20.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣMΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΓενναία χρηματοδότηση για την αποκατάσταση πολιτιστικών μνημείων στην Ηπειρο

Γενναία χρηματοδότηση για την αποκατάσταση πολιτιστικών μνημείων στην Ηπειρο

Γενναία χρηματοδότηση θα διατεθεί στην Περιφέρεια Ηπείρου, για τη συντήρηση και αποκατάσταση πολιτιστικών μνημείων, για βελτιώσεις επαρχιακών οδών, συντήρηση κτηρίων, καθώς και αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν τα τελευταία 3 χρόνια από τις καιρικές συνθήκες, ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.
Πρόκειται, για το ποσό των 25 εκατ. ευρώ, το οποίο διατίθεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για έξι έργα στην Ηπειρο.
Τα έξι έργα
Ο Ιερός χώρος του Σουλίου μετά την αποκατάσταση και βελτίωση της επαρχιακής οδού της Αγίας Κυριακής, έργο με προϋπολογισμό 3.500.000 ευρώ, από τον κόμβο της Εγνατίας οδού, θα απέχει μόλις είκοσι λεπτά, με αποτέλεσμα να είναι ασφαλής και γρήγορη η πρόσβαση, στον ιστορικό τόπο όλο τον χρόνο.
Ακόμη ένα σημαντικό έργο με προϋπολογισμό 200.000 ευρώ, αποτελεί η αναστήλωση και η επισκευή της πετρόχτιστης οικίας Μπούση ,καθώς και η διάσωση των ιστορικών πηγαδιών που βρίσκονται στην ομώνυμη τοποθεσία στην άνυδρη και ορεινή περιοχή του Σουλίου.
Οπως είχε αναφέρει σε σχετικό αφιέρωμα του Πρακτορείου για τη «διάσωση των πηγαδιών», η Δήμαρχος Σταυρούλα Μπραΐμη-Μπότση, ο Δήμος Σουλίου, τα έχει καταγράψει και εκπόνησε μελέτη για τη συντήρηση και διάσωσή τους, με τις υποδείξεις τής αρχαιολογίας, όμως αναζητούσε χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου. Ο αριθμός των πηγαδιών που είναι λίθινα και έχουν κυκλικό σχήμα, πλησίαζε τα 400, καθώς κάθε φαμίλια Σουλιωτών είχε και το δικό της. Σήμερα στην ομώνυμη τοποθεσία δίπλα στα σπίτια των Μποτσαραίων και το Βουλευτήριο, διασώζονται 67 πηγάδια εκ των οποίων τα 40 στέκουν ακόμη όρθια.
Η αποκατάσταση της επαρχιακής προς Τζουμέρκα, στη θέση Μαυρολάγκαδο, με προϋπολογισμό 700.000 ευρώ, θα δώσει «ευκαιρία», ακόμη και τις δύσκολες χειμωνιάτικες μέρες, στα δύο κεφαλοχώρια Συρράκο και Καλαρρύτες που αποτελούν μνημεία αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Το Συρράκο, χωριό των «ραφτάδων» και οι Καλαρρύτες των «αργυροχρυσοχόων» που τον 18ο και τον 19ο αιώνα κατέκτησαν τις αγορές τής Μεσογείου, στέκουν αντικριστά στις πλαγιές του βουνού και τα χωρίζει το φαράγγι του Χρούσια, το οποίο εκτιμάται πως είναι εφάμιλλο με εκείνο του Βίκου. Πρόκειται για παραδοσιακά χωριά, με φαρδιά λιθόστρωτα καλντερίμια, όμορφα αρχοντικά, πολλά νερά, περίτεχνους και μεγαλόπρεπους ναούς. Η αποκατάσταση του δρόμου, στα σημεία όπου η οδήγηση κρινόταν επικίνδυνη, θα δώσει ασφαλή πρόσβαση στα κεφαλοχώρια, όλο τον χρόνο.
Οι πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Ηπείρου για τη διάσωση πέτρινων γεφυριών και μοναστηριών, βρίσκει τον δρόμο τής υλοποίησης μέσα από το κονδύλι, για το έργο συντήρηση – αποκατάσταση πολιτιστικών μνημείων , με προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ.
Επίσης, κτήρια τα οποία ανήκουν στην Περιφέρεια Ηπείρου, σε ορισμένα εκ των οποίων στεγάζονται υπηρεσίες της, θα συντηρηθούν με πίστωση 300.000 ευρώ.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ