22.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑπό το «κόσκινο» της Κομισιόν θα περάσει η Κύπρος το 2018

Από το «κόσκινο» της Κομισιόν θα περάσει η Κύπρος το 2018

 

Περίπου ενάμισι χρόνο αφότου η Κύπρος βγήκε από το μνημόνιο, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι συμπεριλαμβάνεται σε 12 κράτη – μέλη, για τα οποία θα ακολουθήσει μια «εις βάθος αξιολόγηση» το 2018.
Πρόκειται για «τις ίδιες χώρες που έχουν εντοπιστεί με ανισορροπίες στον προηγούμενο γύρο της διαδικασίας των μακροοικονομικών ανισορροπιών», αναφέρει η Κομισιόν.
Οι εκθέσεις για τις χώρες αποτελούν μέρος της «Εκθεσης Μηχανισμού Ειδοποίησης», ενός ολοκληρωμένου εργαλείου του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, το οποίο αποσκοπεί στην πρόληψη ή την αντιμετώπιση ανισορροπιών, που εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία των οικονομιών των κρατών – μελών, της ζώνης του ευρώ ή της ΕΕ ως σύνολο, αναφέρει η Κομισιόν.
Η Κομισιόν, επισημαίνει σε αυτή την έκθεση, ότι σε γενικές γραμμές οι ανισορροπίες έχουν σχέση με «την εξωτερική βιωσιμότητα, το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος, τις ευπάθειες στον χρηματοπιστωτικό τομέα και την προσαρμογή στην αγορά εργασίας». Ως εκ τούτου, η Κομισιόν κρίνει χρήσιμο, λαμβάνοντας τα συμπεράσματα του περασμένου Φεβρουαρίου, «να εξετάσει περαιτέρω την εμμονή των μακροοικονομικών κινδύνων και να παρακολουθήσει την πρόοδο στην εξάλειψη των υπερβολικών ανισορροπιών».
Στο μεταξύ η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ) διαπιστώνει ότι παρουσιάζουν υστέρηση τρεις στους τέσσερις δείκτες, που υπόκεινται στους στόχους αναδιάρθρωσης. Η ΚΤΚ αναφέρει ότι ο στόχος για τον δείκτη 1 έχει υπερκαλυφθεί, ενώ οι στόχοι για τους υπόλοιπους δείκτες (δείκτη 2, δείκτη 3 και δείκτη 4) παρουσιάζουν υστέρηση σχετικά με τα αποτελέσματα των τραπεζών για το δεύτερο τρίμηνο του 2017.
Οπως είχε ανακοινωθεί στις αρχές του Σεπτεμβρίου, η ΚΤΚ σε μια προσπάθεια να παράσχει επιπρόσθετα κίνητρα προς τις τράπεζες για αύξηση του όγκου και της ποιότητας των αναδιαρθρώσεων δανείων με καθυστερήσεις πέραν των 90 ημερών, αλλά και τη λήψη προληπτικών ενεργειών όσον αφορά τα δάνεια, που αρχίζουν να παρουσιάζουν καθυστερήσεις πέραν των 30 ημερών προς αποφυγή μετατροπής τους σε μη εξυπηρετούμενα, είχε προχωρήσει στον καθορισμό στόχων για τέσσερεις δείκτες οι οποίοι εφαρμόστηκαν τόσο στο συνολικό χαρτοφυλάκιο, όσο και σε επιμέρους χαρτοφυλάκια (στεγαστικά δάνεια σε νοικοκυριά, άλλα δάνεια σε νοικοκυριά, δάνεια σε επιχειρήσεις με υπόλοιπα μέχρι 1 εκατ. ευρώ και δάνεια σε επιχειρήσεις με υπόλοιπα πέραν του 1 εκατ. ευρώ).
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ