21.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΒαλκάνια: Βραδιές ντίσκο και ουρανός χωρίς πυροτεχνήματα για οικολογικούς λόγους για το...

Βαλκάνια: Βραδιές ντίσκο και ουρανός χωρίς πυροτεχνήματα για οικολογικούς λόγους για το Νέο Έτος

Πληθώρα εκδηλώσεων για τον εορτασμό του Νέου Έτους διοργανώνονται στις πρωτεύουσες και σε μεγάλες πόλεις των βαλκανικών χωρών. Σε ορισμένες μάλιστα φέτος, τα πυροτεχνήματα δεν θα κάνουν την εμφάνισή τους στον ουρανό για οικολογικούς λόγους, ενώ σε άλλες βραδιές ντίσκο με μουσικές επιτυχίες περασμένων δεκαετιών θα «στολίσουν» μουσικά το εορταστικό κλίμα και τις ευχές για το νέο χρόνο.
Στην κεντρική πλατεία του Βουκουρεστίου θα διοργανωθεί μια μεγάλη γιορτή με τραγούδια από τις δεκαετίες του 1980 και 1990 που θα «παρασύρει» στον ρυθμό της όσους αψηφήσουν τις χαμηλές θερμοκρασίες και συγκεντρωθούν στην υπαίθρια αυτή εκδήλωση, για να υποδεχθούν το Νέο Έτος. Πρόκειται για μια εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος του Βουκουρεστίου και η οποία θα διαρκέσει έξι ώρες, με μουσικά συγκροτήματα και αγαπημένους καλλιτέχνες.
Στη Βουλγαρία, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Σόφιας θα συγκεντρωθούν σε κεντρική πλατεία της βουλγαρικής πρωτεύουσας, όπου και θα γιορτάσουν την έλευση του 2020 σε μια εκδήλωση η οποία θα μεταδοθεί απευθείας από τη δημόσια τηλεόραση. Οι αστέρες της μουσικής Κιρίλ Μαρίτσκοφ, Ιβάν Λέτσεφ, Ντόνι, οι αδελφοί Αργκίροφ, η Ντολόρες Εστράντα και το συγκρότημα «Vivo Montana» και άλλοι καλλιτέχνες θα δώσουν τον ρυθμό της εορταστικής εκδήλωσης, η οποία θα ξεκινήσει στις 10 το βράδυ και θα ολοκληρωθεί μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα.
Πέρυσι, 30.000 άτομα είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία «Πρ. Αλεξάνδρου Α’», στην οποία και φέτος έχει δοθεί το «ραντεβού» με το νέο έτος, για να γιορτάσουν τον ερχομό της νέας χρονιάς. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες είχαν παρακολουθήσει την εκδήλωση από τους τηλεοπτικούς δέκτες τους και, φέτος, λίγο πριν την έλευση του Νέου Έτους, η δημόσια τηλεόραση θα μεταδώσει το μήνυμα που θα απευθύνει στους Βούλγαρους, ο Πρόεδρος της χώρας Ρούμεν Ράντεφ.
Πέρα όμως από όσους επιλέξουν την προαναφερθείσα εκδήλωση υπάρχουν και εκείνοι που επέλεξαν τα χειμερινά θέρετρα της Βουλγαρίας για να υποδεχθούν το νέο έτος. Μάλιστα, στο Παμπόροβο περισσότεροι από 8.000 πολίτες, είτε Βούλγαροι είτε επισκέπτες από άλλες χώρες θα υποδεχθούν το 2020 με ευχές γεμάτες… χιόνι. Επισκέπτες από τη Ρουμανία, την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Ρωσία έχουν ήδη φορέσει τα γιορτινά τους και απολαμβάνουν το χιονισμένο τοπίο με διάφορες δραστηριότητες.
Όπως μετέδωσε η βουλγαρική δημόσια ραδιοφωνία, τα ξενοδοχεία στο Παμπόροβο έχουν πληρότητα 100%, γεγονός που οφείλεται και στην ιδιαίτερα προσιτή τιμή των τουριστικών πακέτων για την εορταστική περίοδο. Ένα πακέτο διαμονής τριών ημερών σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων κοστίζει περίπου 450 λέβα/ανά άτομο (1 ευρώ = 1,96 λέβα), ενώ στην αγορά διατέθηκαν και πακέτα των οποίων οι τιμές κυμαίνονταν από 100 έως 200 λέβα ανά άτομο, σε ξενοδοχεία άλλων κατηγοριών.
Στη Σλοβενία, με στόχο την αποτροπή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά και για λόγους ασφαλείας, πολλές πόλεις ακύρωσαν τα… παραδοσιακά πυροτεχνήματα. Οι δημοτικές αρχές σλοβενικών πόλεων ανακοίνωσαν ότι αντί των πυροτεχνημάτων, οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οπτικοακουστικά υπερθεάματα. Στη Λιουμπλιάνα, όμως, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του ο Οργανισμός Τουρισμού της Σλοβενίας, μόλις σημάνουν μεσάνυχτα, πυροτεχνήματα θα φωτίσουν τον ουρανό της πόλης που θα γιορτάζει από άκρη σε άκρη με διάφορες μουσικές εκδηλώσεις.
Στο Μαυροβούνιο έχουν ήδη ξεκινήσει οι εορτασμοί για το νέο έτος με υπαίθριες συναυλίες και εκδηλώσεις για όλες τις ηλικίες. Στη Μπούντβα χιλιάδες πολίτες συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία, όπου μπορούν να γιορτάσουν την έλευση του νέου έτους παρέα με τους αγαπημένους τους και καλή μουσική. Στο Κότορ, μουσικά συγκροτήματα από χώρες της περιοχής, όπως τη Σερβία, την Κροατία και τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη θα δώσουν τον εορταστικό ρυθμό και στην Ποντγκόριτσα η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία ανεξαρτησίας «Trg Nezavisnosti».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ