23.1 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΓιατί η Ελλάδα και η Ιταλία να σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής...

Γιατί η Ελλάδα και η Ιταλία να σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης;

ECON 17

Χωρίς ουσιαστική απάντηση το ερώτημα του Ευρωβουλευτή, Δ. Παπαδημούλη

Πολύ ενδιαφέροντα διάλογο είχαν στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) ο αντιπρόεδρος του ΕΚ, Δημήτρης Παπαδημούλης και η επίτροπος για θέματα Περιφερειακής Ανάπτυξης, Κορίνα Κρέτσου, για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής συνοχής στη μείωση των ανισοτήτων και την αξιοποίησή της στο μεταναστευτικό.
Ο κ. Παπαδημούλης επεσήμανε ότι οι πολιτικές συνοχής πρέπει να γίνουν πιο αποτελεσματικές για τη μείωση των περιφερειακών και κοινωνικών ανισοτήτων, οι οποίες σύμφωνα με τις στατιστικές της Eurostat και της Κομισιόν, τα τελευταία χρόνια έχουν μεγαλώσει.
Στη συνέχεια, ρώτησε γιατί τα έκτακτα κονδύλια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης να αφαιρούνται από τα κονδύλια των πολιτικών συνοχής. Ρώτησε ακόμη, γιατί η Ελλάδα και η Ιταλία, να σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης και πώς μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πιέσει κράτη – μέλη, να δείξουν περισσότερη αλληλεγγύη.
Η κ. Κρέτσου επεσήμανε, ότι δεν είναι σημαντικό μόνον το ποσό των πόρων, αλλά και η διοικητική επάρκεια, προσθέτοντας ότι «συνεργαζόμαστε στενά με τις ελληνικές αρχές για να αυξήσουμε τη διοικητική επάρκεια». Παράλληλα, τόνισε ότι «η βοήθεια για τη μεταναστευτική κρίση δεν προήλθε εις βάρος της πολιτικής συνοχής», αλλά και ότι κονδύλια της πολιτικής συνοχής μπορούν να αξιοποιηθούν και για τη μεταναστευτική κρίση.
«Η πολιτική συνοχής δεν περικόπτεται επ’ ουδενί λόγω μεταναστευτικής κρίσης. Αλλά βέβαια, θεωρώ ότι η πολιτική συνοχής μπορεί και θα πρέπει να βοηθήσει, αν τα κράτη – μέλη ζητήσουν να την αξιοποιήσουν για την μεταναστευτική κρίση. Για την υποδοχή και ένταξη των αιτούντων άσυλο, κατόπιν αιτήματος του κράτους – μέλους, μπορούμε να κατασκευάσουμε νοσοκομεία, νηπιαγωγεία, το κοινωνικό ταμείο μπορεί να συμβάλλει στην εκμάθηση γλωσσών» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενη στη μετεγκατάσταση, σημείωσε ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι να εκφράσουν όλες οι χώρες την αλληλεγγύη τους σ’ αυτές που σηκώνουν το μεγάλος προσφυγικό βάρος.
«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας, διότι για παράδειγμα η χώρα μου είναι πρόθυμη να υποδεχτεί μετανάστες, αλλά δε θέλουν να έρθουν και η Ρουμανία προσπαθεί να συμβάλει με άλλους τρόπους, συμμετέχοντας στη Frontex και σε άλλα μέσα. Ακόμα και στο Λουξεμβούργο δε θέλουν να πάνε. Θα πρέπει να υπάρξει μια αλληλεγγύη που θα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και βέβαια αν κάποια κράτη – μέλη όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Ελλάδα έχουν μεγαλύτερο βάρος να επωμιστούν, οι άλλοι θα πρέπει να βοηθήσουν και να δείξουν αλληλεγγύη», είπε.
Η επίτροπος εξέφρασε την ανησυχία της για τη διαφορά που εξακολουθεί να υπάρχει, λόγω της αδυναμίας ανταπόκρισης ορισμένων χωρών στο πρόγραμμα της μετεγκατάστασης και τόνισε ότι κατά την επίσκεψή της στη Βαρσοβία θα μεταφέρει το μήνυμα ότι «όλοι θα πρέπει να δώσουν ένα δείγμα αλληλεγγύης» και «δεν μπορούν να κατηγορούν συνεχώς την ΕΕ και να αφήνουν όλο το βάρος σε χώρες, όπως είναι η Ελλάδα, μόνο και μόνο λόγω της γεωγραφικής της θέσης». «Είναι πολύ σημαντικό να αποδειχτεί και να εφαρμοστεί η αλληλεγγύη», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, η επίτροπος εξέφρασε την ετοιμότητα για «επαναπρογραμματισμό της πραγματικής περιόδου για όσα κράτη το χρειάζονται» και ανέφερε ότι «στη Γερμανία έχουν γίνει πολλά υπέροχα έργα για τους μετανάστες, στο Βερολίνο, στη Λειψία, στη Δρέσδη, ακόμα και στα προάστια του Παρισιού».
Καταλήγοντας, είπε ότι «πρέπει να αποφύγουμε την απομόνωση και τον διαχωρισμό, διότι αυτή η απομόνωση θα γίνει πυρηνική βόμβα για τις μελλοντικές γενιές. Η γκετοποίηση δεν πρέπει να συμβεί».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ