18.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΣάντρα Ζαφειρακοπούλου: «Εκπληρώνουμε την Ευχή ΟΛΩΝ των παιδιών»

Σάντρα Ζαφειρακοπούλου: «Εκπληρώνουμε την Ευχή ΟΛΩΝ των παιδιών»

Κυρία Ζαφειρακοπούλου, το Make-A-Wish εκπληρώνει τις πιο βαθιές επιθυμίες παιδιών με σοβαρές και απειλητικές ασθένειες, ενισχύοντας τον αγώνα τους για ζωή με χαρά, δύναμη και ελπίδα. Από πού ξεκινάει το έργο του αυτός ο οργανισμός;
Το έργο ξεκινάει πριν 37 χρόνια στην Αμερική στο μακρινό Phoenix της Αριζόνα. Εκεί ένα παιδί, ο Chris, που νοσεί βαριά ονειρεύεται ένα και μόνο πράγμα: να γίνει αστυνομικός. Η μητέρα του, η Linda, βλέποντας ότι μπορεί να μην προλάβει ο γιος της να γίνει αστυνομικός ζητά από τους αστυνομικούς του τμήματος της περιοχής να τον κάνουν… συνάδελφο! Κανονικό αστυνομικό. Ετσι και γίνεται! Στις 29 Απριλίου του 1980 ο Chris ντύνεται σαν αστυνομικός, μπαίνει σε ελικόπτερο της Αστυνομίας, κυνηγάει με επιτυχία «εγκληματίες», κόβει κλήσεις σε παράνομα σταθμευμένα οχήματα. Στο τέλος της ημέρας παρασημοφορείται από το Δήμαρχο της πολιτείας και ολοκληρώνεται έτσι το όνειρο του Chris. Ομως η εμπειρία δεν τελειώνει εκεί. Ο Chris αλλάζει μετά από εκείνη τη μαγική μέρα… αλλάζει τόσο η συμπεριφορά του που όλοι μιλάνε για πιθανό θαύμα. Η μητέρα του Chris λίγους μήνες μετά σε συνεργασία με αστυνομικούς του τμήματος που χάρισαν το όνειρο στο παιδί της, ιδρύουν τον Οργανισμό. Η συγκινητική αυτή ιδέα κερδίζει την Αμερική και εξαπλώνεται πολύ γρήγορα στον υπόλοιπο κόσμο. Σήμερα το Make-A-Wish πραγματοποιεί όνειρα παιδιών σε 51 χώρες και έχουμε πλέον την ευλογία να συναντάμε παιδιά -πάρα πολλά!- που βγαίνουν νικητές στην τόσο πρόωρη αυτή μάχη!
Στην Ελλάδα πότε πρωτοεμφανίστηκε το Make-A-Wish; Πότε εκπληρώθηκε η πρώτη ευχή παιδιού στην χώρα μας και ποιες ηλικίες αφορά;
Το Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) ιδρύθηκε το 1996 και έκτοτε έχει εκπληρώσει περισσότερες από 1.700 Ευχές, επηρεάζοντας πολλαπλάσιο αριθμό ανθρώπων. Η πρώτη Ευχή πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 1997 και ήταν η πραγμάτωση του ονείρου του Αντρέα να γνωρίσει την ομάδα του Ολυμπιακού. Αφορά σε παιδιά που είναι μεταξύ 3 και 18 ετών τη στιγμή που επικοινωνούν με τον Οργανισμό.
Ποια είναι η διαδικασία για την πραγματοποίηση μιας ευχής; Πώς επιλέγονται τα παιδιά;
ΔΕΝ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΥΧΕΣ. Πολύς κόσμος θεωρεί ότι φτάνει στον Οργανισμό μας ένας αριθμός αιτημάτων κι εμείς επιλέγουμε να ανταποκριθούμε σε κάποια από αυτά. Οχι. Εκπληρώνουμε την Ευχή ΟΛΩΝ των παιδιών οι οικογένειες των οποίων επικοινωνούν με τα γραφεία μας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αρκεί τα παιδιά να πληρούν τα 3 κριτήρια (ασθένεια πολύ σοβαρή, ηλικία 3-18, νοσηλεία Ελλάδα). Αυτή είναι και η πρόκληση αλλά και η μαγεία του έργου μας. Από τη στιγμή που ένα παιδί που δοκιμάζεται ευχηθεί κάτι, εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να του χαρίσουμε το όνειρο. Οποια κι αν είναι η Ευχή, όποιες δυσκολίες κι αν έχει, σε ό,τι κι αν αφορά.
Με ποιόν τρόπο καταφέρνετε να βγάλετε την πραγματική επιθυμία του παιδιού; Είναι εύκολο;
Αυτό είναι το Α και το Ω της «δουλειάς» μας. Ολα ξεκινάνε από μία πετυχημένη εκμαίευση. Είναι μεγάλη η πρόκληση να «βγάλει» από το παιδί το όνειρό του, να το κάνεις να το μοιραστεί μαζί σου και να κερδίσεις την εμπιστοσύνη των γονέων του. Γιατί ενώ λέμε ότι «δεν φανταζόμαστε τί περνάνε» αν πραγματικά το αναλογιστούμε… τότε απλά σταματάει το μυαλό.
Συνεργαζόμαστε με παιδοψυχολόγο η οποία σε συνεργασία με εθελοντές εκμαιεύουν την πιο βαθιά επιθυμία του παιδιού. Η διαδικασία περιλαμβάνει πολλά στάδια και πολλές επισκέψεις στο παιδί, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Για παράδειγμα ενώ το προφανές μπορεί να είναι ένα laptop, μέσα από ενδελεχή συζήτηση ενδέχεται να προκύψει ότι το laptop είναι το μέσο για να ακούει τα τραγούδια του αγαπημένου του τραγουδιστή. Αρα μήπως… η Ευχή του παιδιού είναι να γνωρίσει αυτόν τον τραγουδιστή τελικά;
Ξέρετε πότε ανακουφιζόμαστε και ξέρουμε ότι έχουμε αγγίξει την ψυχή του; Οταν ακούμε να μας λέει: «Μα νόμιζα ότι αυτό δεν γίνεται.. Μπορώ να το ελπίσω;»
Τα «δεν γίνεται» είναι τα αγαπημένα μας!
Μπορείτε να θυμηθείτε μια πολύ όμορφη ιστορία με μια ευχή που πραγματοποιήσατε. Μια ιστορία που σας έχει αγγίξει πιο πολύ;
Πάρα πολλές κι εγώ είμαι η λιγότερο «αρμόδια» να απαντήσω μια και είμαι λιγότερα χρόνια στο μαγικό αυτό κόσμο των Ευχών από τους περισσότερους συναδέλφους μου και πολλούς από τους εθελοντές. Κάθε Ευχή μάς αγγίζει γιατί κρύβει ένα ξεχωριστό παιδί και μια ιδιαίτερη οικογενειακή ιστορία.
Πριν 2 χρόνια ο Χρυσοβαλάντης, ένας γλυκός έφηβος, ευχήθηκε να γίνει ένας φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ ΠΑΟΚ και ΕΘΝΙΚΗΣ EURO 2004 και όλα τα έσοδα να ενισχύσουν το ΑΧΕΠΑ, το νοσοκομείο που τον φρόντισε. Και γι’ αυτό το εγχείρημα διάλεξε… εμάς ως διοργανωτές! Σήμερα οργανώνουμε και μια ακόμη Ευχή προσφοράς από μία 5χρονη που εύχεται να μοιράσει δώρα σε φτωχά παιδιά τη μέρα των γενεθλίων της. Αλλά δεν θα ξεχάσω και τη λαχτάρα ενός κοριτσιού να πάει ταξίδι στη Ρόδο, μια Ευχή που έκρυβε μια άλλη βαθύτερη επιθυμία… να βρεθεί και με τους 2 γονείς της ταυτόχρονα. Κι ευτυχώς παρά τις ανθρώπινες «άμυνες»… το καταφέραμε!
Υπήρχε κάποια ευχή που δεν μπορέσατε να πραγματοποιήσετε;
Ενα παιδί που θέλει να πάει στο φεγγάρι… ακούγεται αδύνατον… Αλλά φτάσαμε κοντά: τον κάναμε να βιώσει πτήση σε μηδενική βαρύτητα. Θέλω να πω πως ακόμη και στο αντικειμενικά αδύνατον… θα κάνουμε τα πάντα να μην απογοητεύσουμε το παιδί. Υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί που προέρχονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό και αφορούν στην απαγόρευση να χτίσουμε σπίτια, να αγοράσουμε αυτοκίνητα ή άλλα μηχανοκίνητα οχήματα ή να πληρώσουμε δίδακτρα.
Τα παιδιά πολλές φορές είναι επώδυνα ειλικρινή: Εύχομαι να μην μου ξαναγίνει παρακέντηση μυελού γιατί πονάει πολύ, Εύχομαι να τα ξαναβρούν οι γονείς μου, Εύχομαι να… γίνω καλά…!
Ομως σε αυτές τις περιπτώσεις εξηγούμε μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε λέγοντας ότι αυτό που θα κάνουμε εμείς είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνει καλά.. γιατί απλά θα το κάνουμε να το… πιστέψει.
Εχετε λυγίσει ποτέ στην πραγματοποίηση μίας ευχής;
Φυσικά. Φανερά μία φορά…
Στα κρυφά… πάντα!
Δεν μπορώ να αναλογιστώ πως είναι να βλέπεις το παιδί σου να αγωνίζεται για το προφανές: τη ζωή του. Ομως συναντώ πάρα πολλά αισιόδοξα περιστατικά και παίρνω δύναμη από αυτά. Ακόμη κι από πιο δύσκολες μάχες αντλώ δύναμη γιατί ζώντας έστω και έμμεσα το πείσμα ενός ΠΑΙΔΙΟΥ να τα καταφέρει και μιας οικογένειας να σταθεί στα πόδια της… δεν μπορείς παρά να νιώσεις πως όλα τα δικά σου προβλήματα… μόνο «προβλήματα» δεν είναι…
Παγκόσμιες έρευνες δείχνουν ότι το όφελος για αυτόν που προσφέρει είναι πολύ μεγάλο. Μιλήστε μας για αυτό κυρία Ζαφειρακοπούλου, από την δική σας εμπειρία.
Ανεξάρτητα από τα ποσοστά των ερευνών που είναι όντως εντυπωσιακά και βασίζονται όλα σε δηλώσεις γονέων και γιατρών, εμείς κάθε φορά βιώνουμε τη Δύναμη που δίνεται στο παιδί από την προσδοκία της Ευχής του αλλά και την εκπλήρωση. Εχουμε δει παιδί να ποθεί σαν τρελό ένα ποδήλατο κι όμως να προετοιμάζεται για ακρωτηριασμό… Παρ’ όλ’ αυτά να είναι τέτοια η χαρά του που παρά την αδυναμία του να περπατήσει, να βρίσκει το κουράγιο να κάνει πεντάλ και να διανύσει αρκετά μέτρα κάνοντας τους γιατρούς να απορούν!
Με ποιον τρόπο καταφέρνει ο οργανισμός σας να έχει έσοδα; Βασίζεται ως γνωστόν κατά μεγάλο βαθμό στον εθελοντισμό. Υπάρχει ενδιαφέρον;
Εμείς βλέπουμε την αλληλεγγύη να εντείνεται και τον κόσμο να ευαισθητοποιείται περισσότερο. Κι αυτό είναι τόσο μα τόσο αισιόδοξο! Οι τρόποι να μας στηρίξει κάποιος είναι πάρα πολλοί. Μπορεί, ένας ιδιώτης ή μια εταιρεία, να υιοθετήσει ολικώς ή μερικώς μια Ευχή (ήτοι να καλύψει το κόστος μιας Ευχής), μπορεί να κάνει μια δωρεά σε χρήματα ή σε είδος, μπορεί να φτιάξει σε μας τις μπομπονιέρες και τα προσκλητήρια του γάμου του ή της βάπτισης του παιδιού του, μπορεί να αγοράσει άλλα προϊόντα του Οργανισμού, μπορεί να μας σκεφτεί ακόμη και την ώρα της λύπης του και να ενθαρρύνει για δωρεές αντί στεφάνων σε μία τελετή. Με δωρεά 2 ευρώ μπορεί κάποιος να ενισχύει το πρόγραμμα Αστέρι της Ευχής, ή να στείλει γραπτό μήνυμα με τη λέξη WISH στο 19808 και έτσι σχεδόν 2 ευρώ έρχονται σε εμάς και τέλος μπορεί να γίνει εθελοντής μας. Η υποστήριξη των εθελοντών μας που προσφέρουν καθημερινά το χρόνο τους βοηθώντας μας να υλοποιήσουμε κάθε ενέργεια που προγραμματίζουμε, είναι πραγματικά ανεκτίμητη για εμάς! Επίσης, έχουμε κάποιες πολύ πρωτότυπες προτάσεις για εταιρείες που τις βάζουν στο κλίμα της Ευχής και είναι μια εμπειρία που οι εργαζόμενοι δεν ξεχνούν. Αρκεί να επιθυμεί κάποιος να μας στηρίξει… και τότε εμείς θα βρούμε τον τρόπο!
Πως μπορεί να γίνει κάποιος εθελοντής; Από ποια διαδικασία περνά ένας υποψήφιος;
Κάποιος που θέλει να μας βοηθήσει μπορεί να επικοινωνήσει με τα γραφεία μας (Αθήνα 2109637660 / Θεσσαλονίκη 2310523978) ή να συμπληρώσει τη σχετική φόρμα στο site μας. Η διαδικασία ξεκινά με μία κατ’ ιδίαν συνάντηση με την υπεύθυνη εθελοντών και ακολουθεί μία ενημέρωση σε ένα γκρουπ όλων των «νέων» εθελοντών. Μετά από ένα διάστημα κάποιων μηνών (ανάλογο με τη συχνότητα που ένας εθελοντής καλύπτει ανάγκες του Οργανισμού) μπορεί να μπει και στην Ομάδα Ευχής, που είναι αυτή που έρχεται σε επαφή με τα παιδιά και τις οικογένειες.
Πόσα χρόνια συμμετέχετε στον οργανισμό; Ποιο ήταν το έναυσμα;
Σχεδόν τρία αλλά έχω ξεχάσει τί έκανα πριν. Ειλικρινά δεν θυμάμαι λεπτομέρειες από την προηγούμενη επαγγελματική μου εμπειρία. Το έναυσμα μου το έδωσε μια συνάδελφος στην πρότερη θέση μου σε έναν όμιλο παροχής υπηρεσιών, στης οποίας το παιδί εκπληρώθηκε Ευχή όσο δουλεύαμε μαζί. Η αντίδραση της Ελευθερίας ήταν τόσο… τι να πω… δεν μπορώ να την περιγράψω… που με έκανε να καταλάβω τί ακριβώς έκανε το Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος). Εκείνη η εποχή με βρήκε και «φρέσκια» μαμά κι έτσι οι ευαισθησίες ήταν στο «κόκκινο». Ενώ ήμουν πολύ ικανοποιημένη επαγγελματικά στην ICAP Group όπου δούλευα, όταν ήρθε συμπωματικά στα χέρια μου η αναζήτηση γενικού διευθυντή στο Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος)… η καρδιά μου χτύπησε πολύ δυνατά! Ξαφνικά όλες οι προτεραιότητες σαν να πήραν τη σωστή θέση τους στο μυαλό μου.
Τα συναισθήματα σας;
Δεν μπορώ να τα στριμώξω σε λόγια. Μπορώ μόνο να σας πω πως αν δείτε τα μάτια αυτών των παιδιών και το βλέμμα των γονιών… δεν θα το ξεχάσετε ποτέ. Και θα «γυρίσετε» στις δικές σας ζωές με άλλο πνεύμα αντιμετώπισης όλων των δεινών που ο καθένας μας παλεύει.
Είναι πολύ όμορφο και για μένα προσωπικά κρύβει μεγάλη ηθική ανταμοιβή το να πηγαίνεις κόντρα στο ρεύμα. Ναι, όλοι έχουμε δυσκολίες. Ναι, υπάρχουν άπειρες ανάγκες και μάλιστα επιβίωσης. Ναι, υπάρχουν άπειρες ανάγκες στην κοινωνία μας. Αλλά όταν ένα παιδί αρρωσταίνει «έτσι» τότε είναι ευλογία και μεγάλη τύχη να είσαι εσύ αυτός που θα προσπαθήσει να πείσει την οικογένεια ότι θα συνεχίσουν να ονειρεύονται και το παιδί τους θα ξαναγίνει παιδί μέσα από την εμπειρία της εκπλήρωσης της Ευχής.
Κυρία Ζαφειρακοπούλου η ευχή σας;
Μία και μοναδική: να μάς εμπιστευτούν οι γονείς όλων αυτών των παιδιών και να έρθει σύντομα μια μέρα που να εκπληρώνουμε την Ευχή κάθε παιδιού και εφήβου που δοκιμάζεται από μία απειλητική ασθένεια.

 

 

 

 

 

* Η Σάντρα Ζαφειρακοπούλου είναι η CEO/General Manager του Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ