21.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣMΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ«Αθήνα, κανέλα και μπετόν αρμέ»

«Αθήνα, κανέλα και μπετόν αρμέ»

 

«Atene, cannella e cemento armato» (Αθήνα, κανέλα και μπετόν αρμέ), είναι ο τίτλος του βιβλίου του Ιταλού δημοσιογράφου Πατρίτσιο Νισίριο, το οποίο παρουσιάσθηκε, τις ημέρες αυτές, σε βιβλιοπωλείο της αλυσίδας Arion, στη Ρώμη.
Πρόκειται, ουσιαστικά, για έναν φόρο τιμής στην Αθήνα και τις χίλιες σαγηνευτικές και μοναδικές αντιφάσεις της. Μια πόλη την οποία ο Νισίριο γνωρίζει καλά, αφού δούλεψε επί σειρά ετών ως ανταποκριτής του ιταλικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Ansa στην Ελλάδα.
O Ιταλός δημοσιογράφος και συγγραφέας ελληνικής καταγωγής (η οικογένεια του έχει ρίζες από την Νίσυρο) παρουσιάζει την πρωτεύουσά μας ως ένα μοναδικό μωσαϊκό που το συνθέτουν ψηφίδες Ανατολής και Δύσης, το χάος των μεγάλων λεωφόρων αλλά και τα στέκια που αντέχουν, σε πείσμα του χρόνου και της τεχνολογίας. Mια πόλη η οποία αντιδρά στις τόσες συνέπειες της οικονομικής κρίσης με μοναδική δημιουργικότητα.
Ο Πατρίτσιο Νισίριο παραθέτει αποσπάσματα βιβλίων που αφορούν, άμεσα ή έμμεσα, την Αθήνα, και φέρουν την υπογραφή του Πέτρου Μάρκαρη, της Μαργαρίτας Λυμπεράκη, του Μένη Κουμανταρέα, του Βασίλη Αλεξάκη, όπως και στίχους του νομπελίστα Γιώργου Σεφέρη.
«Στην Αθήνα, ο χρόνος χρησιμεύει για να χάνεσαι, ακολουθώντας τα όσα μας υποβάλλουν οι ονομασίες των διάφορων σημείων της πόλης. Τα ελληνικά, στο θέμα αυτό, καταφέρνουν και σε υπνωτίζουν», γράφει ο Nισίριο. Διότι όλα αυτά, προσθέτει, επιβεβαιώνουν πως «δύσκολα μπορεί να σβήσει, κανείς, το παρελθόν, στην Αθήνα και όχι μόνο. Μπορεί να χτίσεις ουρανοξύστες ή υπερσύγχρονα εμπορικά κέντρα και γραφεία επιχειρήσεων, αλλά πίσω από την γωνιά θα βρεις πάντα έναν οργανοπαίκτη, έναν πωλητή με κουλούρια, ή δυο ηλικιωμένους με ρυτιδιασμένο πρόσωπο και υγρά μάτια, οι οποίοι κοιτάζουν ασάλευτοι τους περαστικούς, γεννώντας νοσταλγία, μια γεύση ενός άλλου χρόνου και μιας διαφορετικής πραγματικότητα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δημοσιογράφος του Αnsa.
Με το βιβλίο του απευθύνεται στους πραγματικούς ταξιδιώτες, και όχι στους βιαστικούς τουρίστες, οι οποίοι μένουν στην Αθήνα το πολύ μια μέρα, αφού θέλουν μόνο να πάνε σε κάποιο νησί για να ξεκουραστούν. Απευθύνεται σε όσους Ιταλούς, και όχι μόνον, θέλουν να ανακαλύψουν πραγματικά την πόλη αυτή, μακριά από στερεότυπα και την επιπολαιότητα της πρώτης ματιάς. Η οποία, πολύ συχνά, οδηγεί και σε λάθος συμπεράσματα…
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ