21.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗ«Αστραψε και βρόντηξε» κατά του Εσπεν Αιντε ο Ν. Αναστασιάδης

«Αστραψε και βρόντηξε» κατά του Εσπεν Αιντε ο Ν. Αναστασιάδης

Σφοδρό κατηγορώ κατά του ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Εσπεν Αιντε εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. «Είναι θλιβερό άνθρωποι που είναι εντεταλμένοι να υπερασπίζονται το διεθνές δίκαιο, να ψεύδονται δημόσια προκειμένου να δικαιολογήσουν την Τουρκία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης.
Σε ομιλία του σε εκδήλωση των εκτοπισμένων Κερυνειωτών, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι είναι επίσης «θλιβερό να ψεύδεται (σ.σ. ο Αιντε), λέγοντας ότι ο γενικός γραμματέας ήταν κουρασμένος και μπορεί να μην άκουσε καλά».
Ο Ν. Αναστασιάδης δήλωσε ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα «τόσο τα δικά μας όσο και τα δικά τους πρακτικά με πάσα λεπτομέρεια, για να αποκαλυφθεί επιτέλους ποιος λέει την αλήθεια».
Επίσης, ο Κύπριος Πρόεδρος σημείωσε ότι ο κ. Αιντε επικαλείται το απόρρητο όταν καλείται να αποκαλύψει λεπτομέρειες τού τι ακριβώς ελέχθη, αλλά δεν διστάζει να λέει ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να αποδεχθεί τερματισμό των εγγυήσεων.
Αναφερόμενος στις προτάσεις του στη Διάσκεψη, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι στόχος των προτάσεών του ήταν το τέλος της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης – και οδηγούσε σε μια επανενωμένη Κύπρο κάτω από συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. «Δηλαδή, ότι τα εγγυητικά δικαιώματα ή τα όποια παρεμβατικά δικαιώματα όπως ερμηνεύονται από την Τουρκία, η οποιαδήποτε παρουσία κατοχικού στρατού θα τερματιζόταν, ώστε να νιώθουμε ότι ζούμε σε ένα πραγματικά κυρίαρχο, ανεξάρτητο κράτος, απόλυτα εναρμονισμένο με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», επισήμανε ο Κύπριος Πρόεδρος.
Δεν βλέπει άμεσα οποιεσδήποτε εξελίξεις στο Κυπριακό ο Αιντε
«Δεν έχω ακούσει τίποτα, που να υποδηλώνει ότι θα γίνει κάτι στο πολύ άμεσο μέλλον» σημείωσε ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Εσπεν Μπαρθ Αιντε. Επίσης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτήν τη στιγμή «διανύουμε μια περίοδο καταλαγιάσματος (cool off)».
Ο Νορβηγός διπλωμάτης είπε ότι η έκθεση του γ.γ. του ΟΗΕ για τη διάσκεψη στο Κραν Μοντανά θα είναι «ενδελεχής και ειλικρινής». Σημειώνεται ότι συντάκτης της έκθεσης θα είναι ο κ. Αιντε και γι’ αυτό είχε χωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.
Για τους λόγους αποτυχίας στο Κραν Μοντανά ο ίδιος δήλωσε: «Πλησιάσαμε πιο κοντά στην ουσία, αλλά δεν νιώθαμε ότι είχαμε την ίδια εξέλιξη όσον αφορά το γενικό αίσθημα εμπιστοσύνης και ετοιμότητας. Κατορθώσαμε τις πρώτες ημέρες να συμφωνήσουμε ότι υπήρχαν έξι συγκεκριμένα ερωτήματα, που έπρεπε να διευθετηθούν: δύο για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις και τέσσερα για τα εσωτερικά θέματα».
«Οταν προσπαθήσαμε να ενώσουμε όλο το πακέτο μαζί, δεν ήταν δυνατόν και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ με τη συγκατάθεση των συμμετεχόντων έκλεισε τη διάσκεψη, λέγοντας ότι δεν είχαμε το επιθυμητό αποτέλεσμα» ανέφερε ο κ. Αιντε.
Σε ερώτηση για τις δημόσιες δηλώσεις του για «ανοίγματα» της ελληνοκυπριακής πλευράς και κατά πόσο δεν έχει τίποτα να πει για τις προτάσεις και τη συμπεριφορά της τουρκοκυπριακής πλευράς, ο Εσπεν Αιντε ανέφερε ότι ο κ. Ακιντζί, ο διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί και η ομάδα του υπήρξαν «πολύ σοβαροί και πολύ προσηλωμένοι, και επεξεργάστηκαν πολλές ιδέες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, καθώς και στο Κραν Μοντανά».
Υπήρχαν, σημείωσε τέλος ο ίδιος, «ανοίγματα από την ελληνοκυπριακή πλευρά και υπήρχαν ανοίγματα από την τουρκοκυπριακή πλευρά».
Αναστασιάδης προς Αιντε: Αν συνεχιστούν οι ανακριβείς αναφορές θα δοθούν δημόσια τα πρακτικά της Διάσκεψης
«Αυστηρότατο διάβημα», σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη, πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης προς τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ κ. Αιντε, για τα όσα αναφέρει δημόσια σε σχέση με τους λόγους αποτυχίας της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά.
Από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, συνάγεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προειδοποίησε τον κ. Αιντε πως «αν επαναληφθούν ανάλογες δηλώσεις, τότε θα δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά που θα δείξουν το τι πραγματικά έγινε στο Κραν Μοντανά».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε, επίσης, πως αναμένεται «να δούμε εξελίξεις τις επόμενες μέρες» πέραν της έκθεσης του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά δεν έγινε πιο συγκεκριμένος. Για να συνεχιστούν οι συζητήσεις, θα πρέπει η Τουρκία να καταλάβει πως ο δρόμος είναι αυτός που είπε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, δηλαδή ότι «η Κύπρος πρέπει να γίνει ένα φυσιολογικό κράτος», επισήμανε.
Μέσα από πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις που έθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον κ. Αιντε για την κάθε συνάντηση στην Ελβετία και τις απαντήσεις που πήρε, επιβεβαιώνεται κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ότι «αυτό που από την πρώτη μέρα είχαμε αναφέρει, ότι ο λόγος αποτυχίας των συζητήσεων στο Κραν Μοντανά ήταν η εμμονή της Τουρκίας για συνέχιση εγγυητικών δικαιωμάτων, παρεμβατικού δικαιώματος στην Κύπρο, και μόνιμης παρουσίας τουρκικού στρατού».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Αιντε επέμεινε σε σημερινές δηλώσεις ότι το πρόβλημα δεν ήταν οι εγγυήσεις, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι «αν υπάρξει εμμονή σε τέτοιες θέσεις, για τις οι οποίες, μέσα από τις απαντήσεις στις πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις του Προέδρου δεν επιβεβαιώνεται αυτή η προσέγγιση, αλλά ακριβώς επιβεβαιώνεται ότι ήταν η θέση της Τουρκίας, τότε θα πρέπει δημόσια πλέον να δοθούν τα πρακτικά για να γνωρίζει ο καθένας τι ακριβώς έγινε στο Κραν Μοντανά».
Ε. Αιντε: «Η κατάσταση στο Κυπριακό είναι περίπλοκη»
«Η κατάσταση όσον αφορά το Κυπριακό είναι περίπλοκη», δήλωσε ο ειδικός αντιπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Αιντε, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.
Τα Ηνωμένα Εθνη παραμένουν δεσμευμένα να βοηθήσουν τις δύο πλευρές στην Κύπρο, όποτε αυτό τους ζητηθεί, δήλωσε ο ίδιος. Ανέφερε επίσης ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να συγκεραστούν οι απόψεις των πλευρών, «για επανασυγκόλληση της διαδικασίας», επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό θα είναι δύσκολο.
Προσέθεσε ότι είχε μια πολύ ανοικτή και εποικοδομητική συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο και ότι προσβλέπει στη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.
«Είμαι εδώ για να ακούσω τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων», είπε.
Αναφερόμενος στην κατάρρευση της Διάσκεψης στο Κραν Μοντανά, ο Νορβηγός διπλωμάτης είπε ότι, παρότι δεν επιτεύχθηκε το επιθυμητό αποτέλεσμα, η διαδικασία αποτέλεσε τροφή σκέψης για όλους τους εμπλεκόμενους.
Επέμεινε στη θέση του ότι η Τουρκία αποδέχθηκε την κατάργηση του συστήματος εγγυήσεων, αλλά όχι την αποχώρηση του κατοχικού στρατού αμέσως.
Τόνισε ότι το πρόβλημα ήταν ότι δεν κατέστη εφικτό στη Διάσκεψη να μπουν όλα τα θέματα σε ένα πακέτο, προκειμένου να υπάρξει τελική συμφωνία.
Τέλος, ο κ. Αιντε επιβεβαίωσε πληροφορίες ότι θα αποχωρήσει από τη θέση του για να συμμετάσχει στις εθνικές εκλογές στη Νορβηγία, ενώ ανέφερε ότι θα προσπαθήσει να προετοιμάσει τον διάδοχό του.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ