20.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΑνταλλαγή επικρίσεων Τουρκίας Ε.Ε. για τις γεωτρήσεις

Ανταλλαγή επικρίσεων Τουρκίας Ε.Ε. για τις γεωτρήσεις

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να αναλάβει τον ρόλο ενός αμερόληπτου διαμεσολαβητή και τονίζει πως το Γιαβούζ θα ξεκινήσει γεωτρήσεις.
Για παραβίαση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων κάνει λόγο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του για τη δραστηριότητα του τουρκικού γεωτρύπανου Γιαβούζ στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι το πλοίο Φατίχ έχει ξεκινήσει εξορυκτικές δραστηριότητες δυτικά της Κύπρου από τις αρχές Μαΐου και ότι το Γιαβούζ έφθασε πρόσφατα ανατολικά της Κύπρου και θα προχωρήσει σε εξορυκτικές δραστηριότητες.
Το τουρκικό υπουργείο σημειώνει στην ανακοίνωσή του ότι λυπάται για τις δηλώσεις του νέου υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια σε ό,τι αφορά τη τουρκική δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, την οποία η Αγκυρα χαρακτηρίζει νόμιμη.
«Ο τίτλος “κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης” ανήκει στην Ελλάδα» τονίζει η Αγκυρα, ενώ προσθέτει πως «το “άτακτο παιδί” της Ευρώπης είναι η ελληνοκυπριακή διοίκηση, η οποία εντάχθηκε στην ΕΕ παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο».


Σε ό,τι αφορά την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, το οποίο την Τρίτη χαρακτήρισε την επιχειρούμενη τουρκική γεώτρηση «παράνομη ενέργεια που αψηφά προκλητικά το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας», η Αγκυρα σημειώνει ότι απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ σημειώνει επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να αναλάβει τον ρόλο ενός αμερόληπτου διαμεσολαβητή στις διαδικασίες διαπραγμάτευσης για την επίλυση του Κυπριακού.
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην Κυπριακή Δημοκρατία και κάλεσε «την Τουρκία να διακόψει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της και να σεβαστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου».
Προ ολίγων ημερών, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φετίχ Ντονμέζ είχε προαναγγείλει πως το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» σύντομα θα ξεκινήσει γεωτρήσεις.
Την ανησυχία τους για τις εξελίξεις έχουν εκφράσει το ρωσικό και το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ η υπεύθυνη για την Εξωτερική Πολιτική στην ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «η δηλωμένη πρόθεση της Τουρκίας να διεξάγει παράνομα μια νέα επιχείρηση γεώτρησης βορειοανατολικά της Κύπρου προκαλεί σοβαρή ανησυχία. Αυτή η δεύτερη προγραμματισμένη επιχείρηση γεώτρησης, δύο μήνες μετά την έναρξη των συνεχιζόμενων ενεργειών γεώτρησης δυτικά της Κύπρου, είναι μια περαιτέρω μη αποδεκτή κλιμάκωση που παραβιάζει την κυριαρχία της Κύπρου».
Πηγή Sputniknews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ