14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗΈτσι θα αποικίσουμε στον Άρη: Φάρμες με ακρίδες θα τρέφουν 1 εκατ....

Έτσι θα αποικίσουμε στον Άρη: Φάρμες με ακρίδες θα τρέφουν 1 εκατ. ανθρώπους

Φαίνεται πως το όνειρο για αποίκηση του πλανήτη Άρη από την ανθρωπότητα πραγματοποίησε τεράστια βήματα μπροστά, χάρη σε μια πολύ απλή αλλά συνάμα και πολύ αηδιαστική για τους περισσότερους ιδέα. Την κατανάλωση εντόμων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, στον «Κόκκινο Πλανήτη» υπάρχουν σε αφθονία οι απαραίτητες για την αποίκηση πρώτες ύλες, όπως είναι το νερό και το οξυγόνο, αλλά και η αναγκαία ενέργεια.
Ωστόσο, ο πλανήτης Άρης δε διαθέτει κάτι εξίσου σημαντικό για τη διατήρηση της ζωής και αυτό είναι η τροφή. Αυτή η έλλειψη αποτελούσε για δεκαετίες ένα σημαντικό σκόπελο για το ενδεχόμενο αποστολής και επιβίωσης ανθρώπων εκεί.
Πλέον, όμως, οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν το «κλειδί» ώστε οι άνθρωποι να μεγαλουργήσουν στον Κόκκινο Πλανήτη. Και το «κλειδί» για την επιβίωση των ανθρώπων εκεί είναι η καλλιέργεια ακρίδων στα εργαστήρια για την κατανάλωση πρωτεΐνης.
Την ιδέα, αρχικά, έδωσε ο επικεφαλής της Tesla και της SpaceX, ο δισεκατομμυριούχος, Έλον Μασκ. Και από εκεί κι έπειτα τη σκυτάλη πήραν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Φλόριντα στις ΗΠΑ, που κατέστρωσαν ένα σχέδιο για την επιβίωση στον Άρη μιας αποικίας ανθρώπων, έως και 1 εκατ. ψυχών.
«Η τροφή θα είναι κατά πάσα πιθανότητα το πιο δύσκολο πράγμα να παράγει κανείς στον Κόκκινο Πλανήτη και δεν είναι δυνατόν να το εισάγεις εξολοκλήρου από τη Γη, εάν επιθυμείς να δημιουργήσεις και να διατηρήσεις μια αυτάρκη αποικία εκεί», σημείωσε στον ιστότοπο Space.com ο επικεφαλής της σχετικής έρευνας, Κιθ Κάνον.
«Τα έντομα είναι ο δρόμος που πρέπει ν’ ακολουθήσουμε, αν οι άνθρωποι θέλουν να ξεπεράσουν αυτό τον σκόπελο», συνέχισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Φλόριντα.
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, η δημιουργία μιας φάρμας εντόμων είναι η πλέον ενδεδειγμένη κι αποδοτική χρήση των πρώτων υλών. Απαιτεί πολύ μικρή ποσότητα νερού, ενώ είναι σε θέση να παρέχει γεύματα πολύ πλούσια σε θερμίδες και πρωτεΐνη.
Ειδικότερα, οι επιστήμονες πρότειναν τη δημιουργία αλεύρων από λιωμένες ακρίδες ως η «συνταγή» της επιτυχίας για την επιβίωση στον πλανήτη Άρη.
Συγκεκριμένα, στον Κόκκινο Πλανήτη, η ηλιακή ενέργεια, ο πάγος και το διοξείδιο του άνθρακα βρίσκονται σε σχετική αφθονία, καθιστώντας δυνατή την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, νερού και οξυγόνου. Όμως, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν έχουν βρεθεί πρώτες ύλες που ακόμη και σε εργαστηριακό επίπεδο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή τροφής.
Οπότε, αυτό που φαντάζει ως αστείο αποτελεί, μάλλον, μονόδρομο. Οι άνθρωποι για να επιζήσουν στον πλανήτη Άρη ίσως χρειαστεί να τρώνε ακρίδες.
Πηγή Sputniknews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ