22 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗΑυτή είναι η αιτία αύξησης των κρουσμάτων ιλαράς

Αυτή είναι η αιτία αύξησης των κρουσμάτων ιλαράς

Στο προσκήνιο επανήλθε το ζήτημα της ιλαράς, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί σχετικά σε έκθεσή του, υπογραμμίζοντας ότι η ιλαρά δεν έχει εξαλειφθεί στην Ελλάδα.
«Ο λόγος για την αύξηση των κρουσμάτων είναι ότι έχει μειωθεί το ποσοστό των παιδιών που εμβολιάζονται. Η αύξηση αυτή των κρουσμάτων δεν συντελείται τόσο στο γενικό πληθυσμό όσο σε ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι Ρομά και οι μετανάστες, που έχουν χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης», επισημαίνει στο Sputnik o Δημήτρης Δελής, Παιδίατρος και διευθυντής της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. Και Α. Κυριακού».
«Κατά περιόδους βλέπουμε αυξήσεις στην περιοχή της Θράκης, όπου υπάρχουν τέτοιες πληθυσμιακές ομάδες», προσθέτει.
Την ευθύνη στο αντιεμβολιαστικό κίνημα για την αύξηση των κρουσμάτων ρίχνει, μιλώντας στο Sputnik, ο Φώτης Πατσουράκος, καρδιολόγος και αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.
«Κάποιοι θεωρούν τα εμβόλια ως κάτι κακό και παλεύουν για να μην γίνονται. Είμαστε ξεκάθαρα απέναντι σε αυτήν την πρακτική και έχουμε κάνει μεγάλο αγώνα για αυτό τον σκοπό, ειδικά με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, τον Γιώργο Πατούλη. Την ίδια στιγμή, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει, το ότι οι όποιες ροές μεταναστών ενδέχεται να έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την αύξηση των κρουσμάτων και είναι πιθανόν να φέρνουν στη χώρα μας κάποιες ξεχασμένες παθήσεις. Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί ότι η πρωταρχική αιτία για την αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς είναι το αντιεμβολιαστικο κίνημα», τονίζει.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ, ο ιός έκανε την επανεμφάνισή του σε τέσσερις χώρες. Εκτός από τη χώρα μας, οι υπόλοιπες είναι η Βρετανία, η Τσεχία και η Αλβανία.
Η έκθεση κατέγραψε 89.994 κρούσματα ιλαράς σε 48 ευρωπαϊκές χώρες το πρώτο εξάμηνο του 2019, αριθμός ο οποίος κρίνεται διπλάσιος από αυτόν της αντίστοιχης περσινής περιόδου (44.175).
Τι πρέπει να γίνει όμως;
«Για να εξαλειφθούν τα κρούσματα πρέπει το ποσοστό του πληθυσμού που είναι εμβολιασμένο, να ανέρχεται τουλάχιστον στο 95%. Υπάρχει ένα ευρύ αντιεμβολιαστικό κίνημα, χωρίς μεγάλο αντίκτυπο στη χώρα μας. Ωστόσο, δεν φτάνουμε ακόμα το απαιτούμενο ποσοστό πληθυσμιακά που πρέπει να είναι εμβολιασμένο. Ολες οι πληθυσμιακές ομάδες της χώρας πρέπει να εμβολιαστούν γιατί η ιλαρά είναι εξαιρετικά μεταδοτική σε οποιονδήποτε», επισημαίνει ο Δ. Δελής.
Οπως αναφέρει, η μετάδοση μπορεί να γίνει από αυτές τις ομάδες στον αστικό πληθυσμό αν δεν έχει γίνει το εμβόλιο.
Μια από τις αιτίες του μη εμβολιασμού μπορεί να είναι η άγνοια του κινδύνου ή αμέλεια.
«Επειδή η ιλαρά ξεκινάει με έναν απλό πυρετό είναι δύσκολο πολλές φορές να το καταλάβει κάποιος αμέσως. Το εξάνθημα εμφανίζεται τις επόμενες μέρες. Μέχρι τότε μπορεί να μην έχει αντιληπτή η νόσος», επισημαίνει.
Πέρυσι σημειώθηκαν κρούσματα ακόμα και ανάμεσα σε επαγγελματίες υγείας, που δεν είχαν εμβολιαστεί ή ήταν ατελώς εμβολιασμένοι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, επισημαίνει ότι παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου, επιβάλλεται να έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.
Λάμπρος Ζαχαρής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ