22.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣMΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΑρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς: «Αρχαιολογία εν καιρώ πολέμου. Από τα χαρακώματα των μαχών...

Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς: «Αρχαιολογία εν καιρώ πολέμου. Από τα χαρακώματα των μαχών στα σκάμματα των ανασκαφών»

 

Την περιοδική έκθεση «Αρχαιολογία εν καιρώ πολέμου. Από τα χαρακώματα των μαχών στα σκάμματα των ανασκαφών» εγκαινίασε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς, ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής, στο πλαίσιο της επετείου των 100 χρόνων από τη λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.
Στον χαιρετισμό του ο υφυπουργός τόνισε τον αντιπολεμικό χαρακτήρα της έκθεσης μέσα από τη σύνδεσή της με τη «Ζωή εν τάφω» του Στρατή Μυριβήλη. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η έκθεση αυτή «έρχεται να φωτίσει πολλαπλώς την περιοχή του Κιλκίς. Από τη μια, αναδεικνύει το αρχαίο παρελθόν της και τον αρχαιολογικό της πλούτο. Από την άλλη, μας θυμίζει τη νεότερη ιστορία της και την ιδιαιτερότητά της στα νεότερα χρόνια ως πύλη μεταξύ Αιγαίου και Βαλκανικής ενδοχώρας. Ως κομβικό σημείο μετακινήσεων ανθρώπων και αγαθών μεταξύ Ανατολής και Δύσης».
Ο κ. Στρατής αναφέρθηκε και στους εθνικισμούς και τη μισαλλοδοξία «που μοιάζουν να κυριεύουν την Ευρώπη μετά από μια μεγάλη οικονομική κρίση, θυμίζοντας έντονα την εποχή του Μεσοπολέμου μετά τον Μεγάλο Πόλεμο, την εποχή που γέννησε τον φασισμό και τον ναζισμό, για να οδηγήσει στον ακόμα πιο καταστροφικό Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».
«Είναι κρίσιμος λοιπόν ο τρόπος που διαβάζουμε το παρελθόν. Ο τρόπος που συνδέουμε την αρχαιολογία και την πολιτιστική κληρονομιά με τη συγκρότηση των ταυτοτήτων μας και την πορεία που θέλουμε να ακολουθήσουμε για το μέλλον. Αυτά μας βάζει να σκεφτούμε η έκθεση «Αρχαιολογία εν καιρώ πολέμου» που εγκαινιάζουμε σήμερα. Μια έκθεση που μας καλεί σε πολλαπλές ανοιχτές αναγνώσεις της ιστορίας και του πολιτισμού μας», υπογράμμισε ο κ. Στρατής.
Κλείνοντας, ο κ. Στρατής επισήμανε τη μέριμνα του υπουργείου για την αναβάθμιση του αρχαιολογικού μουσείου του Κιλκίς ώστε η πόλη να αποκτήσει ένα σύγχρονο μουσείο, του οποίου έχουν μπει στέρεες βάσεις με την έγκριση όλων των σχετικών μελετών από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ