16.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIAΟΝΕ CLICK LIS - Ψηφιακός χάρτης: Με το πάτημα ενός κουμπιού όλες...

ΟΝΕ CLICK LIS – Ψηφιακός χάρτης: Με το πάτημα ενός κουμπιού όλες οι πληροφορίες για οικοδομική άδεια ή επένδυση

 

«Ολες οι διοικητικές πράξεις με ένα κλικ στον υπολογιστή για όλους τους πολίτες και τους επενδυτές» προτείνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός. Οπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου, «ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης, μπορεί να αποτελέσει λύση για κάθε είδους επένδυση στη χώρα».
Το έργο μπορεί να είναι έτοιμο σε δύο χρόνια, εάν υπάρξει πολιτική βούληση να αρχίσει άμεσα. Πρόκειται, όπως είπε, για έργο αναπτυξιακό, ανταποδοτικό και απολύτως αναγκαίο για την προώθηση των επενδύσεων και αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, το οποίο θα αποτυπωθεί στον ενιαίο ψηφιακό χάρτη «ΟΝΕ click LIS» (One Click Land Information System) και στόχο έχει να μειώσει κατά πολύ τον απαιτούμενο χρόνο, τη γραφειοκρατία, την ταλαιπωρία των πολιτών, καθώς επίσης φαινόμενα διαφθοράς, αλλά και ματαίωσης μικρών ή μεγάλων επενδύσεων.
Κλειδί στη συγκεκριμένη πρόταση είναι να έχει ο χάρτης διοικητική ισχύ. Θα περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες και τα δεδομένα για τις θεσμικές γραμμές των απαραίτητων για την αδειοδότηση γεωχωρικών δεδομένων, δηλαδή, όλα τα δεδομένα που απαιτούνται για να εκδώσει κάποιος μία οικοδομική άδεια και συνακόλουθα να υλοποιήσει μία μικρή ή πολύ μεγάλη επένδυση στη χώρα.


Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να μπορεί ο οποιοσδήποτε πολίτης ή επενδυτής, από το σπίτι του ή το γραφείο του, με το πάτημα ενός κουμπιού στον υπολογιστή του, να πάρει ολοκληρωμένη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλή πληροφορία για το τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται, με ποιους όρους και προϋποθέσεις, για να φτιάξει αυτό που τον ενδιαφέρει.
Ο χάρτης θα δημιουργηθεί με βάση το υπόβαθρο του Κτηματολογίου, που θα περιλαμβάνει την οικοδομική και ρυμοτομική γραμμή, τα όρια των δασικών εκτάσεων, τα όρια των προστατευόμενων περιοχών, τα όρια των αρχαιολογικών χώρων, τις γραμμές των αιγιαλών και όλες τις απαραίτητες θεσμικές γραμμές και επιπλέον τους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης. Οταν τελειώσει η κτηματογράφηση της χώρας, θα προστεθούν και τα όρια όλων των οικοπέδων.
«Πρόκειται για δημόσια δεδομένα, τα οποία πρέπει να είναι προσβάσιμα στον κάθε πολίτη» τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, προσθέτοντας ότι «το έγγραφο που θα περιλαμβάνει τις πληροφορίες θα έχει ισχύ διοικητικής πράξης. Μια διοικητική πράξη που θα δεσμεύει το δημόσιο έναντι του πολίτη».
Την υλοποίηση του ψηφιακού χάρτη, με εκτιμώμενο κόστος 10-15 εκατ. ευρώ, μπορεί να αναλάβει το ΤΕΕ, σημείωσε ο κ. Στασινός, «αλλά και όποιος άλλος δημόσιος φορέας μπορεί ή θέλει να το υλοποιήσει, φτάνει να γίνει το έργο» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Θα αλλάξει και η νοοτροπία κάποιων που πιστεύουν ότι μπορεί να κολλήσουν έργα και από αυτό να βγάλουν χρήματα» είπε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι ο ψηφιακός χάρτης του ΤΕΕ είναι πιθανόν να προσκρούει σε κατεστημένες νοοτροπίες και ιδιοτέλειες του πολιτικού και πελατειακού συστήματος.
Η πρόταση του προέδρου του ΤΕΕ έχει παρουσιασθεί ήδη στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά και τον υφυπουργό ανάπτυξης, Στέργιο Πιτσιόρλα, καθώς επίσης και στους συναρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Πολιτισμού, μέσω επιστολής.


Επίσης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ προγραμματίζει συναντήσεις και ενημέρωση όλων των κομμάτων για το ONEclickLIS. Στόχος είναι να ωριμάσει η πρόταση πολιτικά μέσα στους επόμενους μήνες, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει ει δυνατόν με διακομματική συναίνεση, ως ένα αναγκαίο βήμα εκσυγχρονισμού, ως μία μεταρρύθμιση με «εθνική ιδιοκτησία».
Σημειώνεται ότι σήμερα, ο εκτιμώμενος χρόνος για το πλήθος των εγκρίσεων που απαιτούνται για την έκδοση μίας οικοδομικής άδειας κυμαίνεται από 5 έως και 30 μήνες.
Ηλίας Παλιαλέξης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ