24.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIAΓ. Κατρούγκαλος: «Εφαρμογή λιτότητας χωρίς ανάπτυξη δημιουργεί αξεπέραστα αδιέξοδα»

Γ. Κατρούγκαλος: «Εφαρμογή λιτότητας χωρίς ανάπτυξη δημιουργεί αξεπέραστα αδιέξοδα»

Την ανάγκη ο διάλογος για το μέλλον της Ευρώπης να πάρει υπόψη τα πραγματικά δεδομένα της κρίσης νομιμοποίησης της ΕΕ, τόνισε μιλώντας στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Ενόψει του αυριανού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισήμανε ότι η κρίση νομιμοποίησης της ΕΕ δεν οφείλεται σε κακές δημόσιες σχέσεις της τελευταίας, αλλά στην επιδείνωση της καθημερινότητας των πολιτών της Ευρώπης, ως αποτέλεσμα της διάβρωσης του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.
Για να αναστραφεί η κατάσταση αυτή, προέξατε την επανεξέταση αποτυχημένων πολιτικών, σημειώνοντας πως εφαρμογή λιτότητας χωρίς ανάπτυξη δημιουργεί αξεπέραστα αδιέξοδα. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην ανάγκη να προωθηθούν συγκεκριμένα πολιτικά μέτρα, προκειμένου να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών προς την ΕΕ, σε μια συντονισμένη προσπάθεια για κοινωνική ανάπτυξη, καταπολέμηση της ανεργίας και της λιτότητας.
Υποστηρίζοντας ανάλογες προτάσεις της Γαλλίας και της Πορτογαλίας, τόνισε την ανάγκη ενδυνάμωσης του κοινωνικού κράτους, η ανάπτυξη του οποίου θα πρέπει να βαίνει παράλληλα με την οικονομική ανάπτυξη και να τη συνπροσδιορίζει.
Ως προς το μεταναστευτικό ζήτημα, ο κ. Κατρούγκαλος εστίασε στην κρισιμότητα της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και ζήτησε να υπάρξουν σύμφωνα για τη μετανάστευση με χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν, κατά το πρότυπο των συμφώνων που σύνηψε η ΕΕ με αφρικανικές χώρες. Περαιτέρω ο υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη προσήλωσης από τα κράτη – μέλη της ΕΕ στην αρχή της αλληλεγγύης, η ο οποία θα πρέπει να αποτελεί θεμέλιο λίθο του νέου Κανονισμού του Δουβλίνου.
Οσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή τους προοπτική, λαμβάνοντας υπόψη την τήρηση της αρχής της αιρεσιμότητας και την ανάγκη προώθησης μεταρρυθμίσεων, ειδικά στον τομέα του κράτους δικαίου και των δικαιωμάτων.
Τέλος, αναφερόμενος στην εμπορική πολιτική της ΕΕ, υποστήριξε ότι πρέπει να σέβεται όχι μόνον τις ευρωπαϊκές αξίες και το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, αλλά και ειδικότερα θέματα εθνικής σημασίας, όπως η προστασία των αγροτικών προϊόντων με ονομασία προέλευσης.
Δημήτρης Μάνωλης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ