19.1 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIAΕπιβραδύνθηκε τον Ιούνιο ο ρυθμός ανάπτυξης των επιχειρήσεων στην ευρωζώνη

Επιβραδύνθηκε τον Ιούνιο ο ρυθμός ανάπτυξης των επιχειρήσεων στην ευρωζώνη

 

Ο ρυθμός ανάπτυξης των επιχειρήσεων στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε απρόσμενα στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017, ύστερα από ξαφνική επιβράδυνση της δραστηριότητας στον τομέα υπηρεσιών, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας Markit.
Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της Markit για την ευρωζώνη, που βασίζεται σε δείγμα χιλιάδων επιχειρήσεων και θεωρείται αξιόπιστος δείκτης ανάπτυξης, διαμορφώθηκε στις 55,7 μονάδες τον Ιούνιο από τις 56,8 τον Απρίλιο και τον Μάιο, που ήταν το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011. Κάθε τιμή πάνω από το όριο των 50 μονάδων υποδηλώνει ανάπτυξη.
«Επί του παρόντος, δεν ανησυχώ πολύ γι’ αυτό», σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην IHS Markit. «Ισως φθάνουμε σε μια φάση όπου η ανάπτυξη ήταν ισχυρή για αρκετούς μήνες και αγγίζουμε κάποια ανώτατα επίπεδα σε ό,τι αφορά το βαθμό που μπορούν να επεκτείνουν οι εταιρίες τη δυναμικότητά τους».
Οι εταιρίες αύξησαν τις τιμές τον Ιούνιο, όπως έκαναν και τους προηγούμενους επτά μήνες, αν και με βραδύτερο ρυθμό καθώς μειώθηκαν οι πιέσεις στο κόστος πρώτων υλών. Ο δείκτης τιμών παραγωγής υποχώρησε στο 51,8 από το 52,4.
Ο δείκτης για τον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε στο 54,7 από το 56,3. Αντίθετα, ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι και πλέον ετών, στο 57,3 από το 57,0. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν να υποχωρήσει στο 56,8.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ