21.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΓκρέτα Τούνμπεργκ: «Σταματήστε να καταστρέφετε τη φύση»

Γκρέτα Τούνμπεργκ: «Σταματήστε να καταστρέφετε τη φύση»

Λίγο αφού έφτασε στη Νέα Υόρκη, έπειτα από ένα ταξίδι 15 ημερών για να διασχίσει τον Ατλαντικό με ένα πλοίο με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η νεαρή Σουηδέζα ακτιβίστρια υπέρ του κλίματος, Γκρέτα Τούνμπεργκ, ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, να «ακούσει την επιστήμη» και από την ανθρωπότητα «να σταματήσει να καταστρέφει τη φύση».
«Γκρέτα! Γκρέτα!», η 16χρονη Σουηδέζα έφτασε στο Μανχάταν περίπου στις 16:00 τοπική ώρα (23:00 ώρα Ελλάδας) υπό τα χειροκροτήματα μερικών εκατοντάδων ανθρώπων που την ανέμεναν στη νότια προβλήτα του νησιού και αφού τη συνόδευσαν για λίγο 17 πλοία του ΟΗΕ – μια αναφορά στους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του οργανισμού για το 2030.
Μόλις αποβιβάστηκε από το πλοίο Malitzia II, η Τούνμπεργκ υπογράμμισε ότι είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να μάχεται για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως κάνει εδώ και ένα χρόνο, σε τέτοιο σημείο που έχει φτάσει να γίνει σταρ για εκατοντάδες χιλιάδες νέου που κάθε Παρασκευή απέχουν από τα μαθήματά τους και πραγματοποιούν κινητοποιήσεις κατά της κλιματικής αλλαγής.
Η 16χρονη ακτιβίστρια είχε αναχωρήσει από το Πλίμουθ της Βρετανίας στις 14 Αυγούστου και διέσχισε τον Ατλαντικό μαζί με τον πατέρα της με ένα σκάφος 18 μέτρων, το οποίο είναι εξοπλισμένο με ηλιακά πάνελ και υποθαλάσσιες τουρμπίνες που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, καθώς και ένα μεγάλο μαύρο πανί στο οποίο είναι γραμμένο το σύνθημα: «Ενωθείτε πίσω από την επιστήμη». Σκίπερ του πλοίου ήταν ο Πιέρ Κασιράγκι, γιος της πριγκίπισσας του Μονακό και ο Γερμανός Μπόρις Χέρμαν.
Το πλοίο δεν διέθετε ντουσιέρες και όλοι οι επιβαίνοντες έτρωγαν φαγητό από κονσέρβες.
Η Τούνμπεργκ σκοπεύει να συμμετάσχει σε διαδήλωση για το κλίμα, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή έξω από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όμως πρώτα σκοπεύει να «φάω φρέσκο φαγητό, να πάψω να είμαι βρεγμένη και να κάνω μπάνιο».
«Είναι τρελό ότι μία 16χρονη χρειάστηκε να διασχίσει τον Ατλαντικό για να τραβήξει την προσοχή στην κλιματική κρίση. Φυσικά είναι κάτι που δεν θα ήθελα να κάνει οποιοσδήποτε», τόνισε η Τούνμπεργκ.
«Η κρίση του κλίματος είναι μια παγκόσμια κρίση, η μεγαλύτερη που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα», πρόσθεσε. «Πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο και να δράσουμε, διαφορετικά ίσως να είναι πολύ αργά. Ας μην περιμένουμε, ας δράσουμε τώρα!».
Όταν τη ρώτησαν ποιο μήνυμα θα ήθελε να στείλει στον Τραμπ, ο οποίος έχει αμφισβητήσει ανοικτά την κλιματική αλλαγή και ο οποίος θα συμμετάσχει, όπως και εκείνη, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 23 Σεπτεμβρίου, η νεαρή ακτιβίστρια δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξη.
«Το μήνυμά μου προς εκείνον είναι «Ακούστε την επιστήμη!». Όμως είναι προφανές ότι δεν το κάνει. Αν κανείς δεν έχει καταφέρει να τον πείσει για την έκτακτη ανάγκη που αποτελεί η κλιματική κρίση, γιατί να τα καταφέρω εγώ;», διερωτήθηκε.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ