14.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΗ 3η Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας Κύπρου και Ισραήλ πραγματοποιείται υπό τις εξελίξεις...

Η 3η Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας Κύπρου και Ισραήλ πραγματοποιείται υπό τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

 

Ενα ακόμη βήμα προς τη διεύρυνση της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ αποτελεί η 3η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής των τριών χωρών που πραγματοποιείται σήμερα σ.σ. Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του Ισραηλινού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.
Για την ελληνική κυβέρνηση είναι «στρατηγική επιλογή» η συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών, όπως έχει πει ο Αλέξης Τσίπρας, και ήδη έχουν μπει οι βάσεις κι έχουν προχωρήσει αρκετά οι συζητήσεις για συνεργασία σε θέματα ενέργειας, οικονομίας, περιβάλλοντος, ψηφιακής τεχνολογίας, τηλεπικοινωνιών, διαστημικής τεχνολογίας, έρευνας, επιστήμης, καινοτομίας και διασποράς.
Η Σύνοδος γίνεται σε μια κρίσιμη περίοδο ύστερα από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τα προβλήματα στις σχέσεις των αραβικών χωρών με το Κατάρ, την κατάσταση στη Συρία και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, που αναμένεται να συζητηθούν μαζί με το Κυπριακό και το Παλαιστινιακό.
Πριν από την Τριμερή Σύνοδο, θα πραγματοποιηθεί η σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ με διμερή συνάντηση Τσίπρα-Νετανιάχου, ενώ θα υπάρξει και συνάντηση Αναστασιάδη-Νετανιάχου.
Η ελληνική αντιπροσωπεία αποτελείται από τους υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά, τους αναπληρωτές υπουργούς Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλο, Παιδείας, Κώστα Φωτάκη, τους υφυπουργούς Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη, Τέρενς Κουίκ και το γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργο Τσίπρα.
Ξεχωριστή σημασία έχει η τελετή αποκαλυπτηρίων πλακέτας για το Μουσείο Ολοκαυτώματος που θα ανεγερθεί στη Θεσσαλονίκη.
Για την ασφάλεια των τριών ηγετών και των μελών των κυβερνήσεων των τριών χωρών έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα από την Αστυνομία. Στην περιοχή του Μεγάρου Μουσικής και σε σημεία από τα οποία θα διέλθουν θα υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
Τριμερή συμφωνία για τον αγωγό EastMed
Η υπογραφή Διακυβερνητικής Συμφωνίας για την προώθηση του σχεδιασμού του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, αποφασίστηκε στη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης και Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτων του Ισραήλ, Γιουβάλ Στάινιτς, σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των τριών χωρών.
Ο αγωγός σχεδιάζεται προκειμένου να μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας. Η υπογραφή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στην Κύπρο προς το τέλος του 2017 με τη συνδρομή και της Ιταλίας και θα αποτελέσει, όπως επισημαίνεται από το ΥΠΕΝ, αποφασιστικό βήμα για την επενδυτική ωρίμανση του έργου.
Οι τρεις πλευρές δήλωσαν επίσης την πρόθεσή τους να ενισχύσουν τη συνεργασία τους για την μελέτη των οικονομικών και τεχνικών πλευρών της ηλεκτρικής διασύνδεσης των τριών χωρών μέσω του καλωδίου EuroAsia Interconnector ενώ συζητήθηκε η ελληνική πρόταση να προστεθεί στο καλώδιο και οπτική ίνα, ώστε να διασφαλιστούν οφέλη και στο πεδίο των τηλεπικοινωνιών.
Της τριμερούς προηγήθηκε συνάντηση των υπουργών Ελλάδας και Ισραήλ, στο πλαίσιο της οποίας ο κ. Σταθάκης ενημέρωσε ενημερώσει τον Ισραηλινό ομόλογο του για τις τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα και ειδικότερα για το μεγάλο ενδιαφέρον διεθνών ενεργειακών εταιρειών στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.
Ο κ. Στάινιτς καλωσόρισε τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στον τομέα αξιοποίησης υδρογονανθράκων στις περιοχές Karich και Tanin, όπου δραστηριοποιείται η Energean και τις κάλεσε να ενισχύσουν τον ρόλο τους στην αξιοποίηση Ισραηλινών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Συμφωνήθηκε η επιτάχυνση των κοινών ενεργειών τους για την κατασκευή ενός μεγάλου έργου, που θα δημιουργήσει μία νέα προοπτική συνανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο, του αγωγού East Med. Επίσης, συζητήθηκε η ανάπτυξη του Eurasia Interconnector, που ενώνει τις τρεις χώρες και η δυνατότητα αξιοποίησης των ΑΠΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ