24.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΚανένα πρόβλημα για την εκταμίευση της δόσης

Κανένα πρόβλημα για την εκταμίευση της δόσης

Πολιτικές ζυμώσεις για μια «συνολική» συμφωνία με την Ελλάδα στο επόμενο Eurogroup

 
Πολιτικές διεργασίες προκειμένου να βρεθεί μια «συνολική» συμφωνία, που θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πραγματοποιούνται ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ΔΝΤ αναμένει διαβεβαιώσεις από την πλευρά της ευρωζώνης σε ό,τι αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Συγκεκριμένα το ΔΝΤ επιθυμεί να γνωρίζει με ποιον τρόπο οι ετήσιες ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδα θα μειωθούν στα επίπεδα που προβλέπει η συμφωνία του Μαΐου του 2016, δηλαδή στο 20% του ΑΕΠ μετά τη λήξη του προγράμματος.
Οταν το ΔΝΤ λάβει αυτές τις διαβεβαιώσεις από την πλευρά των Ευρωπαίων δανειστών θα είναι σε θέση να εκταμιεύσει χρήματα για την Ελλάδα, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές. Διευκρίνισαν, δε, ότι εάν αυτές οι διαβεβαιώσεις δοθούν πριν το τέλος του προγράμματος του ΕSM, τότε και το ΔΝΤ θα προχωρήσει τις εκταμιεύσεις πριν από τον Αύγουστο του 2018.
Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων από το πρόγραμμα του ESM, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα καθώς το ΔΣ του ΔΝΤ θα είναι σε θεση να εγκρίνει «επί της αρχής» ένα πρόγραμμα με την Ελλάδα, στη βάση της συμφωνίας που έχει ήδη επιτευχθεί για το πακέτο μέτρων. Το χρηματοδοτικό σκέλος αυτού του προγράμματος, όμως, θα υλοποιηθεί μόνο όταν υπάρξει συμφωνία και για το χρέος και μόνο τότε θα μπορέσει το ΔΝΤ να εκταμιεύσει χρήματα.
Τέλος, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η πρότασή του ΔΝΤ προς το Δ.Σ. του θα συνοδεύεται από μια έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA), η οποία θα λαμβάνει υπόψη της τα όσα θα έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup του Ιουνίου.
«Ναι μεν αλλά» η συμμετοχή του ΔΝΤ
Σε συμφωνία επί της αρχής με την Ελλάδα (approval in principle) χωρίς να συμμετάσχει χρηματοδοτικά, προσανατολίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, το «Ταμείο θεωρεί ότι η καταρχήν συμφωνία αποτελεί την δεύτερη καλύτερη επιλογή, καθώς στόχος παραμένει η επίτευξη μίας συνολικής συμφωνίας η οποία θα επιτρέψει την χρηματοδότηση της χώρας από το Ταμείο». Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, για να επιτευχθεί τούτο απαιτείται εκτός από τη νομοθέτηση των μεταρρυθμίσεων η αποσαφήνιση των μέτρων για το Χρέος.
Για το λόγο αυτό οι συζητήσεις συνεχίζονται και όπως παραδέχθηκε έχει σημειωθεί πρόοδος. Ομως με δεδομένες τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος τον Ιούλιο και προκειμένου να αποφευχθούν ανεπιθύμητες καταστάσεις -όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν- το ΔΝΤ εμφανίζεται έτοιμο να προχωρήσει με μία «καταρχήν συμφωνία», όπως είχε συμβεί και με άλλες χώρες στη δεκαετία του 1980.
Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ράις, η λύση αυτή «διασφαλίζει την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα, επομένως αξίζει στον ελληνικό λαό και στις θυσίες που έχει υποστεί». Κατά δεύτερο λόγο η λύση αυτή λειτουργεί ως καταλύτης για να επέλθει η συνολική συμφωνία η οποία προϋποθέτει την ελάφρυνση του Χρέους. Τρίτον, με τη λύση αυτή αποφεύγονται έκρυθμες καταστάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να επαναληφθούν τον Ιούλιο με δεδομένο τις υψηλές χρηματοδοτικές ανάγκες που αντιμετωπίζει η χώρα.
Με την καταρχήν συμφωνία, όπως εξήγησε ο κ. Ράις, μπορεί ν’ ανοίξει ο δρόμος για την καταβολή της δόσης από τους Ευρωπαίους δανειστές. Ωστόσο, προκειμένου το Ταμείο να συμμετάσχει χρηματοδοτικά είναι απαραίτητο όπως επανέλαβε ο ίδιος, να προηγηθεί η συμφωνία ελάφρυνσης του Χρέους. Μόνο τότε το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου μπορεί να εγκρίνει τη χρηματοδοτική συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα να υπάρχει μία τέτοια συμφωνία μέχρι το επόμενο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο στις 15 Ιουνίου, στο οποίο μάλιστα θα παραστεί και η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ