Πενταπλάσια αύξηση του αριθμού των παιδιών προσφύγων & μεταναστών που ταξιδεύουν μόνα σε σχέση με το 2010

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 18 Μάϊου 2017

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων και μεταναστών παγκοσμίως, προσέγγισε επίπεδα ρεκόρ, παρουσιάζοντας τεράστια αύξηση, σχεδόν πενταπλάσια από το 2010, αναφέρει σήμερα η UNICEF σε νέα της έκθεση. Τουλάχιστον 300.000 ασυνόδευτα και χωρισμένα παιδιά είχαν καταγραφεί σε περίπου 80 χώρες την περίοδο 2015-2016, τεράστια αύξηση σε σχέση με 66.000 την περίοδο 2010-2011.
Ευρήματα από την έκθεση:
* 200.000 ασυνόδευτα παιδιά, αιτήθηκαν άσυλο σε 80 χώρες την περίοδο 2015-2016.
* 100.000 ασυνόδευτα παιδιά, συνελήφθησαν στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού την περίοδο 2015-2016.
* 170.000 ασυνόδευτα παιδιά αιτήθηκαν άσυλο στην Ευρώπη την περίοδο 2015-2016.
* Τα ασυνόδευτα και χωρισμένα παιδιά υπολογίστηκαν ως το 92% όλων τα παιδιών που έφτασαν στην Ιταλία δια θαλάσσης το 2016.
* Τα παιδιά υπολογίζονται περίπου στο 28% των θυμάτων trafficking παγκοσμίως.
* Η Υποσαχάρια Αφρική και η Κεντρική Αμερική και Καραϊβική μοιράζονται τα υψηλότερα ποσοστά παιδιών θυμάτων trafficking με 64% και 62% αντίστοιχα.
* Περίπου το 20% των λαθρεμπόρων, έχουν σχέσεις σε δίκτυα διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων.
Η Mary, μια 17χρονη ασυνόδευτη κοπέλα από τη Νιγηρία, βίωσε το τραύμα της διακίνησης από πρώτο χέρι, κατά τη διάρκεια του ανατριχιαστικού ταξιδιού της από τη Λιβύη στην Ιταλία. Οταν περιγράφει τον λαθρέμπορο που έγινε διακινητής και προσφέρθηκε να τη βοηθήσει, λέει: «Ολα όσα είπε, ότι θα μας συμπεριφερόταν καλά και πως θα ήμασταν ασφαλείς, ήταν όλα λάθος. Ηταν ένα ψέμα». Η Mary, παγιδεύτηκε στη Λιβύη για πάνω από τρεις μήνες, όταν έπεσε θύμα παρενόχλησης. «Μου είπε πως αν δεν κοιμόμουν μαζί του, δε θα με πήγαινε στην Ευρώπη. Με βίασε».
Εκθεση για τα προσφυγόπουλα «Διερχόμενοι»
Η ομαδική έκθεση «Διερχόμενοι» φιλοξενείται στο ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη από 10 έως 24 Μαΐου υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF, του γραφείου Διασύνδεσης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) και του Δήμου Παλαιού Φαλήρου.
Η δράση «Διερχόμενοι» υλοποιείται σε τρία βήματα-στάδια: δημιουργία, επεξεργασία και έκθεση. Μία έννοια διέρχεται από παιδικά σχέδια, κάνει μία στάση στα σχέδια των φοιτητών και αποφοίτων – εικαστικών της ΑΣΚΤ και ολοκληρώνεται προσφέροντας, μέσα από τις ομαδικές εκθέσεις, τις τελικές δημιουργίες στη ματιά του κοινού.
Στο στάδιο της δημιουργίας, ζητήθηκε από μαθητές δημοτικών σχολείων του Παλαιού Φαλήρου να ζωγραφίσουν με βάση την έννοια του «πρόσφυγα». Το ίδιο αυτό σχέδιο, στο στάδιο της επεξεργασίας, πέρασε στα χέρια φοιτητών της Σχολής Κάλων Τεχνών και αποφοίτων – εικαστικών.
Η καταληκτική αυτή φάση του δρώμενου, θα πλαισιωθεί από τη Δράση-Παιχνίδι: «Βρες τον Εαυτό Σου», κατά τη διάρκεια της οποίας μαθητές θα αναζητήσουν το έργο που προέκυψε από το αρχικό δικό τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *