Ερωτήματα Αναστασιάδη προς Ερντογάν στην ομιλία του στον ΟΗΕ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 22 Σεπτεμβρίου 2017

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , , ,

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, έθεσε ερωτήματα προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, τόσο για το αν είναι ανεδαφικό να ζητείται η κατάργηση των Συνθηκών Εγγυήσεων όσο και για το αν οι προτάσεις της Αγκυρας οδηγούν σε ένα κράτος βιώσιμο στην Κύπρο.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να αντιληφθούν ότι μόνο μέσα από αμοιβαίο σεβασμό και συμβιβασμούς μπορεί να εξευρεθεί βιώσιμη και διαρκής λύση στο Κυπριακό.
Μια λύση, τόνισε, που «δεν θα έχει νικητές και ηττημένους και θα ανταποκρίνεται στις ευαισθησίες και ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων».
Επίσης, είπε ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών και πρόσθεσε ότι αύριο στη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών θα εκφράσει την ετοιμότητά του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, στη βάση του πλαισίου που ο ίδιος ο Αντόνιο Γκουντέρες έθεσε και πάντοτε στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.
Επισήμανε ότι είναι ευρέως αποδεκτό ότι για να συγκληθεί νέα διάσκεψη για την Κύπρο, «θα πρέπει να γίνει καλή προετοιμασία και να υπάρχει δυνατή θέληση και αποφασιστικότητα από όλα τα μέρη για να υπάρχει θετική κατάληξη».
Αναφερόμενος στην ομιλία του Τούρκου Προέδρου στη Γενική Συνέλευση και στον ισχυρισμό ότι η αποτυχία των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά οφείλεται στην ακατανόητη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε τον κ. Ερντογάν να απαντήσει:
– Εάν επιθυμεί την εγκαθίδρυση ενός κανονικού κράτους, στο οποίο όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται μόνο από τους πολίτες του, χωρίς ξένες εξαρτήσεις.
– Εάν είναι παράλογο για ένα κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συμμετέχει με αποτελεσματικό τρόπο στη λήψη αποφάσεων της.
– Εάν είναι παράλογο να οραματίζεται κάποιος τον τερματισμό των αναχρονιστικών εγγυήσεων και την εγκαθίδρυση ενός ισχυρού συστήματος ασφάλειας, βασισμένου στη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *