοποιηθεί με Υπουργική Απόφαση.
Σημειώνεται ότι έως σήμερα, για το ήμισυ της Επικράτειας, έχουν υποβληθεί περί τις 170.000 αντιρρήσεις, εκ των οποίων τα 2 τελευταία έτη έχουν εξετασθεί μόλις οι 10.000. «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για να εξετασθούν οι υπόλοιπες θα χρειασθούν 27 επιπλέον έτη», ανέφερε ο υπουργός.
Κλείνοντας, ο κ. Χατζηδάκης έστειλε μήνυμα προς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εξετάσουν τις τρεις παρεμβάσεις του υπουργείου με γνώμονα την κοινή λογική, αλλά και την ανάγκη προστασίας του δασικού πλούτου της χώρας και των πολιτών.
«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να προστατεύσουμε το δάσος: Σχεδιάζουμε Εθνικό Σχέδιο αναδασώσεων, θα είμαστε αυστηροί σε σχέση με τα αυθαίρετα που είναι μέσα στα δάση. Ταυτόχρονα, όμως, δεν μπορεί η Ελληνική Δημοκρατία να συμπεριφέρεται ως ένας «Δον Κιχώτης» και να μάχεται εναντίον ανύπαρκτων εχθρών και ελπίζω ότι θα πειστούν όλες οι πτέρυγες να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Εκτός αν κάποια κόμματα, όπως έκαναν στην περίπτωση του Ελληνικού, πιστεύουν ότι και τα τσιμέντα είναι δάση. Εμείς πάντως δεν το πιστεύουμε», ανέφερε.

«Σήμερα υπάρχουν καταφανείς περιπτώσεις όπου δεν έχουμε να κάνουμε με δασικές εκτάσεις και παρά ταύτα οι νόμοι για λόγους ενός «δασολογικού φονταμενταλισμού», θεωρούν ότι μιλάμε για δάση. Μιλάμε για περιοχές που έχει γίνει αναδασμός και το Δημόσιο έχει βάλει την υπογραφή του ότι είναι χωράφια, ότι είναι αγροτικές εκτάσεις. Πρέπει λοιπόν να αποφασίσουμε: έχει το Δημόσιο πολιτική σχιζοφρένεια; Πιστεύει το Δημόσιο ταυτοχρόνως ότι είναι και χωράφια αλλά και δάσος;»
Κ. Χατζηδάκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ