20.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟι επιπτώσεις του Brexit στην επιστημονική, ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα της Βρετανίας

Οι επιπτώσεις του Brexit στην επιστημονική, ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα της Βρετανίας

 

Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση (Brexit) δεν θα έχει εξίσου σοβαρές επιπτώσεις σε όλη την επιστημονική, ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας. Σοβαρότερα αναμένεται να πληγούν οι τομείς που εξαρτώνται περισσότερο από τα ευρωπαϊκά κονδύλια και αυτοί είναι η αρχαιολογία (το 38% της συνολικής χρηματοδότησής της προέρχεται από την ΕΕ), οι κλασικές σπουδές (33%) και η πληροφορική (30%).
Αυτό είναι το πόρισμα μιας νέας κοινής έκθεσης των τεσσάρων Ακαδημιών της Βρετανίας (Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών, Βρετανική Ακαδημία, Βασιλική Ακαδημία Μηχανικής και Βασιλική Εταιρεία), η οποία για πρώτη φορά αποκαλύπτει πόσα ακριβώς χρήματα θα χάσει κάθε επιστημονικός-ερευνητικός τομέας της χώρας, μετά την «αναχώρηση» από την ΕΕ.
Από τους 15 τομείς που έως τώρα βασίζονται περισσότερο στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, οι μισοί περίπου (οι επτά) αφορούν τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες και τις τέχνες, ενώ μόνο δύο τις φυσικές επιστήμες.
Σε απόλυτους αριθμούς -και όχι ποσοστιαία- τη μεγαλύτερη ετήσια χρηματοδότηση παίρνει η ιατρική (120 εκατ. λίρες) και ακολουθούν οι βιοεπιστήμες (91 εκατ. λίρες), η φυσική (55 εκατ. λίρες) και η χημεία (55 εκατ. λίρες). Ομως, όλοι αυτοί οι τομείς έχουν παράλληλη χρηματοδότηση και από άλλες πηγές (κρατικές και ιδιωτικές), συνεπώς δεν θα «νιώσουν» τόσο τις επιπτώσεις του Brexit, όσο οι κοινωνικές και οι ανθρωπιστικές επιστήμες, που πιο δύσκολα βρίσκουν εναλλακτική χρηματοδότηση.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ