18.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΑρχείο Πολέμου: «Αλέξανδρος Νιέφσκι»

Αρχείο Πολέμου: «Αλέξανδρος Νιέφσκι»

ECON 6

Το Αρχείο Πολέμου προβάλλει μια προπαγανδιστική – αλλά όχι μόνο – ταινία της άλλης πλευράς. Με το «Κόλμπεργκ» οι Γερμανοί έπρεπε να μάθουν να αμύνονται στο τέλος του πολέμου. Με την ταινία «Αλέξανδρος Νιέφκσι» του Σεργκέι Αϊζνεστάιν έπρεπε να το μάθουν, πριν καλά καλά ξεσπάσει ο πόλεμος, οι Σοβιετικοί…
Ποιός ήταν ο Αλέξανδρος Νιέφκσι;
Ο Αλέξανδρος Γιαροσλάβιτς «Νιέφσκι» (1221 – 14 Νοεμβρίου 1263) είναι ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες της μεσαιωνικής Ρωσίας και άγιος της Ρωσικής Εκκλησίας. Υπήρξε Δούκας του Νόβγκοροντ σε µια πολύ δύσκολη περίοδο. Στις 15 Ιουλίου 1240 µ.Χ. κατετρόπωσε τους Σουηδούς εισβολείς στη μάχη του Νέβα. Εξαιτίας αυτής της νίκης πήρε το προσωνύμιο «Νιέφκσι», που σημαίνει «του Νέβα». Η νίκη αυτή είχε μεγάλη σημασία για το μέλλον του Νόβγκοροντ, αφού απέτρεψε μία ενδεχόμενη εκστρατεία μεγάλης κλίμακας των Σουηδών στη ΒΔ Ρωσία τα επόμενα χρόνια. Στις 5 Απριλίου του 1242 αντιμετώπισε νικηφόρα τους Τεύτονες ιππότες της Λιβονίας στη μάχη που έμεινε γνωστή ως «μάχη των πάγων». Λίγο αργότερα ωστόσο, και παρά τις προσκλήσεις του Πάπα για το αντίθετο, συμμάχησε με τους Τατάρους. Με τη δική τους στήριξη έγινε κύριος όλης της Ρωσίας, μαζί µε τον αδερφό του Αντρέι. Πέθανε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του, στις 14 Νοεμβρίου 1263. Το 1547 ανακηρύχθηκε Αγιος της Ρωσικής Εκκλησίας. Το 2008 σε δημοψήφισμα της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης ψηφίστηκε ως ο σπουδαιότερος Ρώσος όλων των εποχών.
Η ταινία του Σεργκέι Αϊζνεστάιν
Η ταινία-έπος του Σεργκέι Μιχαϊλοβιτς Αϊζενστάιν «Αλέξανδρος Νιέφσκι» γυρίστηκε μετά από εντολή του Στάλιν. Σκοπός ήταν η εμβληματική φυσιογνωμία του Νιέφκσι να εμψυχώσει το λαό της Σοβιετικής Ενωσης εν όψει της επαπειλούμενης εισβολής των Γερμανών ναζί. Για το λόγο αυτό άλλωστε το κομουνιστικό καθεστώς επανέφερε το παράσημο του Τάγματος του Αλέξανδρου Νιέφσκι που είχε καθιερωθεί από την Αικατερίνη τη Μεγάλη και καταργήθηκε µε την Οκτωβριανή επανάσταση. Προκειμένου να πετύχει το στόχο της η ταινία επικεντρώθηκε στα γεγονότα του 13ου αιώνα, που αφορούσαν την απόκρουση των Τευτόνων εισβολέων, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στη μετέπειτα συμμαχία του Νιέφκσι με τους Τατάρους. Η ταινία γυρίστηκε το 1938. Το σενάριο υπογράφει ο Πιοτρ Παβλένκο και τη φωτογραφία ο Εδουάρδος Τισέ, ο καλύτερος οπερατέρ του κόσμου, σύμφωνα με τον Σαντούλ. Είναι ασπρόμαυρη, και χρησιμοποιεί τη μουσική του Σεργκέι Προκόφιεφ, που ο τελευταίος συνέθεσε ειδικά για τις ανάγκες του έργου, σε έναν ανεπανάληπτο συνδυασμό της µε την εικόνα, δημιουργώντας ένα είδος κινηματογραφικής όπερας. Στον Αλέξανδρο Νιέφκσι, την πρώτη ηχητική ταινία του Αϊζενστάιν, «η εικόνα γίνεται ήχος και ο ήχος μετατρέπεται σε εικόνα». Στο ρόλο του Αλέξανδρου Νιέφκσι ο σπουδαίος Ρώσος ηθοποιός Νικολάι Τσερκάσοφ.
Πέμπτη 2/2/2017, 19.30.
Διάρκεια: 1:47’ Η ταινία θα προβληθεί µε αγγλικούς υπότιτλους.
Αρχείο Πολέμου, Μηθύμνης 36 Πλ. Αμερικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ