23.1 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣMΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΘησαυροί του Τουταγχαμών στο νέο μουσείο του Καΐρου

Θησαυροί του Τουταγχαμών στο νέο μουσείο του Καΐρου

 

Δύο ταφικά αριστουργήματα, μια κλίνη και μια άμαξα του Τουταγχαμών, μεταφέρθηκαν την Τρίτη από το Αιγυπτιακό Μουσείο στο νέο μουσείο που τελεί υπό κατασκευή, κάτω από τις πυραμίδες της Γκίζας, ανακοίνωσε το Μουσείο Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων.
Σύμφωνα με τη σελίδα στο Facebook του υπουργείου Αρχαιοτήτων, που επικαλείται τον Τάρεκ Τάουφικ, υπεύθυνο του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου (GEM), τα δύο κομμάτια μεγάλης αξίας τυλίχθηκαν μέσα σε υλικά χωρίς οξύτητα για να μεταφερθούν με ασφάλεια.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ταφική κλίνη του νεαρού φαραώ είναι ξύλινη με επίστρωση χρυσού και κοσμείται από το κεφάλι της θεότητας του πολέμου Σεχμέτ, που έχει τη μορφή κεφαλής λιονταριού.
Τα δύο κομμάτια μεγάλης αξίας μεταφέρθηκαν με φορτηγό μέσα από την πόλη. Η τελετή διεξήχθη αργά το απόγευμα της Τρίτης στο GEM, που θα στεγάζει νόμιμα τις συλλογές της αρχαίας Αιγύπτου.
Το GEM, στους πρόποδες του υψιπέδου της Γκίζας, του οποίου η κατασκευή ανακοινώθηκε το 2002, επρόκειτο να ανοίξει τις πύλες του το 2015, αλλά η κατασκευή του καθυστέρησε. Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 800 εκατ. δολάρια, αλλά με τις καθυστερήσεις το κόστος ξεπέρασε το 1 δισ. δολάρια, είχαν ανακοινώσει οι αρχές το 2015.
Παράλληλα, η προσέλευση τουριστών μειώθηκε αισθητά μετά την εξέγερση του 2011 που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ, ενώ ακολούθησε μια περίοδος πολιτικής αστάθειας. Η Αίγυπτος, που διανύει σήμερα οξεία οικονομική κρίση, προσβλέπει στην επιστροφή των τουριστών.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ