18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΑλλαγές στον νέο Ποινικό Κώδικα: Κακούργημα οι μολότοφ, αυστηρές ποινές για εμπρηστές

Αλλαγές στον νέο Ποινικό Κώδικα: Κακούργημα οι μολότοφ, αυστηρές ποινές για εμπρηστές

Αλλαγές στον νέο Ποινικό Κώδικα με αυστηρότερες ποινές για την κατοχή μολότοφ, εκρηκτικών, καθώς και για εμπρησμό δασών, φέρεται να εξετάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Μεταξύ των αλλαγών που θεωρούνται «σίγουρες» είναι η μετατροπή σε κακούργημα του αδικήματος κατοχής εκρηκτικών υλών, όπως οι βόμβες μολότοφ, αντί για πλημμέλημα που είναι σήμερα, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ επικαλούμενος κυβερνητικές πηγές.
Παράλληλα, αυστηρότερες αναμένεται να γίνουν οι ποινές για εμπρηστές δασών, με αφορμή και την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στην Εύβοια, σύμφωνα πάντα με το ίδιο Μέσο.
Τέλος, αλλαγές αναμένονται στις ποινές για «παρεμβάσεις» ομάδων όπως ο Ρουβίκωνας.
Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και για δωροδοκία και αποφυλάκιση βαρυποινιτών και τρομοκρατών
Για αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που επεξεργάζεται η ηγεσία του υπ. Δικαιοσύνης, κάνει λόγο και δημοσίευμα στο «Πρώτο Θέμα».
Πέρα από τις προαναφερθείσες αλλαγές, σε κακούργημα αναμένεται να μετατραπεί και το αδίκημα της δωροδοκίας και δωροληψίας υπαλλήλου, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Επιπλέον, ειδικά για το αδίκημα της παρασκευής μολότοφ και εκρηκτικών βομβών που συνδέεται με τέλεση κι άλλων αδικημάτων και αφορούν καταστροφές δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσίας ή και εμπρησμούς, η κατεύθυνση είναι να επισύρει αυστηρότερες ποινές, σύμφωνα πάντα με το ίδιο ΜΜΕ.
Παράλληλα, αλλαγές αναμένονται στο καθεστώς αποφυλάκισης με όρους για βαρυποινίτες και τρομοκράτες, με την τροποποίηση του άρθρου 110Α που σήμερα προβλέπει σε πολυϊσοβίτες, συμπεριλαμβανομένων και ατόμων που καταδικάστηκαν για τη «17 Νοέμβρη» να αιτηθούν την υφ’ όρους αποφυλάκισή τους εάν έχουν εκτίσει 16 έτη κάθειρξης. Το ίδιο θα γίνει και με τις διατάξεις που δίνουν τη δυνατότητα σε καταδικασθέντες για εγκλήματα κατά ζωής και άλλα κακουργήματα να αποφυλακίζονται ευκολότερο με αναγνώριση ελαφρυντικού.
Λόγος γίνεται, επίσης, για επαναφορά ορισμένων πταισμάτων που είχαν καταργηθεί στον νέο Ποινικό Κώδικα, όπως η διατάραξη κοινής ησυχίας.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το δημοσίευμα, τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα θα εξετάσει νομοπαρασκευαστική επιτροπή στην επανασύσταση της οποίας προχώρησε το υπ. Δικαιοσύνης. Στόχος δεν είναι μια συνολική αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις σε άρθρα. Οπως σημειώνεται, οι αρμόδιοι επιδιώκουν οι αλλαγές να είναι έτοιμες εντός του φθινοπώρου και ιδανικά στις 17 Σεπτεμβρίου που αρχίζει το νέο δικαστικό έτος.
Πηγή Sputniknews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ