21.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIAZ. Γκάμπριελ: «Η ΕΕ να δεσμευτεί για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους»

Z. Γκάμπριελ: «Η ΕΕ να δεσμευτεί για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους»

 

Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, απαίτησε σήμερα τη συγκεκριμένη δέσμευση της ευρωζώνης ότι θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, ασκώντας έμμεση κριτική στην σκληρή θέση του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Σόιμπλε και άλλοι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Eνωσης συναντώνται σήμερα για να συζητήσουν την αποδέσμευση της δόσης 7,5 δισ. ευρώ του δανείου στην Ελλάδα, καθώς η Ελλάδα ψήφισε την περασμένη εβδομάδα περικοπές συντάξεων και άνοδο φόρων που ζητούν οι διεθνείς δανειστές της.
Οι δανειστές έχουν επίσης συμφωνήσει κατ’ αρχήν για την αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά όχι στις λεπτομέρειες.
«Στην Ελλάδα έχουν υποσχεθεί ξανά και ξανά ελάφρυνση του χρέους, αν πραγματοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις» είπε ο Γκάμπριελ στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung. «Τώρα πρέπει να τηρήσουμε την υπόσχεσή μας» τόνισε, προσθέτοντας «Αυτό δεν πρέπει να αποτύχει εξαιτίας της γερμανικής αντίστασης».
Ο Σόιμπλε, που γνωρίζει πολύ καλά ότι οι γερμανοί ψηφοφόροι δεν θέλουν να συνεχίσουν να πληρώνουν δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσουν τους Ελληνες, έχει υιοθετήσει μια σκληρή προσέγγιση τα τελευταία χρόνια και επιμένει ότι όποια αναδιάρθρωση του χρέους μπορεί να γίνει μόνο όταν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα με τον Γκάμπριελ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η πλειοψηφία της Ευρωομάδας είναι έτοιμοι να υιοθετήσουν μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας.
Τη Δευτέρα πρέπει να «επιλύσουμε το πολιτικό αδιέξοδο», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών. Οι πολίτες στην Ελλάδα έχουν υποστεί «μεγάλες κοινωνικές περικοπές». «Αντίθετα σε σχέση με αυτές τις περικοπές, τα μέτρα της Ατζέντας 2010, στη Γερμανία ήταν ένα απαλό καλοκαιρινό αεράκι» είπε ο Γκάμπριελ.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Sueddeutsche Zeitung

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ