12ο Roadshow Λονδίνου: Ξένοι επενδυτές επιδιώκουν συνεργασία με εισηγμένες εταιρείες του X.A.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 22 Σεπτεμβρίου 2017

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ακολουθώντας την παράδοση των έντεκα (11) προηγούμενων διοργανώσεων, το 12ο Συνέδριο Ελληνικών Επιχειρήσεων (12th Annual Greek Roadshow) στο Λονδίνο έδωσε τη δυνατότητα στις εισηγμένες εταιρείες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να παρουσιάσουν στην διεθνή επενδυτική κοινότητα τις επιχειρηματικές τους εξελίξεις και προοπτικές.
Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 650 κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τις εισηγμένες εταιρείες, στις οποίες συμμετείχαν 90 επενδυτικά funds και 125 αναλυτές και διαχειριστές χαρτοφυλακίων. Στο φετινό 12ο Roadshow σημειώθηκε αυξημένο ενδιαφέρον για συναντήσεις επενδυτικών οίκων και αναλυτών με τις διοικήσεις εισηγμένων εταιρειών επιτρέποντας έτσι την ευρύτερη εκπροσώπηση των κλάδων του χρηματιστηρίου, ώστε, για πρώτη φορά μετά την πρόσφατη κρίση, να δοθεί η δυνατότητα σε 33 εταιρείες να παρουσιάσουν τις προοπτικές τους.
Οι 33 εισηγμένες εταιρείες που συμμετείχαν είναι οι εξής: ΑΔΜΗΕ, Aegean Airlines, Alpha Bank, Attica Bank, Autohellas, Viohalco, Cenergy, ΔΕΗ, Εθνική, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, Eurobank, Folli Fllie, Fοurlis, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Grivalia Properties, ΕΛΠΕ, ΕΛΤΕΧ – Ανεμος, Ιντραλότ, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Lamda Development, MIG, MLS, Motor Oil, Μυτιληναίος, Πανγαία, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Σαράντης, Πλαστικά Θράκης, Τέρνα Ενεργεακή και Τιτάν.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης σημείωσε: «Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της μακροοικονομικής σύγκλισης και των διαρθρωτικών αλλαγών, όπως αυτά αξιολογήθηκαν κατά την πρόσφατη έξοδο στις αγορές, διαμορφώνουν ένα θετικό περιβάλλον που επιτρέπει την ανάδειξη των επιχειρηματικών προτάσεων στο πλαίσιο μιας αναπτυξιακής δυναμικής. Το γεγονός αυτό, χρηματιστηριακά αποτυπώνεται από τη θετική πορεία της αγοράς από την αρχή του χρόνου, από τη μείωση της μεταβλητότητας σε ιστορικά χαμηλά κάτω του 15%, καθώς και την αυξημένη συμμετοχή των αλλοδαπών επενδυτών σε επίπεδα άνω του 60%.
Ο λόγος της κεφαλαιοποίησης της αγοράς προς το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση το 2017, λόγω της βελτίωσης των τιμών των εισηγμένων εταιρειών. Παρόλα αυτά παραμένει χαμηλός σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, γεγονός που συνεχίζει να επιτρέπει τη διαμόρφωση προσδοκιών βελτίωσης των αποτιμήσεων.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθηγητής Χαράλαμπος Γκότσης, τόνισε: «Οι διαπιστώσεις από τις εκδηλώσεις και συναντήσεις που είχαν στελέχη σημαντικών ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και επίσημοι φορείς, με εκπροσώπους μεγάλων επενδυτικών οίκων του Λονδίνου, είναι αρκετά αισιόδοξες. Με δεδομένη την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και της διαγραφόμενης θετικής εξέλιξης, το ενδιαφέρον εστιάστηκε σε συγκεκριμένες τοποθετήσεις, στις αποδόσεις και τις προοπτικές κλάδων και επιχειρήσεων. Οι ξένοι επενδυτές γνωρίζουν, ότι συμμετέχοντας σε μια καλά ρυθμισμένη αγορά, επενδύουν σε μια κεφαλαιαγορά στην οποία μπορεί να έχουν εμπιστοσύνη και να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους».
Στο πλαίσιο του Roadshow, διοργανώθηκε ενημερωτική συνάντηση με θέμα: «Ελλάδα: σε φάση επιτάχυνσης της ανάπτυξης». Στη συνάντηση, κεντρικοί ομιλητές ήταν ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, με θέμα: «Ελληνική Οικονομία: επιστροφή στην ανάπτυξη» και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, με θέμα «Παρούσα κατάσταση και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».
O υπουργός κ. Παπαδημητρίου παρουσίασε τους δείκτες της ελληνικής οικονομίας, οι οποίοι όπως σημείωσε, δείχνουν την επιστροφή της Ελλάδας στο δρόμο της ανάπτυξης – κάτι που ήταν και το θέμα της ομιλίας του.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην αύξηση του ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο του 2017 και στη μείωση της ανεργίας, ενώ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια που έχουν ήδη ανακοινωθεί για το τρέχον έτος, ύψους 2,5 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στα πλεονεκτήματα που προσφέρει η ελληνική οικονομία για επενδύσεις, ανάμεσα στα άλλα επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι χώρα της ευρωζώνης με σταθερό νομισματικό σύστημα, ότι παρέχει σταθερότητα σε μια γεωγραφική περιοχή που παρουσιάζει αλλαγές και ότι αποτελεί ενεργειακό κόμβο για την Ευρασία. Τέλος, αναφέρθηκε στην ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, η οποία θα συμβάλει στην υλοποίηση του νέου αναπτυξιακού σχεδίου για τη χώρα.
O αναπληρωτής υπουργός κ. Χουλιαράκης, στην ομιλία του τόνισε: «Η έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος είναι καθοριστική. Θα επιτρέψει στην οικονομία να ανακάμψει και να αποκτήσει δυναμική. Θα ανοίξει δε το δρόμο για την Ελλάδα, να ανακτήσει την πλήρη και βιώσιμη πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές.
Τα μακροοικονομικά στοιχεία της Ελλάδας τα τελευταία δύο χρόνια παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση σε σχέση με ό,τι προέβλεπε η τελευταία αξιολόγηση της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών. Η οικονομία είναι σε φάση ανάκαμψης, οι τράπεζες βρίσκονται στο στάδιο ελέγχου των ισολογισμών τους με χρήση αξιόπιστων εργαλείων και στο πλαίσιο συγκεκριμένων στόχων. Μια νέα αξιολόγηση του ενεργητικού τους θα αποτελούσε αναίτια απόσπαση από το έργο τους».
Επιστροφή της Ελλάδας σε τροχιά ανάπτυξης
Σε πάνελ για την Ελληνική Οικονομία και τις προοπτικές της συμμετείχε και ο Κάρστεν Χέσε, European Economist της Berenberg Bank, ο οποίος σημείωσε 5 λόγους για τους οποίους έχει ξεκινήσει η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας:
(1) Η Ελλάδα έχει υλοποιήσει πολλές μεταρρυθμίσεις και κατατάσσεται από τον ΟΟΣΑ στις πρώτες θέσεις υιοθέτησης διαρθρωτικών αλλαγών μεταξύ των χωρών της ΕΕ από το 2010.
(2) Η Ελλάδα κατάφερε να μετατρέψει το δίδυμο έλλειμμα (έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και έλλειμμα προϋπολογισμού) σε αντίστοιχο πλεόνασμα.
(3) Η Ελλάδα βελτίωσε την ανταγωνιστικότητά της και σημείωσε άνοδο από τη θέση 110 στην 60 στο δείκτη «ευκολίας του επιχειρείν», ενώ ταυτόχρονα το κόστος εργασίας μειώθηκε κατά 15% από το 2008, έναντι αύξησης κατά 18% στην ΕΕ.
(4) Η Ελλάδα βελτιώνει τις εξαγωγές και τον τουρισμό της (οι τουριστικές αφίξεις έχουν αυξηθεί κατά 60% από το 2012).
(5) Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ρουμανία και Κύπρος, χώρες με αντίστοιχη συμμετοχή σε πρόγραμμα, έχουν ήδη ανακάμψει, και η πιθανότητα η Ελλάδα να ακολουθήσει την πορεία τους είναι μεγάλη».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *