16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΓιατί οι Βρυξέλλες φοβούνται το άνοιγμα της Κίνας στα Βαλκάνια

Γιατί οι Βρυξέλλες φοβούνται το άνοιγμα της Κίνας στα Βαλκάνια

Ενα δάνειο 614 εκατ. ευρώ από την Κίνα στη Βοσνία για ένα νέο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, οδήγησε στην παρέμβαση των ευρωπαϊκών εποπτικών Αρχών, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζονται οι κανονισμοί για τις υποψήφιες χώρες. Η επικεφαλής κινεζικού ινστιτούτου ερευνών απαντά στο ερώτημα τι μπορεί να φοβούνται οι Βρυξέλλες.
Το άνοιγμα της Κίνας στη Γηραιά Ηπειρο, σε συνδυασμό με τους «παθητικούς επενδυτές» από την Ευρώπη, έχουν οδηγήσει μεταξύ άλλων και στην ενίσχυση της παρουσίας του Πεκίνου στα Βαλκάνια.
Η Μαρί-Φρανασουάζ Ρενάρ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικής Μελέτης του Κέντρου Σπουδών και Ερευνας στη Διεθνή Ανάπτυξη (Cerdi) στην Κίνα, μιλώντας στο Sputnik, εξηγεί τι φοβούνται οι Βρυξέλλες.
«Η στρατηγική της Κίνας σε ολόκληρο τον κόσμο, για αρκετά χρόνια, ήταν να κάνει ουσιαστικές επενδύσεις στο εξωτερικό, στους πιο γνωστούς τομείς: Μεταφορές, υποδομές ή ενέργεια. Συχνά, αυτά τα πρότζεκτ συνδέονται με τον νέο Δρόμο του Μεταξιού. Αλλά, μερικές φορές είναι δύσκολο να πούμε αν αυτό ισχύει, όμως σε κάθε περίπτωση, εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής πολυπολιτισμικής ανάπτυξης, όχι μόνο σε ό,τι αφορά το εμπόριο, αλλά επίσης και στη σφαίρα των επενδύσεων. Το Πεκίνο είναι πρόθυμο να «είναι παντού παρόν»», ανέφερε η Ρενάρ, συγγραφέας του βιβλίου «Η Οικονομία της Κίνας» που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα.
Σημειωτέον ότι πέρυσι, η Κίνα προχώρησε στην αγορά του μεγαλύτερου εργοστασίου χάλυβα στο Σμέντερεβο στη Σερβία: Η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χάλυβα και σίδερου στην Κίνα και δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο, HBIS, έσωσε το εργοστάσιο από τη χρεοκοπία, βοηθώντας 5.000 ανθρώπους να διατηρήσουν τις δουλειές τους.
«Η Κίνα, αγοράζοντας το εργοστάσιο χάλυβα, έσωσε θέσεις εργασίας και για αυτό απολαμβάνει καλύτερης εκτίμησης σε σχέση με πριν από λίγα χρόνια στις περισσότερες βαλκανικές χώρες», παρατηρεί η Ρενάρ.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτιτς, είχε πείσει το Πεκίνο να επενδύσει σε ένα ορυχείο χαλκού το 2018, ενώ θα ήθελε κινεζικές επενδύσεις και στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας.
Ολα αυτά, την ώρα που η Σερβία συνιστά υποψήφιο κράτος – μέλος για την «οικογένεια» της ΕΕ. Εντούτοις, αυτό δεν εμποδίζει τη χώρα από το δεχτεί βοήθεια από την Κίνα. Φοβούνται οι Βρυξέλλες μήπως χάσουν τη μάχη όσον αφορά στη σφαίρα επιρροής;
«Είναι πολύ νωρίς για να το πούμε αυτό. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει κίνδυνος διαίρεσης. Η Ουγγαρία και η Ελλάδα έχουν ήδη ψηφίσει, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης στον ΟΗΕ, προκειμένου να υπάρχουν εμπόδια απέναντι στην Κίνα», απαντά η Γαλλίδα ειδικός.
Η ίδια υπενθυμίζει ότι «κάποιες βαλκανικές χώρες θα ήθελαν να επιστρέψουν στην ΕΕ που εξακολουθεί να είναι ο κύριος εταίρος τους».
Εντούτοις, οι Βρυξέλλες φαίνεται ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις. Ο Επίτροπος Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γιοχάνες Χαν, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, είχε εκφράσει ανησυχίες για τις «πιθανές κοινωνικο-οικονομικές και οικονομικές επιπτώσεις των κινεζικών επενδύσεων» στα Βαλκάνια.
Στο σημείο αυτό, αναδύεται το ερώτημα: Εάν οι χώρες της Δύσης ανησυχούν για τις επενδύσεις της Κίνας στην περιοχή των Βαλκανίων, γιατί είναι οι ίδιες τόσο διστακτικές στο να σώζουν εταιρείες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι, επισημαίνει η Ρενάρ. Η βασική ανησυχία, σύμφωνα με την ίδια, είναι η διαφθορά. Οι βαλκανικές χώρες επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από αυτό το φαινόμενο και η εισροή ξένων κεφαλαίων από τη Ασία εγείρει ερωτήματα, σημειώνει.
Πηγή Sputniknews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ