22.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΓ. Πατούλης: «Διατηρούμε τον ΧΥΤΑ Φυλής και τον επεκτείνουμε»

Γ. Πατούλης: «Διατηρούμε τον ΧΥΤΑ Φυλής και τον επεκτείνουμε»

«Σαν χώρα πρέπει να αντιληφθούμε ότι ίσως είμαστε μία υπανάπτυκτη χώρα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ στο ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων. Αυτό συμβαίνει γιατί ελάχιστοι θέλουν να πάρουν το πολιτικό βάρος των αποφάσεων, που πρέπει να ληφθούν για να λυθεί το ζήτημα. Οι κυβερνήσεις, όπως έχει δείξει η μέχρι τώρα εμπειρία – δεν αναφέρομαι στην σημερινή κυβέρνηση, η οποία έχει θητεία μόλις λίγων μηνών και πιστεύω ότι θα ανατρέψει αυτή τη λογική- και οι φορείς της Τ.Α. όταν μπορούν να πετάξουν το μπαλάκι στους επόμενους, το επιδιώκουν. Αυτή η πρακτική οδηγεί σε προσωρινές λύσεις, σε διαιώνιση των προβλημάτων και σε χαμένες ευκαιρίες πραγματικής ανάπτυξης και απασχόλησης» είπε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, κατά την έναρξη του συνεδρίου του ΤΕΕ με τίτλο «WASTE 2019: Στερεά και Υγρά Απόβλητα».


«Κεντρικά η εκάστοτε κυβέρνηση δε λαμβάνει τις αποφάσεις που πρέπει έτσι ώστε όλοι οι φορείς να πάνε με μία κοινή στόχευση για να λυθούν τα προβλήματα. Το γνωρίζουν όλοι. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι αν θέλουν να λυθεί το πρόβλημα των πολιτών, της κυβέρνησης της Τ.Α. θα πρέπει να μπορέσουμε όλοι να συνεννοηθούμε μεταξύ μας. Αν το πρόβλημα των πολιτικών είναι να μετατεθεί το πρόβλημα και των εταιρειών να μην πάρει ο ανταγωνιστής το έργο δεν οδηγούμαστε πουθενά», σημείωσε ο κ. Στασινός.
«Θέλω ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί», τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ και ανακοίνωσε ότι «Θα αναλάβουμε κι άλλες πρωτοβουλίες ως ΤΕΕ, θεωρούμε βαριά την ευθύνη και θα ενημερώσω και τον πρωθυπουργό στη συνάντηση που θα έχω το απόγευμα, προκειμένου και ο ίδιος να αναλάβει πρωτοβουλίες για να λυθεί το ζήτημα. Καλό είναι να ξεκινήσει μία συζήτηση που θα υπάρξει αποτέλεσμα».
Κι ενώ ο κ. Στασινός μίλησε για τις παθογένειες στο χώρο των απορριμμάτων, ο κ. Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής, αναφέρθηκε στα προβλήματα που θα προκληθούν στην Αθήνα, αν δεν καταφέρουν να διαχειριστούν άμεσα το πρόβλημα των απορριμμάτων. «Παρέλαβα μία ωρολογιακή βόμβα που, αν σκάσει, θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον τουρισμό και την οικονομία. Η εικόνα μίας Αθήνας πνιγμένης στα σκουπίδια θα βλάψει όλη την Ελλάδα. Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξει. Θα διαφυλάξουμε την εικόνα» τόνισε και σημείωσε ότι «χρειαζόμαστε τέσσερα πράγματα: υπευθυνότητα, συνέπεια, σχέδιο και πολλή δουλειά. Η θέση μας ως περιφέρεια είναι ξεκάθαρη: λέμε ότι η Αττική δεν αντέχει άλλο να θάβει σκουπίδια».
Στη συνέχεια, ανέφερε: «Αν μπορούσαμε να κλείσουμε τη Φυλή, θα έπρεπε να το είχαμε κάνει. Η Αττική δεν είναι ακόμη έτοιμη να κλείσει τη Φυλή γιατί θα πνιγούμε από σκουπίδια. Χάθηκε ζωτικός χρόνος και δεν προχώρησε τα προηγούμενα χρόνια ένα εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης. Χρειαζόμαστε ένα εύλογο διάστημα για να στήσουμε ένα μοντέλο που θα ανακυκλώνουμε σκουπίδια και δεν θα τα θάβουμε. Εμείς δεν ψάχνουμε άλλο έναν χώρο για να θάβουμε τα σκουπίδια αλλά με ποιον τρόπο δεν θα χρειάζεται να θάβουμε σκουπίδια. Δεν θα παρουσιάσουμε φαραωνικά σχέδια εργοστασίων ή περιφερειακούς σχεδιασμούς με αόριστους στόχους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ