22.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑ«Φρένο» από ΕΚΤ για QE και έξοδο στις αγορές

«Φρένο» από ΕΚΤ για QE και έξοδο στις αγορές

Επαφίεται στην κυβέρνηση να αποφασίσει αν θα προσφύγει για δανεισμό στις αγορές ομολόγων. Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προσφύγει στις αγορές, ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Πάντως χαρακτήρισε πρόωρη τη συζήτηση για την επιστροφή της Ελλάδος στις αγορές και το ενδεχόμενο συμμετοχής των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Ο ίδιος αναγνώρισε ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος στην οικονομία, όμως υπογράμμισε ότι προέχει η ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος το οποίο ως γνωστόν ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018. Και συμπλήρωσε ότι η έξοδος στις αγορές θα πρέπει να γίνει με τρόπο που θα διασφαλίζει ότι το εγχείρημα θα έχει συνέχεια.
Επιπροσθέτως ανέφερε ότι εκείνο που έχει σημασία είναι η «πλήρης εφαρμογή του προγράμματος προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη των αγορών».
Ο ίδιος ανέφερε ότι έχει υπόψη του τις αντιρρήσεις που έχει διατυπώσει η Τράπεζα της Ελλάδος για το ενδεχόμενο άμεσης εξόδου της χώρας στις αγορές. Συμπλήρωσε δε ότι η ΕΚΤ εκτιμά ότι «η διαδικασία έκδοσης ομολόγων θα πρέπει να είναι μέρος μίας συνολικής στρατηγικής η οποία θα οδηγεί στην ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου και την επιστροφή στις αγορές, η οποία θα πρέπει να γίνει με διατηρήσιμο τρόπο».
Η θέση του διοικητή της ΤτΕ
Τη θέση αυτή της ΕΚΤ μετέφερε, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας, κατά την τελευταία συνεδρίαση του οργάνου.
Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξη του στη Wall Street Journal o διοικητής της ΤτΕ, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές είχε επισημάνει χαρακτηριστικά : «Νομίζω πως είναι λίγο νωρίς». Παράλληλα, είχε καλέσει την κυβέρνηση να επικεντρωθεί στις ιδιωτικοποιήσεις, προκειμένου να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υποστήριξε ότι την άποψη αυτή την στηρίζει η πλειοψηφία του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος.
Σημειώνεται ότι σε δημοσιεύματα των εφημερίδων «Εφ. των Συντακτών» και «Δημοκρατία», αναφέρεται ότι «μέλη του Γενικού Συμβουλίου της ΤτΕ εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους σχετικά με τις δηλώσεις που είχε κάνει ο κ. Στουρνάρας για το πότε πρέπει να βγει η χώρα στις αγορές, οι οποίες σύμφωνα πάντα με τα ίδια δημοσιεύματα, ήταν «απόλυτα αντιφατικές με τις ανάλογες δηλώσεις του επί υπουργίας του το 2014, αλλά και επηρεάζουν αρνητικά την ελληνική αγορά».
Πηγές της ΤτΕ προσκείμενες στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, σχολιάζοντας τα παραπάνω, ανέφεραν ότι «ρόλος του κεντρικού τραπεζίτη είναι να σχολιάζει τα οικονομικά τεκταινόμενα, και τούτο υπαγορεύεται από την θεσμοθετημένη ανεξαρτησία της ΤτΕ». Αλλωστε, όπως υπενθυμίζουν οι ίδιες πηγές «ο κ. Στουρνάρας με δημόσιες δηλώσεις του είχε παρέμβει το 2015 προκειμένου να αποτραπεί η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη».
ΔΝΤ: Πρώτα η «κανονικότητα» στην Ελλάδα και μετά η επιστροφή στις κεφαλαιαγορές
«Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την επιστροφή της Ελλάδος στις αγορές», υποστήριξε από την Ουάσιγκτον ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Γούλιαμ Μάρεϊ.
Ο απώτερος στόχος είναι να φέρουμε την Ελλάδα σε μια κατάσταση κανονικότητας, όπου θα μπορέσει να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές και να λειτουργήσει σε ένα λιγότερο αγχωτικό οικονομικό περιβάλλον», ανέφερε. Συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά ότι αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός όλων των προγραμμάτων που εφαρμόζει το ΔΝΤ, «η διασφάλιση της επιστροφής της χώρας στις ιδιωτικές αγορές κεφαλαίων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα, ανέφερε πως θα γίνει το απόγευμα τοπική ώρα Ουάσιγκτον, «μετά το γεύμα», όπως χαρακτηριστικά είπε, ενώ προσέθεσε πως ο χρόνος λήξης της συνεδρίασης δεν είναι γνωστός, αλλά θα ακολουθήσουν αμέσως μετά τα σχετικές ανακοινώσεις.
Ο ίδιος απέφυγε να δώσει στοιχεία από την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους η οποία θα εξεταστεί το βράδυ στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ και επανέλαβε τη γνωστή θέση του Ταμείου πως για να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα απαιτείται το πρόγραμμα να στηρίζεται σε δύο πυλώνες, ήτοι στην ελάφρυνση χρέους και στις μεταρρυθμίσεις. «Ολα τα προγράμματα του ΔΝΤ απαιτούν βιωσιμότητα του χρέους είναι ξεκάθαρο», είπε χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο πλαίσιο δεν θέλησε να απαντήσει για το εάν η «επί της αρχής» έγκριση του ελληνικού προγράμματος θα περιλαμβάνει δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, εντός του οποίου οι Ευρωπαίοι πρέπει να οριστικοποιήσουν τις παρεμβάσεις ελάφρυνσης του Δημοσίου Χρέους.
Αναφορικά με τα δημοσιεύματα τα οποία έκαναν λόγο για τις αλλαγές που επέφερε το Ταμείο στο «πλαφόν» του ελληνικού χρέους, ώστε η «οροφή» να μετακινηθεί από το χρέος της γενικής κυβέρνησης, στο χρέος της κεντρικής κυβέρνησης, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αρκέστηκε να απαντήσει πως «όλα τα προγράμματα του ΔΝΤ εμπεριέχουν «οροφή» για το χρέος και προβλέψεις για τον τρόπο που πρέπει να γίνεται η διαχείριση του χρέους.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ