24.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΑλ. Τσίπρας: «Προϋπολογισμός χωρίς παρεμβάσεις από τους θεσμούς»

Αλ. Τσίπρας: «Προϋπολογισμός χωρίς παρεμβάσεις από τους θεσμούς»

 

«Συζητάμε τον πρώτο προϋπολογισμό που κατατίθεται μετά από οκτώ χρόνια χωρίς την ανάγκη επιπρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων και ταυτόχρονα τον τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό που καλείται η Βουλή να εγκρίνει», τόνισε στην ομιλία του στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2018, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
«Θα ήθελα να κάνω μια παρατήρηση για την εισαγωγή της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη, είπε ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής. Είπατε ότι ο Αϊνστάιν είπε «είναι παράνοια να κάνεις τα ίδια πράγματα και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα, μόνο που αυτό δεν το έχει πει ποτέ ο Αϊνστάιν. Είναι από τα γνωστά ψεύτικα αποφθέγματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο», είπε απευθυνόμενος στον αρχηγό της ΝΔ στην αρχή της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
«Η χώρα, μετά από μια μεγάλη και οδυνηρή περιπέτεια οκτώ ολόκληρων χρόνων, αφήνει πίσω της μια εποχή που είναι βέβαιο ότι κανείς δε θα θέλει να θυμάται. Μια εποχή σκληρής λιτότητας, βαθιάς ύφεσης, αποεπένδυσης και τα πρώτα χρόνια, ταπείνωσης και αναξιοπρέπειας, όπου τα κλειδιά των αποφάσεων για την οικονομία τα είχαν οι δανειστές μας. Μετά από οχτώ ολόκληρα χρόνια η Ελλάδα επιστρέφει, ανακτώντας την οικονομική της αυτοδυναμία, το κύρος της στη διεθνή σκηνή και το κυριότερο έχοντας την ευκαιρία να απαλλαγεί από τις παθογένειες του παρελθόντος που την οδήγησαν στη κρίση», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε.
«Εχοντας ολοκληρώσει επιτέλους μια δύσκολη δημοσιονομική προσαρμογή, έχοντας τα τελευταία δυόμισι χρόνια ανακτήσει αξιοπιστία στη διαχείριση των δημόσιων πόρων και ταυτόχρονα έχοντας υλοποιήσει δομικές μεταρρυθμίσεις που ποτέ κανείς δε τόλμησε σε αυτό το τόπο. Στη δημόσια διοίκηση, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, στη Δικαιοσύνη, στο πολιτικό σύστημα, στο πεδίο των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, παντού.
Σήμερα που αυτές οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια και να αποδίδουν καρπούς, η Ελλάδα έχει μια τελείως διαφορετική εικόνα στη διεθνή κοινή γνώμη από αυτή που μας αφήσατε εσείς περίπου τρία χρόνια πριν.
Παραλάβαμε μια χώρα με άδεια ταμεία, το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, με ανεργία κοντά στο 27%, με μηδενική αξιοπιστία απέναντι στους εταίρους αλλά και στις διεθνείς αγορές, με τα επιτόκια δανεισμού για τα δεκαετή ομόλογα να αγγίζουν το 8%.
Παραλάβαμε από μια κυβέρνηση τότε που είχε δεσμευθεί όχι σε υπερβολικά αλλά σε τρελά πλεονάσματα 4,5% για τα αμέσως επόμενα χρόνια, ενώ αδυνατούσε να καλύψει ακόμη και τους τρέχοντες δημοσιονομικούς στόχους και είχε παρατήσει έξι ολόκληρους μήνες τη διαπραγμάτευση για την περιβόητη πέμπτη αξιολόγηση.
Μια χώρα που είχε μπει στο γύψο με μέτρα συνολικά ύψους 65 δισ. ευρώ από το 2010 έως το 2014, που είχαν βυθίσει την οικονομία σε μια πρωτοφανή για χώρα που δεν βρίσκεται σε πόλεμο, ύφεση, αφού συρρικνώθηκε το 25% του ΑΕΠ σε μια τετραετία, ενώ την ίδια περίοδο, χάθηκε το 40% του εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων.
Ας συγκρίνουμε τι παραλάβαμε και ποιος ήταν αυτός που σας έριξε. Την παραλάβαμε γιατί σας έριξε ο λαός γιατί δεν άντεχε άλλο, αυτό το πολιτικό σύστημα που λεηλάτησε και χρεοκόπησε τη χώρα να το βλέπει αγκαζέ και δεσμευμένο από τις κοινές αμαρτίες να συνεχίζει τη λεηλασία. Ο λαός που δεν άντεχε να σφίγγει άλλο το ζωνάρι, και έδωσε σε εμάς εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης» τόνισε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε, ότι την εντολή αυτή την τηρήσαμε και υλοποιήσαμε μέχρι κεραίας το πρώτο εξάμηνο, παρά τις συνθήκες ασφυξίας που τεχνηέντως είχατε δημιουργήσει προσδοκώντας τη βίαιη πτώση μας, τη λεγόμενη παρένθεση που ξεφούσκωσε στο τέλος».
«Καταλήξαμε», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «σε έναν αναγκαστικό συμβιβασμό με τους εταίρους μας, δύσκολο μεν αλλά με πολύ ρεαλιστικότερους όρους από όσα εσείς είχατε φορτώσει στις πλάτες του ελληνικού λαού.
Δεν καταφέραμε όλα όσα επιδιώκαμε, αλλά φέραμε μια συμφωνία με πολύ ηπιότερη προσαρμογή και μόνο όπως αποδείχθηκε για τα δύο πρώτα χρόνια.
Εσείς εφαρμόσατε φορολογικά μέτρα 30 δισ. ευρώ, ενώ η δική μας φορολογική προσαρμογή δεν ξεπερνά συνολικά τα 5 δισ. ευρώ. Και το κυριότερο, μειώσαμε τους δημοσιονομικούς στόχους κατά 20 ολόκληρα δισ. ευρώ, σε σχέση με όσα εσείς είχατε δεσμευτεί για την τριετία 2015 έως 2018.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι εμείς αυτά που καταφέραμε δε τα κρύψαμε κάτω από το χαλί. Δεν κρύψαμε τη συμφωνία από τον ελληνικό λαό.
Δεν αρκεστήκαμε στη νωπή εντολή που είχαμε αλλά προχωρήσαμε για μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα δημοκρατική ευθιξία και ευαισθησία, να ζητήσουμε εκ νέου τη ψήφο του ελληνικού λαού, με συμφωνία και μέτρα γνωστά και όλα πάνω από το τραπέζι.
Και ο ελληνικός λαός επέλεξε πάλι εμάς με μεγάλη διαφορά για να υλοποιήσουμε τη συμφωνία, εμάς να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
«Ο λαός έχει και μνήμη και γνώση και διαίσθηση. Σας γνωρίζει ποιοι είστε και τι κάνατε όλα αυτά τα χρόνια.
Και αυτή θα είναι η αιτία που θα σας οδηγήσει και σε νέα ήττα στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2019».
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα σημερινά στοιχεία της οικονομίας, και απευθυνόμενος στη ΝΔ ζήτησε να «συγκριθούμε από τώρα αν θέλετε, γιατί το 2019 που θα γίνουν οι εκλογές η σύγκριση θα είναι σαν τη μέρα με τη νύχτα».
«Το 2014 πασχίζατε να πετύχετε κάτι άπιαστο για τα δημοσιονομικά δεδομένα και τα μακροοικονομικά μεγέθη, να αποκτήσετε μια γραμμή πίστωσης με ισχυρή επιτήρηση και σκληρά προαπαιτούμενα, προφανώς αυτά που δε μπορούσατε να κλείσετε στην 5η αξιολόγηση. Αυτό θα ήταν η μεγάλη σας επιτυχία και γι’ αυτό το λόγο στείλατε τότε και τον Χαρδούβελη να συναντήσει την κ. Λαγκάρντ.
Είχατε σχέδιο μετά το ψεύτικο success story να στήσετε και ένα ψεύτικο τέλος των μνημονίων, αφού θα κρύβατε στην πιστωτική γραμμή τα απαραίτητα χρήματα για τη κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας.
Πριν τρία χρόνια μιλούσατε για success story με επιτόκια για το δεκαετές στο 8%» είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε:
«Εμείς σήμερα μιλάμε με βεβαιότητα για το τέλος των μνημονίων για τον απλό λόγο ότι τα επιτόκια του 10ετούς ομολόγου έχουν πέσει, ήδη 8 μήνες πριν τη λήξη του τρίτου προγράμματος, σε επίπεδα προ μνημονίου. Μπορούμε να συγκρίνουμε κ. Μητσοτάκη το 8% του «success story» του 2014, με το 3,67% σήμερα;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.
Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός απάντησε στον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος κατά την ομιλία του είχε υποστηρίξει ότι τα επιτόκια των χωρών που έχουν βγει εδώ και τρία χρόνια από τα μνημόνια, είναι ποιο χαμηλά από τα επιτόκια με τα οποία δανείζεται η Ελλάδα.
«Ηρθατε εδώ να συγκρίνετε μήλα με πορτοκάλια. Αναφέρατε το παράδειγμα της Κύπρου και το παράδειγμα της Πορτογαλίας. Η Πορτογαλία σε αντίστοιχο χρόνο μ’ εμάς σήμερα, δηλαδή εννιά μήνες πριν ολοκληρώσει το πρόγραμμα, είχε επιτόκια 5%. Η Κύπρος εδέχθη το βαρύτατο πλήγμα μπαίνοντας στα μνημόνια, διότι έγινε ένα καταστροφικό κούρεμα καταθέσεων, που επηρέασε μέχρι και τον τελευταίο καταθέτη. Θα σας πω και το αυτονόητο γιατί δεν θέλετε να καταλάβετε διότι είσαστε εσείς υπεύθυνοι γι’ αυτό. Καμία από αυτές τις χώρες δεν αναγκάστηκε να πάει σε δεύτερο μνημόνιο. Ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα κανονικά και βγήκαν από την κρίση. Καμία από αυτές τις χώρες δεν μπήκε στο μνημόνιο χάνοντας το 25% του ΑΕΠ της μέσα σε δύο χρόνια και δεν είδε το χρέος της να απογειώνεται από το 120% στο 180% του ΑΕΠ. Αυτά είναι δικά σας κατορθώματα. Του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου».
«Η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, και επιπλέον θα επιτύχει τη σταθερή και διαρκή πρόσβαση με ευνοϊκά επιτόκια μέσα και από την οριστική ρύθμιση του χρέους, και τα μέτρα που αναμένεται να διευκρινιστούν με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές του Eurogroup του περασμένου Ιουνίου, που καμία φυσικά σχέση δεν έχει με τις κούφιες υποσχέσεις του Νοέμβρη του 2012», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:
«Είναι σαφές, ότι το τέλος των μνημονίων και της κατάστασης εξαίρεσης που βίωσε η χώρα, δεν είναι λόγια της προπαγάνδας και της εσωτερικής κατανάλωσης, όπως αυτά που λέγατε εσείς το 2014. Είναι πλέον κοινός τόπος για τις αγορές, τους επενδυτές, τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης».
Αναφερόμενος ο πρωθυπουργός στην πορεία των βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ότι το 2017 είναι το πρώτο έτος ουσιαστικής ανάπτυξης μετά από σειρά χρόνων ύφεσης.
«Ανάπτυξη για τρία διαδοχικά τρίμηνα, αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,4% το πρώτο τρίμηνο του 2017, 1,6% το δεύτερο και τουλάχιστον κατά 1,3% το τρίτο. Η αρχική εκτίμηση είναι 1,3%. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών του α’ εννεαμήνου 2017 αυξάνουν κατά 7,6%, με τις βιομηχανικές εξαγωγές να κυριαρχούν. Η βιομηχανική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 5,3% το πρώτο επτάμηνο του 2017. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις, το 2016, συνολικά αυξήθηκαν 142% σε ετήσια βάση, ενώ το α’ εννεάμηνο 2017 σημειώνουν νέα άνοδο 69% αντίστοιχα. Ο τουρισμός φέτος κατέγραψε φέτος νέο ρεκόρ με 30 εκατ. τουρίστες και σημαντικά αυξημένα έσοδα. Για πρώτη φορά μετά την κρίση του 2008-2009 ανακάμπτουν ετησίως σε όγκο, στο α’ εννεάμηνο 2017, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα και το λιανικό εμπόριο κατά 19% και 2% αντίστοιχα».
«Και το κυριότερο», τόνισε ο πρωθυπουργός, «η ανεργία ο πλέον κρίσιμος κοινωνικός δείκτης αποκλιμακώνεται ουσιαστικά. Το 2014, με εσάς η ανεργία χτύπησε ταβάνι, έφτασε το 27%, η ανεργία των νέων το 60%.
Από το 2010 ως και το 2014, χάσαμε ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Ηρθατε σήμερα κ. Μητσοτάκη αδιάβαστος γιατί σήμερα τα στοιχεία της Εργάνης μας λένε ότι η ανεργία έπεσε ήδη από το 27% στο 20% και ότι κερδήθηκαν από τότε που αναλάβαμε 300.000 θέσεις εργασίας, ενώ εσείς χάσατε 1.000.000. Δεν διαβάζετε τα στοιχεία της Εργάνης, αλλά διαβάζετε ψεύτικα αποφθέγματα του Αϊνστάιν και τα σκίτσα του Αρκά» είπε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημείωσε:
«Η πλειοψηφία, των θέσεων εργασίας το 63%, είναι σταθερές σχέσεις εργασίας. Αλλάξαμε το ισοζύγιο από μη σταθερές σε σταθερές θέσεις εργασίας. Μόνο μέσα στο 2017, καταγράφηκαν 14.000 περισσότερες επιχειρήσεις. Εσείς λοιπόν καταγράφατε ρεκόρ ανεργίας, εμείς καταγράφουμε 300.000 νέες θέσεις. Εσείς καταγράφατε λουκέτα παντού, εμείς καταγράφουμε χιλιάδες νέες επιχειρήσεις».
«Μας κατηγορεί ο κ. Μητσοτάκης ότι το μέρισμα που μοιράσαμε ήταν από την υπερφορολόγηση» συνέχισε ο κ. Τσίπρας.
«Εμείς δεν συγχωνεύσαμε νοσοκομεία, δεν κλείσαμε σχολεία, δεν απολύσαμε δημοσίους υπαλλήλους, αλλά εξοικονομήσαμε 180 εκατ. ευρώ. Νομίζει ότι ο κόσμος είναι χαζός και δεν κάνει τις συγκρίσεις. Μας λέτε ότι εμείς υπερφορολογούμε και έχουμε διαλύσει τη μεσαία τάξη.
Αφού επιμένετε όμως, για να συγκρίνουμε λοιπόν ποιος έφερε την υπερφορολόγηση. Ποιος έφερε τον ΕΝΦΙΑ, την εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος; Εμείς;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:
«Αλλάξαμε τους φορολογικούς συντελεστές, μέσα σε ένα δύσκολο δημοσιονομικό πλαίσιο, εφαρμόζοντας προοδευτική φορολόγηση, μοιράζοντας όσο πιο δίκαια μπορούσαν να μοιραστούν τα δεδομένα βάρη για να προστατεύσαμε όσο μπορούσαμε τους ποιο αδύναμους. Εφαρμόσαμε το αφορολόγητο για τους αγρότες και το κυριότερο: Είμασταν οι πρώτοι που για πρώτη φορά τα βάλαμε με τα λεγόμενα μεγάλα ψάρια και τη φοροδιαφυγή».
«Εσείς με δέκα φορές πιο σκληρά μέτρα και πιο σκληρή προσαρμογή δε πετυχαίνατε πλεονάσματα και δε μοιράζατε μέρισμα, ενώ εμείς μοιράσαμε δίκαια, πέρυσι 620 εκατ. ευρώ, και φέτος 1,5 δισ. ευρώ.
Εμείς για πρώτη φορά χτυπήσαμε τη διαφθορά, σταματήσαμε τη σπατάλη, χτυπήσαμε τη φοροδιαφυγή και αυξήσαμε την απασχόληση άρα και τις εισφορές στα δημόσια ταμεία.
Και σήμερα ο ΕΦΚΑ που ήταν μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης, καταλήγει να είναι 2 δισ. ευρώ πάνω από το στόχο.
Μηρυκάζετε μια γραμμή, την αναπαράγουν και τα ΜΜΕ που σας στηρίζουν και θεωρείτε ότι ο κόσμος τρώει κουτόχορτο».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο σκέλος του περιορισμού των εξόδων, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση εξοικονόμησε 180 εκατ. ευρώ από τις δαπάνες, που μπορούσαν να περικοπούν.
«Ούτε νοσοκομεία συγχωνεύσαμε, ούτε σχολεία κλείσαμε, ούτε δημοσίους υπαλλήλους απολύσαμε, αλλά εσείς φαίνεται ακόμα δεν έχετε κάνει update τα δεδομένα αυτά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ο λαός έχει και μνήμη και γνώση και διαίσθηση. Σας γνωρίζει ποιοι είστε και τι κάνατε όλα αυτά τα χρόνια. Και θα είναι ο ίδιος, αυτός ο λόγος, που θα σας οδηγήσει και σε νέα ήττα στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2019».
Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός, χαρακτήρισε πρωτάκουστο το ότι η ΝΔ υπόσχεται μείωση των φορολογικών συντελεστών.
«Και τι υπόσχεται; Αυτό ακριβώς που ψηφίσαμε στη Βουλή: τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26% και την εισφορά αλληλεγγύης, την οποία καταψήφισε. Αβυσσος η ψυχή του ανθρώπου», ανέφερε.


Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας κάλεσε, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να ξεκαθαρίσει εάν σχεδιάζει την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων πέρα από την απομάκρυνση των συμβασιούχων. «Ο κ. Μητσοτάκης είναι σκληρότερος από την τρόικα και τροϊκανότερος από τους τροϊκανούς» κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη ότι είναι υπέρ της απομάκρυνσης όλων των συμβασιούχων.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της φοροδιαφυγής, ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στις offshore και στους φορολογικούς παραδείσους. Κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να πάρει θέση για το θέμα των offshore αλλά και για τα Πόθεν Εσχες.
«Σε μια συζήτηση περί μηχανισμών ελέγχου ποια είναι η θέση σας για το Πόθεν Εσχες;» ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη «Πρέπει ή δεν πρέπει να υπάρχει και να λειτουργεί αποτελεσματικά; Είναι στοιχείο μιας ευνομούμενης πολιτείας ή όχι;».
Κατηγόρησε επίσης τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι προσπάθησε να θέσει θέμα σύγκρουσης της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη και σημείωσε πως η κυβέρνηση «τιμά την ελληνική δικαιοσύνη και τη σέβεται, δεν έχει διάθεση παρέμβασης σε καμία από τις άλλες δύο εξουσίες και δεν επιδιώκει σύγκρουση με τους δικαστές αλλά δεν πρόκειται να επιτρέψει δίκτυα παραεξουσίας και μηχανισμούς αποφυγής ελέγχου. Πουθενά!» τόνισε με έμφαση.
Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του 2018 τον χαρακτήρισε «απολύτως ρεαλιστικό, όπως άλλωστε όλοι οι προϋπολογισμοί που συντάχθηκαν επί των ημερών μας και το αποδεικνύει αυτό η δημοσιονομική πορεία της χώρας, ενώ εξήγγειλε ότι ένα από τα πρώτα μέτρα που θα καταργηθούν όταν η συνθήκη το επιτρέψει θα είναι η μείωση του μισθού των νέων στα 431 ευρώ.
«Εσείς αντιλαμβάνεστε, άλλωστε μας το είπατε καθαρά, τις ανισότητες ως φυσική νομοτέλεια, ενώ για μας είναι το αποτέλεσμα ενός οικονομικού συστήματος που διαιωνίζει και αναπαράγει την άνιση κατανομή πλούτου, των ευκαιριών και της πρόσβασης στην εκπαίδευση. Αυτή είναι η μεγάλη και αγεφύρωτη ιδεολογική μας διαφορά. Και είναι ξεκάθαρο, ότι εμείς αντιλαμβανόμαστε ως καθήκον μας να δώσουμε ίσες ευκαιρίες και να ενισχύσουμε, με ό,τι δυνατότητα μας παρέχεται στα σημερινά πλαίσια, αυτούς που το έχουν ανάγκη περισσότερο» τόνισε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Εμείς το βλέπουμε ως καθήκον εσείς ως ψηφοθηρικές παροχές.
Για αυτό και φαγωθήκατε ότι μοιράζουμε επειδή έρχονται κάλπες. Κρατηθείτε μη βιάζεστε. Υπάρχει και ο προϋπολογισμός του 2019. Γιατί το 2019 θα είναι το έτος των εκλογών» τόνισε.
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι στο προϋπολογισμό προβλέπεται λοιπόν η διάθεση επιπλέον πόρων σε σχέση με πέρυσι στα οικογενειακά επιδόματα, τα σχολικά γεύματα και την επέκταση της κάλυψης των βρεφονηπιακών σταθμών.
«Ο προϋπολογισμός του 2018 συνεχίζει να καταγράφει -όπως οι προηγούμενοι- τη διαρκή μέριμνα μας στους τομείς της ενίσχυσης της Εργασίας, της Παιδείας, της Υγείας. Η Παιδεία μας στηρίζει τους νέους, προωθεί την ισότητα των ευκαιριών και αναβαθμίζει το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας» είπε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στον τομέα της Υγείας είπε ότι προχωρά με αποφασιστικά βήματα η υλοποίηση σε πανελλαδική κλίμακα της μεγάλης μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που αλλάζει συνολικά το χάρτη των δημόσιων υπηρεσιών υγείας στη χώρα.
«Συνεχίζουμε τη μάχη για την προστασία της εργασίας και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων.
Η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, που ήδη εμφανίζει μείωση από το 19% στο 13% σε τομείς υψηλής παραβατικότητας, και θα συνεχίσει να αποτελεί προτεραιότητα.
Η επαναφορά της αρχής της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, γίνεται πράξη. Αποκαθίσταται λοιπόν σύντομα η κανονικότητα και αίρεται το καθεστώς εξαίρεσης των εργαζομένων από το πεδίο ισχύος των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Και παράλληλα, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης συμφωνήθηκε να θεσμοθετηθεί ένα ειδικό προνόμιο για εργατικές απαιτήσεις οι οποίες θα ικανοποιούνται πριν από οποιονδήποτε άλλο πιστωτή κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης ή πτώχευσης μιας επιχείρησης».
Για το ζήτημα της ανάπτυξης, ο πρωθυπουργός είπε ότι το όχημα είναι ο αναπτυξιακός νόμος που τον χαρακτήρισε «καταλύτη στη διαδικασία παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας».
«Υποβλήθηκαν μέσα σε λίγους μήνες, περισσότερα από 800 επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ που θα δημιουργήσουν 4.800 θέσεις εργασίας.
Παράλληλα, ολοκληρώσαμε επενδυτικά σχέδια που λίμναζαν από το 2009 και οι προηγούμενες κυβερνήσεις τα άφηναν στα αζήτητα.
Συνολικά πληρώθηκαν ήδη πάνω από 550 επενδυτικά σχέδια και θα πληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους πάνω από 200 εκατ. ευρώ».
Για το ΕΣΠΑ ο κ. Τσίπρας είπε, ότι «για τρίτη συνεχόμενη χρονιά είμαστε στην πρώτη θέση στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλιών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Επιπλέον, με νομοθετική ρύθμιση που φέραμε πρόσφατα στη βουλή, θέσαμε ως προϋπόθεση για την υπαγωγή σε προγράμματα ενίσχυσης του ΕΣΠΑ ή από εθνικούς πόρους, την αυστηρή τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.
Επίσης, αυξήσαμε για δεύτερη χρονιά το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο φτάνει πλέον το 1 δισ. ευρώ. Ενώ από το 2019 το ποσό θα φτάσει το 1,55 δισ. ευρώ τον χρόνο. Αντίθετα, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μείωναν διαρκώς το ΠΔΕ από το 2010, στερώντας πολύτιμους επενδυτικούς πόρους από την ελληνική οικονομία και επιτείνοντας την ύφεση», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Συνεχίζοντας χαρακτήρισε την τοπική αυτοδιοίκηση «κομβικό τομέα που χρειάζεται άμεσα στήριξη».
«Για την ενίσχυση των Δήμων» είπε, «δημιουργήσαμε με το Υπουργείο Εσωτερικών ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Μέσω αυτού του προγράμματος θα χρηματοδοτηθούν έργα στους ΟΤΑ και των δύο βαθμών, αλλά με έμφαση κυρίως τους Δήμους, με έναν αρχικό προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ, ο οποίος θα φτάσει στα 2 δισ. ευρώ σε βάθος πενταετίας.
Εχουμε αναπτύξει μία πολύ στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Τα έτη 2016 και 2017 συμφωνήθηκαν με την τράπεζα προγράμματα και έργα ύψους 5 δισ. ευρώ, ποσό ρεκόρ της τελευταίας 10ετίας, ενώ για τα επόμενα τρία χρόνια έχουμε δρομολογήσει συμφωνίες με την Τράπεζα για έργα ύψους 7 δισ. ευρώ, που θα πυροδοτήσουν επενδύσεις άνω των 20 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ίδιας της ΕΤΕπ.
Ακόμη, η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που αξιοποίησε το Σχέδιο Γιούνκερ έχοντας μέχρι στιγμής συμβασιοποιήσει έργα ύψους 3,7 δισ. ευρώ που αφορούν σημαντικές υποδομές αλλά και τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, κυρίως μικρομεσαίων».
«Η χώρα και ο λαός μας πέρασε πολλά» είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας.
«Σήμερα όμως όλο και περισσότεροι, αναφέρονται στον ελληνικό λαό ως παράδειγμα σκληρής δουλειάς, αποφασιστικότητας. Εκανε θυσίες, μόχθησε, αλλά δεν έχασε ποτέ την πίστη του ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε αλλιώς. Δεν βούλιαξε στη συλλογική ενοχή, δεν παραιτήθηκε.
Πιστεύω ότι αυτός είναι ο μεγάλος πλούτος και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας.
Ολοι και όλες έχουν στα χέρια τους τα υλικά για να χτίσουμε την Ελλάδα που αξίζει στις σημερινές και τις επόμενες γενιές.
Αλλά μη ξεχνάτε: Δεν θα γράψουμε τίποτα στην άμμο.
Αυτοί που έβαλαν τη χώρα σε αυτή την περιπέτεια των μνημονίων, κρίθηκαν και θα κρίνονται πολιτικά διαρκώς για τις επιλογές τους.
Διότι η μνήμη είναι πεισματάρα και δεν συγχωρεί, ειδικά αυτούς που συμπεριφέρθηκαν στην ελληνική κοινωνία ως μάζα ή ως αδαή πλειοψηφία.
Εχουμε επιλέξει να εμπιστευτούμε τους ανθρώπους αυτής της χώρας. Τους νέους μας που σε πείσμα των καιρών έμειναν Ελλάδα αλλά και αυτούς που σήμερα είναι στην Αγγλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Αμερική και όπου αλλού στον κόσμο. Τους θέλουμε όλους εδώ, τους θέλουμε όλους πίσω, τους θέλουμε όλους μαζί για να χτίσουμε την επόμενη μέρα. Την Ελλάδα της δικαιοσύνης και της προκοπής.
Κανείς πια δεν μπορεί να εμποδίσει αυτή τη μέρα να ξημερώσει και θα ξημερώσει σύντομα σε αυτόν τον τόπο μας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Κ. Θεοδωρακάκος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ