18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕυρωπαϊκή διαδικτυακή πλατφόρμα για την ένταξη στην αγορά εργασίας υπηκόων τρίτων χωρών

Ευρωπαϊκή διαδικτυακή πλατφόρμα για την ένταξη στην αγορά εργασίας υπηκόων τρίτων χωρών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την Τρίτη τη δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας που θα βοηθά τους νεοαφικνυόμενους υπηκόους τρίτων χωρών με δικαίωμα παραμονής στην ΕΕ, να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.
Πρόκειται για το λεγόμενο «εργαλείο κατάρτισης προφίλ δεξιοτήτων», που παρέχει τη δυνατότητα σε υπηκόους τρίτων χωρών να παρουσιάζουν τις δεξιότητες, τα επαγγελματικά προσόντα και τις εμπειρίες τους, με τρόπο που να είναι κατανοητά από τους εργοδότες, τους φορείς παροχής εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς και οργανώσεις που ασχολούνται με τους μετανάστες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Οι μετανάστες φέρνουν μαζί τους τη δική τους πείρα και ικανότητες και δεξιότητες που μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμα στοιχεία για τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας. Επομένως, το να επενδύσουμε στη γρήγορη ένταξή τους στην αγορά εργασίας είναι υψίστης σημασίας. Η επιτυχής ένταξη έχει καθοριστική σημασία, αν θέλουμε η μετανάστευση να μετατραπεί σε ευκαιρία για όλες τις πλευρές. Το εργαλείο κατάρτισης προφίλ δεξιοτήτων θα συντομεύσει την ένταξη νεοαφικνυόμενων υπηκόων τρίτων χωρών στην απασχόληση, καθιστώντας ευδιάκριτες τις ατομικές τους δεξιότητες».
Από την πλευρά της, η επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δεξιοτήτων και Κινητικότητας Εργατικού Δυναμικού, Μάριαν Τίσεν, δήλωσε τα εξής: «Στον σημερινό κόσμο της εργασίας πρέπει να μπορούν όλοι να αξιοποιούν πλήρως τις δεξιότητές τους στις αγορές εργασίας μας. Το ταλέντο υπηκόων τρίτων χωρών δεν πρέπει να χάνεται. Το εργαλείο κατάρτισης προφίλ δεξιοτήτων θα διευκολύνει την πορεία τους για την ανεύρεση εργασίας. Θα επιτρέπει, επίσης, στις εθνικές διοικήσεις να έχουν σαφή εικόνα των δεξιοτήτων και των προσόντων τους, ώστε να μπορούν με τη σειρά τους να αντιμετωπίζουν προκλήσεις και να αξιοποιούν ευκαιρίες που συνδέονται με την ένταξη στην αγορά εργασίας των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και άλλων μεταναστών, γεγονός επωφελές για όλους».
Σημειώνεται ότι περίπου 1 στους 4 υπηκόους τρίτων χωρών που ζουν στην ΕΕ έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο και περίπου τα δύο τρίτα με υψηλή ειδίκευση είναι είτε άεργοι ή άνεργοι ή με προσόντα ανώτερα από τα απαιτούμενα για την εκτέλεση της εργασίας τους. Το εργαλείο κατάρτισης προφίλ δεξιοτήτων θα παρέχει μια επισκόπηση των δεξιοτήτων των υπηκόων τρίτων χωρών (κάτι σαν βιογραφικό σημείωμα) και οι πληροφορίες του θα είναι προσβάσιμες στα κέντρα υποδοχής προσφύγων, στις υπηρεσίες ένταξης, στις δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης και σε άλλες οργανώσεις που προσφέρουν υπηρεσίες σε υπηκόους τρίτων χωρών. Στόχος είναι να διασφαλιστεί η αναγνώριση των δεξιοτήτων και της εκπαίδευσής τους και να παρασχεθεί στους υπηκόους τρίτων χωρών περαιτέρω καθοδήγηση στον τομέα της κατάρτισης, της εκπαίδευσης και της απασχόλησης.
Η Επιτροπή επισημαίνει ότι η ενσωμάτωση υπηκόων τρίτων χωρών στην αγορά εργασίας είναι μία από τις σημαντικότερες κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ. Ειδικότερα, η Επιτροπή τονίζει ότι το κόστος της μη ένταξης των προσφύγων στην αγορά εργασίας είναι, μακροπρόθεσμα, πολύ μεγαλύτερο από ό,τι το κόστος των αποτελεσματικών πολιτικών ένταξης και, υπό το πρίσμα της ψηφιοποίησης και της δημογραφικής γήρανσης, η Ευρώπη έχει συμφέρον να καταστεί ελκυστικός προορισμός για ταλαντούχα άτομα που χρειάζονται οι οικονομίες της.
Το «εργαλείο κατάρτισης προφίλ δεξιοτήτων» θα λειτουργεί σε έξι γλώσσες που ομιλούνται στις χώρες προέλευσης των περισσότερων αιτούντων άσυλο στην ΕΕ (αραβικά, περσικά, παστό, σορανί, σομαλικά και τιγκρίνια).
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ