24.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη

Τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη

Τουλάχιστον 13 νεκροί και 100 τραυματίες

 

Ενα βαν έπεσε πάνω σε πλήθος ανθρώπων στον πεζόδρομο Λα Ράμπλα, από τις δημοφιλέστερες τουριστικές περιοχές της Βαρκελώνης, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να σκοτωθούν και να τραυματιστούν, γνωστοποίησε η αστυνομία της Καταλονίας (βορειανατολική Ισπανία). Η αστυνομία ανακοίνωσε με τηλεβόες ότι μια «τρομοκρατική επίθεση» έχει «επιβεβαιωθεί».
Οι αστυνομικές δυνάμεις εκκένωσαν την γειτονική πλατεία Plaza Catalunya και την περιοχή περιμετρικά σε απόσταση 200 μέτρων, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Σφοδρή σύγκρουση στη Ράμπλα της Βαρκελώνης, όταν ένα πρόσωπο που οδηγούσε ένα φορτηγάκι έπεσε πάνω σε ανθρώπους, πολλοί τραυματίες» επισήμανε νωρίτερα η υπηρεσία επικοινωνίας της αστυνομίας της Καταλονίας.
Η περιοχή έχει αποκλειστεί από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου. Οι αρχές συστήνουν στους πολίτες να μην προσεγγίζουν την Placa Catalunya. Οι κοντινοί σταθμοί του μετρό και του σιδηροδρόμου έκλεισαν.
Νεκρός ο οδηγός που χτύπησε δύο αστυνομικούς σε σημείο ελέγχου στη Βαρκελώνη
Ενας οδηγός που χτύπησε με το αυτοκίνητό του δύο αστυνομικούς που επάνδρωναν σημείο ελέγχου στη Βαρκελώνη έπειτα από την επίθεση με φορτηγάκι σκοτώθηκε, δήλωσε η αστυνομία.
Αξιωματούχος της κυβέρνησης της Καταλονίας επιβεβαίωσε ότι ο αριθμός των νεκρών στην επίθεση με φορτηγάκι στη Βαρκελώνη ανέρχεται σε 13, ενώ εξέφρασε φόβους ότι ο αριθμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί. Ο Ισπανός αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι περισσότεροι από 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση.
Ταυτοποιήθηκε ο ένας από τους δύο υπόπτους που συνελήφθησαν μετά την επίθεση με φορτηγάκι στη Βαρκελώνη, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη συνδικαλιστική ένωση της αστυνομίας της χώρας. Πρόκειται για τον Ντρις Ουκαμπίρ, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος τύπου του συνδικάτου SUP.
Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν, γνωστοποίησε ότι η ισπανική αστυνομία έχει συλλάβει δύο υπόπτους σε σχέση με την επίθεση. Δεν έχει προς το παρόν αποσαφηνιστεί πόσοι δράστες εμπλέκονται στην επίθεση.
Επίθεση στο θέρετρο Καμπρίλς της Καταλονίας: Πέντε δράστες νεκροί, έξι πολίτες τραυματίες


Εξι πολίτες και ένας αστυνομικός τραυματίσθηκαν τη νύκτα όταν αυτοκίνητο όρμησε κατά του πλήθους στον παραλιακό δρόμο θερέτρου της Καταλονίας Καμπρίλς, λίγες ώρες μετά την επίθεση της Βαρκελώνης. Οι τέσσερις από τους επιβαίνοντες του αυτοκινήτου σκοτώθηκαν από την αστυνομία επί τόπου, ενώ ο πέμπτος υπέκυψε στα τραύματά του.
Η δεύτερη αυτή επίθεση, κατά τα πρότυπα της επίθεσης στη λεωφόρο Λας Ράμπλας στη Βαρκελώνη, πραγματοποιήθηκε περί τις 02.00 τη νύκτα στην τουριστική πόλη που βρίσκεται 120 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας.
Εκπρόσωπος της αστυνομίας της Καταλονίας ανακοίνωσε ότι ορισμένοι από τους δράστες φορούσαν ζώνες με εκρηκτικά.
«Οι ύποπτοι τρομοκράτες επέβαιναν σε Audi A3 και κτύπησαν πολλούς ανθρώπους πριν πέσουν σε αστυνομική περίπολο και αρχίσει ανταλλαγή πυρών», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.
Επτά άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένας αστυνομικός τραυματίσθηκαν. Δύο από τους πολίτες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.
Η αστυνομία θεωρεί ότι οι δύο επιθέσεις συνδέονται, αλλά δεν είναι σαφές αν ο οδηγός του βαν, δράστης της επίθεσης στη Βαρκελώνη που διέφυγε, περιλαμβάνεται στους πέντε υπόπτους που σκοτώθηκαν στο Καμπρίλς. Η αστυνομία άφησε να εννοηθεί ότι το ανθρωποκυνηγητό συνεχίζεται.
Εκρηξη σε σπίτι στην Καταλονία – ενας νεκρός
Ενας άνθρωπος έχασε την ζωή του και άλλος ένας τραυματίστηκε, δήλωσε η αστυνομία, η οποία πρόσθεσε πως οι κάτοικοι του σπιτιού προετοίμαζαν εκρηκτικά με γκαζάκια.
Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση, η αστυνομία της Καταλονίας διεξαγάγει μια επιχείρηση εναντίον πιθανής τρομοκρατικής επίθεσης στην κωμόπολη Καμπρίλς, νότια της Βαρκελώνης. Δεν έχει διευκρινιστεί εάν η επιχείρηση συνδέεται με την επίθεση στη Βαρκελώνη με φορτηγάκι που άφησε τουλάχιστον 13 νεκρούς.
Οι καταλανικές υπηρεσίες επειγόντων περιστατικών είπαν σε ανάρτηση στο Twitter ότι οι κάτοικοι του Καμπρίλς, που είναι παραθαλάσσιος οικισμός, θα πρέπει να «μείνουν σπίτι και ασφαλείς».
Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Βαρκελώνη (Amaq)
Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση που διαπράχθηκε στο κέντρο της Βαρκελώνης, σύμφωνα με το πρακτορείο προπαγάνδας της, το Amaq.
«Οι άνθρωποι που έκαναν την επίθεση στη Βαρκελώνη είναι στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους κι εξετέλεσαν την επιχείρηση ανταποκρινόμενοι στις εκκλήσεις να στοχοθετηθούν τα κράτη του συνασπισμού», μετέδωσε το Αμακ, αναφερόμενο στον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος πολεμά εναντίον του ΙΚ στο Ιράκ και στη Συρία.
Μία Ελληνίδα τραυματίας από την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη – Σε διαρκή επαφή με τις ισπανικές αρχές το υπουργείο Εξωτερικών
Μία ελληνίδα πολίτης είναι μεταξύ των τραυματιών, σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία καταδικάζει «απερίφραστα την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στη Βαρκελώνη».
«Η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Μαδρίτη και το προσωπικό του άμισθου Προξενείου μας στη Βαρκελώνη είναι σε διαρκή επαφή με τις Ισπανικές Αρχές και μεριμνούν για την παροχή προξενικής αρωγής. Σύμφωνα με τις, μέχρι στιγμής, επίσημες πληροφορίες των ισπανικών Αρχών υπάρχει, μεταξύ των τραυματιών μία Ελληνίδα πολίτης» σημειώνει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.
Στη Βαρκελώνη ο πρωθυπουργός Ραχόι
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, κατευθύνθηκε στη Βαρκελώνη για να συντονίσει τις προσπάθειες, με στόχο την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας μετά την φονική επίθεση με το φορτηγάκι στη Βαρκελώνη.
Σε συνέντευξη τύπου στη Βαρκελώνη αργότερα, ο Ραχόι δήλωσε, «Σήμερα η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας είναι η κύρια προτεραιότητα για ελεύθερες και ανοιχτές κοινωνίες όπως η δική μας. Αποτελεί παγκόσμια απειλή και η ανταπόκριση πρέπει να είναι διεθνής».
Ο ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα καλέσει τα άλλα ισπανικά κόμματα να επαναβεβαιώσουν τη συμφωνία καταπολέμησης της τρομοκρατίας της χώρας.
Σκηνές χάους και πανικού αφηγούνται οι μάρτυρες που βίωσαν την επίθεση στη Βαρκελώνη
Τις σκηνές πανικού που βίωσαν όταν ένα φορτηγάκι παρέσυρε τους πεζούς στο κέντρο της Βαρκελώνης αφηγήθηκαν τουρίστες και αυτόπτες μάρτυρες, μιλώντας σε διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Η ισπανική αστυνομία ενημερώνει το κοινό για τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης: +34932142124, 112, 091, 062.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ