21.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΔέσμη δράσεων για το όρος Αιγάλεω

Δέσμη δράσεων για το όρος Αιγάλεω

Δέσμη αμέσων δράσεων για το όρος Αιγάλεω προανήγγειλε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρης Οικονόμου, απαντώντας στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση την οποία είχε καταθέσει ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης για την «εικόνα απόλυτης υποβάθμισης και εγκατάλειψης στο όρος Αιγάλεω».
Ο κ. Οικονόμου ενημέρωσε τον βουλευτή ότι θα υπάρξει άμεση δέσμη δράσεων, η οποία θα αντιμετωπίσει, με βάση τα υφιστάμενα νομοθετικά εργαλεία, το θέμα των αυθαιρεσιών και της συστηματικής εναπόθεσης σκουπιδιών. «Ήδη, μαζεύουμε στοιχεία για όσα αυθαίρετα έχουν δηλωθεί στην περιοχή και γίνεται έλεγχος για μη δηλωμένα. Μαζεύουμε στοιχεία για τις μεταποιητικές δραστηριότητες που υπάρχουν στην περιοχή και τις νόμιμες, καταρχάς, με την έννοια των μεταβατικών διατάξεων. Θα προχωρήσουμε, λοιπόν, πολύ γρήγορα, παράλληλα με τις μεσοπρόθεσμες άλλες ενέργειες και σε ένα σχέδιο δράσης που θα περιλαμβάνει άμεσες ενέργειες για μία σειρά από θέματα, μεταξύ των οποίων και οι δασικοί δρόμοι και τα μπάζα και οι αυθαίρετες εγκαταστάσεις. Μέτρα θα υπάρξουν για την προστασία των δασικών εκτάσεων και άμεσα μέτρα που έχουν σχέση με την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο υφυπουργός και ανακοίνωσε ότι επικαιροποιείται και μελέτη για τη δημιουργία περιβαλλοντικού πάρκου στη Δυτική Αττική.
Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 επισήμανε ότι στην καρδιά τού όρους υπάρχουν χωματερές, εναπόθεση μπαζών και πλήθος επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που θα έπρεπε να έχουν απομακρυνθεί, αλλά παραμένουν στην περιοχή με παρατάσεις αδειών. Ζήτησε, επίσης, να προχωρήσει και «η κήρυξη αυτού του περιφερειακού φυσικού πάρκου την οποία προβλέπει και το ρυθμιστικό σχέδιο Αθηνών και Αττικής».
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε ότι στο όρος Αιγάλεω «υπάρχουν πενήντα δύο παράνομες χωματερές, δραστηριότητες που έπρεπε να είχαν απομακρυνθεί και δεν έχουν απομακρυνθεί, και παραμένουν με άδειες, που βάσει μεταβατικών διατάξεων έχουν ισχύ για δέκα χρόνια ακόμα βιομηχανικές, υπάρχουν δε και δραστηριότητες που είναι τελείως παράνομες, κτηνοτροφικές».
Ακόμη, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι «θα γίνει επικαιροποίηση της μελέτης περιφερειακού φυσικού πάρκου, η οποία θα προχωρήσει παράλληλα με την ειδική περιβαλλοντική μελέτη για τις περιοχές Natura σε αυτήν τη ζώνη.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ