21.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑφιέρωμα στον Λέοναρντ Κοέν στη Βίλα Αλλατίνη

Αφιέρωμα στον Λέοναρντ Κοέν στη Βίλα Αλλατίνη

Με αφιέρωμα στον Λέοναρντ Κοέν ξεκινά την άνοιξη ένα νέο σχέδιο του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ανάδειξη των κήπων της Βίλας Αλλατίνη σε έναν νέο πυρήνα πολιτισμού. Το σχέδιο θα αναπτυχθεί σε έναν χώρο με ιστορικές αναφορές, καθώς η βίλα φιλοξένησε την ισπανοεβραϊκής καταγωγής οικογένεια Αλλατίνη που μετακόμισε στις αρχές του 18ου αιώνα στη Θεσσαλονίκη από το Λιβόρνο της Ιταλίας.
«Η επιλογή να φιλοξενηθεί σε αυτό το σημείο ένα αφιέρωμα στον Λέοναρντ Κοέν, το οποίο έχει ήδη παρουσιαστεί σε πολύ εμβληματικά μέρη στην Αθήνα, έχει τη δική της σημασία καθώς ο χώρος ανήκε σε μια εβραϊκή οικογένεια και επιθυμία μας ήταν να υπάρχει οπωσδήποτε μια σχετική αναφορά στην πρώτη εκδήλωση στους κήπους», τόνισε σε δηλώσεις της στο περιθώριο της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, η πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Aννα Μυκωνίου.
«Θέλουμε να αναδείξουμε τους κήπους της Βίλας Αλλατίνη σε έναν νέο πυρήνα πολιτισμού, που θα φιλοξενεί εκδηλώσεις δύο φορές το χρόνο, τον Μάιο και τον Οκτώβριο. Η προσπάθεια ξεκινά τον ερχόμενο Μάιο και συγκεκριμένα στις 22, 23 και 24 Μαΐου με το αφιέρωμα στον Λέοναρντ Κοέν, συναυλία του Ορφέα Περίδη για τα τριάντα χρόνια του και μια πολύ κεφάτη βραδιά με τον Διογένη Δασκάλου, τους Monnie Monnie Conniente και τον Γιωργή Χριστοδούλου που θα παντρέψει το κέφι, το καλό ελληνικό τραγούδι αλλά και τα αγαπημένα τραγούδια του Αττίκ», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης οκτακοσίων καθισμάτων στους κήπους της βίλας ενώ πολύς κόσμος μπορεί να καθίσει και στο γκαζόν για να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις. «Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια προσπάθεια. Περιμένουμε να δούμε την ανταπόκριση και την αποδοχή του κόσμου και αν υπάρχει συμμετοχή θα την επαναλάβουμε», πρόσθεσε.
Μεγάλα ονόματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό και φέτος στο Φεστιβάλ Επταπυργίου
Την ίδια ώρα, το Κέντρο Πολιτισμού προετοιμάζει για το καλοκαίρι και το δεύτερο Φεστιβάλ Επταπυργίου, φιλοδοξώντας να το εδραιώσει ως ισχυρό πολιτιστικό θεσμό. «Πέρσι συστήσαμε το φεστιβάλ στον κόσμο. Θέλουμε να αποδείξουμε ότι ήρθε για να μείνει και ότι είναι ένα φεστιβάλ αντίστοιχο με των Αθηνών, με υψηλού επιπέδου δρώμενα», σημείωσε η κ. Μυκωνίου.
Σημειώνεται ότι φέτος διπλασιάζεται ο χρόνος διάρκειας του Φεστιβάλ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 10 Ιουνίου ως τις 20 Ιουλίου, με σκοπό να προσελκύσει και τους τουρίστες ώστε να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις. «Οι τουρίστες έρχονται στην πόλη της Θεσσαλονίκης, περνούν για λίγες ώρες κατευθυνόμενοι είτε στη Θάσο, είτε στη Χαλκιδική, είτε στην Πιερία. Το Φεστιβάλ Επταπυργίου θα είναι ένας λόγος να μένουν περισσότερο. Στο πλαίσιο αυτό, θα μοιραστούν τα φυλλάδια του Φεστιβάλ σε όλα τα τουριστικά γραφεία ώστε να ενημερωθούν εγκαίρως οι τουρίστες να μείνουν στην πόλη μας και να υπάρχει, κατ’ επέκταση και αύξηση της τουριστικής κίνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα γνωστοποίησε ότι θα συμμετέχουν πολύ μεγάλα ονόματα και από την Ελλάδα και από το εξωτερικό από τους χώρους της μουσικής, ενώ μιλώντας για τις παραγωγές που θα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα επισήμανε: «όλες οι παραγωγές είναι πολύ μεγάλες, θα έχουμε οπωσδήποτε εκ νέου όπερα, μια πολύ γνωστή και πολύ αγαπημένη όπερα με πολύ μεγάλους σολίστ που θα έρθουν από όλη την Ευρώπη και τον κόσμο. Θα υπάρχει επίσης ένα αφιέρωμα στο έντεχνο τραγούδι».
Η Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, στις 14 Φεβρουαρίου, στον Μύλο
Σε ρυθμούς προετοιμασίας κινείται το Κέντρο Πολιτισμού και για την πρώτη μεγάλη του παραγωγή για το 2020 που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Φεβρουαρίου, στην αποθήκη του Μύλου, με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Η πρόεδρος του Κέντρου έκανε λόγο για μια ανατρεπτική πρόταση, καθώς, όπως επισήμανε, το κοινό έχει συνηθίσει να απολαμβάνει στο χώρο αυτό γνωστούς τραγουδοποιούς.
Η εκδήλωση που προγραμματίζεται θα έχει διαφορετικό χαρακτήρα, συναυλιακό αυτή τη φορά καθώς δεν θα υπάρχουν τραπέζια, ενώ θα παρουσιαστεί ένα αφιέρωμα στο γαλλικό και ιταλικό τραγούδι, την πιο ερωτική εποχή του χρόνου και πάλι με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Εκτός από τη συμφωνική ορχήστρα θα συμμετέχουν ο Γιωργής Χριστοδούλου, ο Αλέξανδρος Τζιοβάννι, η Μέλα Γεροφώτη και η Ελένη Δημοπούλου.
Π. Γιούλτση

Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ